Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Royal Magazin   
2010. január 21. csütörtök, 10:19


altTizedik alkalommal rendezik meg Miskolcon 2010. február 19-21. között a Kocsonya-fesztivált. A nyolc évszázados városban ilyenkor felelevenítik a legendákat, többek között azt a közmondást is, hogy „Pislog mint miskolci kocsonyában a béka.”
„De honnan származik ez az első hallásra némi képzavart sejtető közmondás?  És miért pont a miskolci kocsonyában pislog az a bizonyos béka?

 
A két világháború közötti időkben Miskolc jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított le, s a többnyire gömöri fuvarosok, úgynevezett „furmányosok” száz számra szálltak meg a borsodi megyeszékhelyen. A legenda szerint az ominózus éjjelen egy felső-gömöri tót furmányos a Magyar huszár fogadóba tért be napszálltakor. A kocsmárosné, Potyka Kati vacsorával kínálta az utazót, aki kocsonyát kért. Kati, a ház alatti pincéből felhozott egy tányérral, s a tót atyafi azonnal nekilátott a vacsorának, s először a tányér közepétől kikandikáló húst akarta megkóstolni. Egyszerre csak ijedten ejtette ki a villát a kezéből, s így kiáltott:

„ Jáj, jáj, korcsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, csak úgy hunyorgatya felim!”

Potyka Kati asszony odabokázott, s elhűlve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Egy izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadulásért.

- „No ennek peche volt! – mondá Kati flegmatikusan és a tűzhelynél kiolvasztotta a fagyos jószágot, mely ezután ismét jól érezte magát és ugrándozott tovább. A különös történet nagy hahotát keltett, s jó időre kompromittálta a miskolci kocsonyát.

Az elmondások szerint Miskolcon nagyon sok fogadóban és pincében megtörtént az eset, s a miskolciak magukénak érzik a pislogó békát. Az elmúlt években felélesztett Kocsonyafesztivál is azt jelzi, az itt élők szívükön viselik a tradíciókat. A szájhagyomány mellett számtalan képeslap és egy Hollóházán gyártott miskolci emlék – a tányérka közepén pislogó békával – is hírül vitte ezt a helyi legendát. S hogy pislogott-e a béka a kocsonyában vagy sem, mindenki döntse el maga.” 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. március 16. kedd, 19:37