Karácsonyi ünnep szeretteink körében - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Karácsonyi ünnep szeretteink körében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. július 26. vasárnap, 19:27

 

56743.jpgA karácsony mindenekelőtt a családi szeretetről és az összetartozásról szól. Nincs jobb dolog, mint az otthon melegénél ünnepelni a karácsonyt a szeretteink körében.

Adventtel kezdődik ez az ünnepi várakozás, készülődés. Míg elérkezünk december 24-hez, a Szentestéhez, addig számos teendője van a család minden tagjának. A karácsony, december 25-e, Jézus Krisztus születésének napja, a kereszténység jeles ünnep.

 

 


Egy idézet Jézus mondásaiból: "Úgy szeressetek, ahogy én szerettelek titeket"
János 13, 15

 

 

b_300_160_16777215_0___images_stories_otthon_karacsony_szeretteinkkel.jpeg

 

Meg kell vásárolni a fenyőfát, a szaloncukrot. Ekkor lehet pótolni az előző évben összetört fenyőfadíszeket. Ahol kisgyerekek vannak, a fenyőfát olyan helyre kell tenni, hogy ne tudjanak róla. Legyen a feldíszített fa meglepetés számukra.

Már december elején járják a szülők az üzleteket és azon törik a fejüket, kinek mit vegyenek ajándékba. Bár ez szép szokás, de arra kell ügyelni, hogy ez ne legyen anyagilag megterhelő a család számára.

Ahol nagyobbak már a gyerekek, segíthetnek édesanyjuknak a karácsonyi díszek elkészítésében. Például sósgyurmából különféle figurák készíthetők, amit a gyerekek befesthetnek. Mézeskalács sütésekor részt vehetnek a mézeskalács formázásában. Ez olyan időtöltés, amelyre még felnőttkorukban is szívesen fognak visszaemlékezni.

A bensőséges hangulatú karácsony ünnepén adhatunk praktikus, akár saját kezűleg készített ajándékot a család tagjainak.
Vonjuk be a gyermekünket ezzel is a karácsonyi előkészületekbe. Nem szükséges drága díszcsomagolót vásárolni az ajándékoknak. Kis találékonysággal nagyszerű és olcsó megoldást találhatunk. Ha van a gyermeknek mesenyomdája, annak figuráit is rányomhatja olcsó csomagoló papírra. Még ki is színezheti őket. Ha a gyermek jól rajzol és szépen ír, az ajándékkísérő kártyákat is elkészítheti. A gondos, díszes csomagolás emeli az ajándék értékét, ez is az örömszerzési szándékot hangsúlyozza.

Szentestén díszítsék fel a gyerekek velünk együtt az ünnepi asztalt. A díszes szalvéta is ezt a hangulatot sugározza a szépen elhelyezett gyertyatartóval. A gyerekek tegyék a tányérok mellé az evőeszközöket, tanulják meg, hogy melyik eszköz hova és mire való.

A Szenteste elsősorban a családé. Ezen az estén minden elcsendesedik, várjuk, hogy pelyhekben hulljon a hó, amely fehérbe öltöztet mindent. A csillogó karácsonyfa látványa, a gyermeki öröm, minden ember szerető szívét megdobogtatja. Ilyenkor ne beszéljen senki családi gondokról, vélt vagy valódi sérelmekről. Ez az este a szeretetről, az egymás iránti tiszteletről és az együttlét öröméről szóljon.

Öltözékünkkel is fejezzük ki az ünnepi est hangulatát. Öltöztessük ünnepi ruhába a gyerekeket, érezzék azt, hogy a csillogó Karácsonyfa és a szép ajándékok látványa különlegessé teszi ezt az estét.

Adjunk lehetőséget arra, hogy a gyerekek is meglephessenek bennünket valamilyen kedves ajándékkal. Karácsonyi meglepetés lehet, ha a gyermekek közül az egyik tanul valamilyen hangszeren, eljátszhat egy szép karácsonyi dalt, vagy elénekelhetnek kedves gyermekhangjukon az alkalomhoz illő ünnepi dalt a szülőknek, a fenyőillatot árasztó, csillogó díszű, kivilágított karácsonyfa mellett. Mert:

"Mindenik embernek a lelkében dal van
És a saját lelkét hallja minden dalban
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja mások énekét is szépnek".
Babits Mihály

Szenteste alkalmából meghívhatjuk a nagyszülőket, esetleg az egyedülálló idős rokont, nagynénit, nagybácsit is. Tegyük széppé ezt az estét, érezzenek valamit ők is a szerető család melegéből. Így együtt fogyaszthatja el a család az ízletes vacsorát, a halat, a töltött pulykát, a finom sütemények közül a mákos is diós beiglit. A gyermeki öröm és kacagás, a vidámság, felvidít mindenkit.

