3. rész - Papíralapú ünnep - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
3. rész - Papíralapú ünnep PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Orbán Ágnes újságíró   
2011. december 08. csütörtök, 10:18

 

alt

 

„A karácsonyi díszítés szokását és formáit feltehetően az amerikai filmekből vette a magyar lakosság. A családi viselkedéskultúrából táplálkozunk, életmódunkra az hat leginkább, amit gyerekkorunkban látunk, tanulunk” – véli dr. Vámos Lászlóné protokollszakértő.

 

 

Ha otthonról nem hozzuk a természet védelmének eszméjét, nehezen hangolódunk rá az iskolában tanult környezettudatos szemléletre. Arra a kérdésre, hogy indokolja-e bármilyen illemszabály azt a csomagolásmániát, ami a karácsony egyik jellegzetessége, a szakember egyértelmű „nem”-mel válaszol. Szerinte semmi nem indokolja, hogy akár a már díszdobozban lévő ajándékot is még egyszer beburkoljuk.

 „Túl sok papírt használunk az ünnepeken. Az ajándékot drága papírba csomagoljuk, amit egy pillanat alatt letépnek és a szoba csatatérré változik. Ez volna az ünnep? – teszi föl a költői kérdést dr. Vámos Lászlóné. Pedig egy kicsit több találékonysággal, néhány apró ötlettel sokat megtakaríthatnánk akár a magunk, akár szűkebb-tágabb környezetünk számára. A szakember szerint néhány koncert- vagy színházjegy, sajátkészítésű apróság, a gyerekek rajzaiba csomagolt ajándék kedves meglepetés a nagyszülőknek és környezetkímélő megoldás.

Ám ha nem tudunk lemondani mindarról, amit a karácsony elidegeníthetetlen velejárójának tartunk, akkor is élhetünk takarékos megoldásokkal.

Helyesebben élhetnénk, de Nagy Szilvia tapasztalatai szerint a vásárlói döntések többségét forintosítják a vevők és a környezetvédelem szempontjából is kedvező termékeket csak akkor választják, ha az inkább rövid, mint hosszú távon megtakarítást jelent számukra. Például a LED-es izzósorok eladása nőtt a Praktikernél az elmúlt években, de a hagyományos füzérek még mindig jelentős forgalmat bonyolítanak. Persze a kiégett vagy megunt égősoroknak nem kellene a kukába végezniük, mivel az üzletekben külön gyűjtőket helyeznek el az elektronikai és a műanyag termékeknek is. De a fenyőket is megkímélhetnénk, ha gyökeres fát választanánk, vagy nem idegenkednénk az éveken át használható műanyag karácsonyfától. Utóbbiak forgalma jelentősen megnőtt a Praktikerben. Ez nemcsak környezet-, de pénztárcakímélő megoldás is, hiszen csak egyszer kell megvenni.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. december 09. péntek, 19:56