Kézcsók szokása a nagyvilágban. Illik megcsókolni a pápa gyűrűjét? Pukedli a király előtt! - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Kézcsók szokása a nagyvilágban. Illik megcsókolni a pápa gyűrűjét? Pukedli a király előtt! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. december 04. péntek, 20:46

 

"Ha azt akarjuk, hogy megértsenek bennünket, először nekünk kell megértenünk másokat."

                                                              /Stephen R.Covey/

 

Az angol nyelvterületeken általában illetlen szokásnak tartják a kézcsókot. Az angol illemszabály szerint ugyanolyan jogcímen az arcát is megcsókolhatnánk egy nőnek, ha a kézcsókba beleegyezik, ami persze érthetetlen túlzás a mi szemünkben. Más országokban a XX. század elején a kézcsók szinte parancsszámba menő társadalmi kötelezettség volt a vagyonos osztályoknál.


A csók a bizalmas kapcsolatok kifejezője. A csók a mindennapi hivatalos érintkezésben nem szokásos. Bár régi hagyományai vannak az ölelésnek és a csóknak egyes kultúrákban. A szláv népeknél hagyományosan bizalmas köszönés a bal, majd a jobb arcra, végül a szájra adott csók, amihez szoros ölelés és hátveregetés is járul. Hazánkban ez soha nem volt szokásban.

A csók általában csak az arcot illeti, jobbról és balról, de ez is éppen olyan jelkép, mint a kézcsók: a száj sohasem érinti az arcbőrt /ez hölgyeknél a kikésztést rontaná és nyomot is, hagyna /, hanem csak a két arc ér - alig - össze, s az ölelés is csak jelképes átkarolás, a két test sohasem ér össze.

Köszönésnek csókkal kisérése elsősorban rokonok között, illetve barátnőknél szokás. De azért kerülendő a "pá drágám!" jellegű, váll fölött a semmibe cuppantás. Napjainkban előfordul, hogy férfi-barátok is csókkal üdvözlik egymást. Sőt egymással baráti kapcsolatban lévő férfiak és nők is összecsókolóznak a találkozásnál. Természetesen ez nem illetlenség, ma már elfogadott tény nálunk, bár néhány évtizeddel ezelőtt nem így állt a dolog!

Nagy-Britanniában nem tartozott a klasszikus etiketthez, de újabban egyes körökben elfogadják ezt az európai szárazföldi szokást. Németországban ismert a kézcsók, de csak baráti társaságban. Az olaszokról közismert, hogy jobban kedvelik a fizikai kontaktust, mint a többi európai nép: a jó ismerősök arcon csókolják egymást, a férfiak, akik jó barátok, összeölelkeznek, hosszasan rázzák egymás kezét, miközben másik kezükkel az illető könyökét fogják.

Az érzelem nyilvános helyen történő kimutatása rendkívül ritka Indiában és más ázsiai országban, ami még a házastársak esetében is elitélendő.
Távol-Keleten a kézcsók még társas üdvözlés formában sem gyakorolható nyilvánosan. Ahol a hölgyek garantáltan halálra rémülnek, ha kézcsókkal akarják köszönteni őket, ez Japán.
Törökországban a szeretet jelei, mint az ölelés, a kézfogás, a csók, nyilvános helyen nem használatosak. Az arab országokban a nő tabu idegen férfiak számára, így a kézcsók szóba sem jöhet.
A szaúdi férfiak nem fogják bemutatni a társaságukban tartózkodó, lefátyolozott asszonyt. Ezzel szemben a szaúdi férfiak az üdvözlést öleléssel és arcra adott csókkal is kiegészíthetik. A szaúdi házigazda az utcán vagy a folyosón sétálva nyugati vendégét úgy kísérheti, hogy gyengéden megfogja a könyökét, vagy esetleg kézen is foghatja, s kéz a kézben sétálnak. Ez náluk a barátság és a tisztelet jele!

II.János Pál pápa világkörüli utazásait a TV rendszeresen közvetíti. Sokakban felvetődött már a kérdés, hogy vajon illik-e megcsókolni a pápa gyűrűjét vagy sem. Nos!
A gyűrű latin neve annulum oszkulum, ami annyit jelent, hogy csókkal illet. Manapság ezt a gyűrűt pásztorgyűrűnek hívják. A középkorban, amikor a pápával találkoztak, igyekeztek megcsókolni az ereklyét is tartalmazó gyűrűt, amiből lelki megnyugvása származott az illetőnek. Egyébként annakidején lábgyűrű is létezett, amit csókkal illettek.

Napjainkban ez egy kereszt alakú gyűrű, a krisztusi keresztet jelképezi, nincs benne ereklye. Nem kell a gyűrűt megcsókolni, Õszentsége ezt nem igényli. Bár a diplomáciai protokollban elfogadják, mert a tisztelet kifejezését jelenti, de elmaradása nem jelent sértést.

A térdre borulás szertartásából az udvarias meghajlás, vagy a meghajlást csupán jelző mozdulat máig is megmaradt. Régmúlt időkből származik ez is. A XIX. században a császári Kínában még az idegen követeket is kényszeríteni akarták, hogy háromszoros meghajlással mutassanak tiszteletet az uralkodó előtt.

A XX. század elején a szokásos bókok akkoriban a férfiaknál a felső test meghajtásából, a nőknél ezenkívül a térdek behajlításából állottak.

A XX.században hazánkba látogató királyi felségek közül, a spanyol király, I. János Károly és Zsófia királyné nem várta el a hölgyektől azt, hogy "pukedlizzenek." Történt egy alkalommal, hogy a spanyol király előtt egy hölgy pukedlizni akart, közben hasra esett.

 


 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. december 07. hétfő, 19:21