Ügyeljünk arra, hogy a többnapos ünnep ne arról szóljon, hogy a háziasszony vagy a nagymama minden nap vendégül lássa a széles rokonságot. Helyes, ha beosztják a látogatásokat, különösen ebédmeghívás esetén.

Az ajándékozásnak is van néhány illemszabálya:

Az ajándék kiválasztásánál elsősorban az legyen irányadó, hogy
- kit akarunk megajándékozni
- milyen kapcsolatban vagyunk vele
- vajon minek örülne legjobban a megajándékozott.

Vigyázzunk arra, hogy a boltban vásárolt ajándékról tüntessük el az árcédulát.
Természetesen ez a könyvekre nem vonatkozik. Az ajándék külalakját erősen rontja ha tintával, vagy filctollal húzzák át az árát. De a számlát mindig tegyük el, lehetséges, hogy ki kell cseréltetni valamiért az ajándékot az üzletben, s ez csak blokk ellenében tehető meg.

Vásárlási utalvány is adható ajándékba fiataloknak. Ezt a lehetőséget szívesen részesítik előnyben a nagyszülők, akiknek nehezükre esik a karácsonyi bevásárlás.

Nem kell mentegetőzni az ajándék átadásakor azzal, hogy ez szerény, csekély az értéke. A figyelmességet, a szeretetet, a befektetett munkát illik értékelni és nem az ajándék árát. Ne ajándékozzuk tovább a család más tagjának azt, amit kaptunk. Soha ne szóljuk le az ajándékot még akkor sem, ha nem tetszik. Még ilyenkor is illik köszönetet mondani. Mindenkinek más az ízlése, az ajándékozónak lehetséges, hogy ez tetszett. Méltányoljuk inkább a jó szándékot, természetesen lelkendezni nem kötelező.

Az ajándék soha ne legyen bántó, ne sértsünk meg senkit, az emberek többsége elég érzékeny. A humoros ajándék legyen ízléses, szellemes és senkit ne sértsen meg önérzetében.

Ajándékozási szokás három külföldi országban

Finnországban, pontosabban a Lappföldön lakik a Télapó "hivatalosan". A finnek így hívják őt: Joulupukki. Pontos lakhelye az Északi-sarkkör közelében, a Fülhegyen (Korvatunturi) található. Az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy errefelé inkább ő osztja az ajándékokat, mint a Jézuska vagy a Háromkirályok.
A finn télapó megkérdezi a gyerekeket, mielőtt odaadná az ajándékokat, hogy jól viselkedtek-e az utolsó látogatása óta eltelt egy évben. Az itteni Mikulás természetesen rénszarvasok vontatta szánon érkezik.

Az Amerikai Egyesült Államokban a karácsonyt kicsit háttérbe szorítja a november végi Hálaadás ünnepe. Amerikában a Szent Miklósnak megfelelő Santa Claus, illetve a rövidebb Santa elnevezés terjedt el leginkább a Télapóra, aki Angliához hasonlóan többnyire a kéményen át érkezik a lakásba. Az amerikaiaknak nem felelt meg, hogy a Télapó Lappföldön lakik, az ő Mikulásuk az Északi-sarkon rendezkedett be…

Lengyelországban a Csillagember (Gwiazdor) látogatja meg a gyerekeket karácsonykor, december 24-én. Ő felel meg a Télapónak, s eredete az Északi Sarkcsillaggal függ össze. A szenteste összeülő család csak akkor kezdheti meg Lengyelországban az ünnepi vacsorát, ha megjelenik az égen az első csillag. Lengyelországban is van Mikulás-ünnep: december hatodikán, Szent Miklós osztja a csomagokat.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. július 26. vasárnap, 19:30