Pontosság a közéleti viselkedéskultúrában - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Pontosság a közéleti viselkedéskultúrában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr.Vámos Lászlóné - Katalin   
2013. július 12. péntek, 08:52

A magyarok sajnos nem pontos emberek. Az alábbiakban ismerkedjenek meg a három féle pontossággal, amit mindenkinek ismernie kell a közéleti munkájában.
A pontosság a nemzetközi hivatalos kapcsolatok egyik legfontosabb szabálya, kifejeződik benne a partner tisztelete és a saját magunk megbízhatósága. Az  ország vezetőinek  munkájában nélkülözhetetlen elem a  pontosság.

A pontosság fogalma a nemzetközi téren és főleg a diplomáciában sokkal szigorúbban értelemezendők. A protokoll megkülönböztet – az alkalomtól függően –

percnyi pontosságot, megengedett késést és meghatározott időpontok között való megjelenést.

Percnyi pontosság kötelező a hivatalos tárgyalásokon, olyan hivatalos rendezvényeken mint a jegyzőkönyv aláírása, meghatározott szertartásrendet követő rendezvények stb.

A megengedett késés az alkalom jellegétől függően változik. A megadott időponttól kicsit később érkezhetünk a legtöbb társasági rendezvényre anélkül, hogy udvariatlannak tünnénk. Kivétel az ültetéses étkezésre szóló meghívás: az ilyen rendezvényre mindig pontosan illik megjelenni, legfeljebb néhány perces késés fogadható el.

Ha távolabbról érkezünk és az utazási idő bizonytalan, inkább legyünk korábban a helyszín közelében, kerüljünk néhány háztömböt vagy várjunk a gépkocsiban, ameddig eltelik a pontossághoz szükséges idő.

A meghatározott időpontok közötti megjelenés esetén a meghívó kezdési és a befejezési időpontot is megjelölik. Ez lehet koktélparti vagy állófogadás. /Pl. 18.00 órától 20.00 óráig/ Ilyenkor gyakorlatilag bármikor megjelenhetünk, illetve távozhatunk ezen időpontok között. De az illendőség azért megkívánja, hogy az első húsz percben érkezzünk és legkésőbb a befejezési időpont előtt néhány perccel távozzunk. Nem illik tovább maradni és még egy kicsit enni, italozni.

Nagykövetségi fogadáson az érkezéskor köszönteni kell a fogadó vonalban álló nagykövetet, feleségét és a felsorakozó diplomatákat. Távozáskor nem illik
„angolosan” távozni, hanem a kijárat közelében álló diplomatának meg kell köszönni a meghívást és így illik elmenni.

Közismert, hogy a pontosság követelménye Európában északról – délre haladva egyre lazul, más kultúrkörökben és más kontinensek országaiban pedig a pontosság fogalma egészen más értelmezést nyerhet. Ha Braziliában este 8.00 órára szóló meghívásnál 9.00 órakor érkezünk, a háziasszony még fésülködik, a háziúr meg borotváltozik – ezért még többet illik késni.

Van még egy fontos szabály: előzetes bejelentés nélkül való hivatalos látogatást külföldön és itthon is kerülni kell. Ezt a szabályt egyébként ajánlatos a magánéletünkben is betartani.
 

scroll back to top