I. Főiskolai és Egyetemi Viselkedéskultúra.Protokoll verseny - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
I. Főiskolai és Egyetemi Viselkedéskultúra.Protokoll verseny PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Dr. Bitto Renáta   
2011. május 30. hétfő, 19:29

 

Közép-Európában először, Budapesten rendezték meg nagy sikerrel, kilenc intézmény hallgatói részére a Főiskolai és Egyetemi Protokoll Versenyt. Nagy Ildikó protokoll szakvezető, főiskolai docens ötlete és szervezési munkája segítségével, oktatók és diákok közösen határozták el, hogy az Európai Uniós elnökség tiszteletére megrendezik  a protokoll versenyt, ahol a lexikális tudás mellett gyakorlatban is igazolni kívánták a hallgatók az európaiságukat.


Jó mulatság, férfi munka volt… - nemes küzdelem a viselkedéskultúra jegyében

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy házigazdája legyen egy egész napot felölelő, erőt és persze „viselkedést próbáló” I. Főiskolai és Egyetemi Viselkedéskultúra, Protokoll versenynek.

A verseny részleteit dr. Bittó Renáta protokoll szakértő, felkészítő tanár  kellemes hangvételű írásából ajánlom elolvasásra, mely a következő: 

Az április 6.-i Főiskolán tartott megmérettetés ilyen formában először került megrendezésre, de bizton állítható, hogy elindult hagyományteremtő útján.

Fővédnök volt: Tarlós István, Budapest főpolgármestere
Védnök volt: dr. Hoffmann Rózsa Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára
A verseny szakmai támogatója volt a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete.
Számos támogató is segítséget nyújtott.  Nagy Ildikó főiskolai docens a megnyitó beszédében köszönetet mondott a szponzoroknak, támogatóknak.

Az egész napos protokoll verseny nagyon kellemes és vidám hangulatban telt el. A szervezők figyelmet fordítottak, a versenyzők zenei műveltségének fejlesztésére nemcsak a verseny keretében, hanem az ünnepélyes megnyitón is.
Az Ensemble  Philharmonia Hungarica előadásában elhangzott: Sába királynőjének bevonuló zenéje.

/Fotó: Ildikóról és az elnökség tagjairól, - balról jobbra -  Gabrovszky Gábor készítette /

Minden adott volt a jó hangulatú versengéshez: színvonalas programok, jól felkészült csapatok, és persze egy neves szakértőkből álló zsűri, név szerint
 
Dr. Görög János- nyugállományú nagykövet, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsi Hivatal Nemzetközi Főosztályának főtanácsadója
Dr. Vámos Lászlóné,  igazságügyi főtanácsos, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének Alapítója és Örökös Tiszteletbeli Elnöke, Madridban Nemzetközi Protokoll Érdemrenddel kitüntetett protokoll szakértő
Galovtsik Erik, a Kormányvendégház Igazgatója, Protokoll Aranylánc kitüntetettje
Dr. Sille István, több protokoll könyv szerzője, főiskolai oktató, protokoll szakértő
Tanay Gabriella, protokoll szaktanácsadó, BKF diákképviselet nevében
tette felejthetetlenné a felsorolt szakemberekkel együtt ezt a szép napot versenyzőnek, látogatónak egyaránt.

Az 5 főből álló- határon innen és túlról érkező – egyébként 11 féle felsőoktatási intézményt felölelő csapat (Általános Vállalkozási Főiskola, Zsigmond Király Főiskola, Rendőrtiszti Főiskola, Budapesti Gazdasági Főiskola, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola, Szászrégeni Grup Scolar Lucian Blaga Iskola és a Versenyen kívül induló Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Egri Eszterházy Károly Főiskola) már a kezdet kezdetén, mintegy a versenyen kívüli műsorszámként a külső „megjelenésével” is tanúbizonyságot tett az öltözködéskultúrával összefüggő illemszabályokról.

A protokolláris öltözeten túl egyes csapatok ugyan is „saját kultúrájuknak” megfelelő ruhát viseltek, így a Szászrégeni Grup Scolar Lucian Blaga Iskola például népviseletben, míg a Rendőrtiszti Főiskola hivatásos egyenruhában képviseltette magát.
A versengők sokszínűsége nem csak a bemutatkozó filmjeik kapcsán mutatkozott meg, hanem a komplex (európai uniós, zenei, gasztronómiai, általános műveltségi, öltözködés kultúrai) feladatok kivitelezésének módjában is.

A verseny technikai „levezénylését” Nagy Ildikó, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének tagja, a BKF címzetes docense, a szakirányú továbbképzések szakvezetője végezte.

A versenyzők 10 versenyszámban, a protokoll-és viselkedéskultúra valamennyi területéből „vizsgázhattak”. Habár minden csapat nagyszerűen teljesített, mégis egy versenyről volt szó, amiben győztest kellett hirdetni.
Erre a címre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara kapott jogosultságot, míg II. helyezettnek a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kara bizonyult.
A zsűri különdíjjal jutalmazta a versenynek otthont adó Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola csapatát.
A díjakat Dr. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nyújtotta át a résztvevő intézmények hallgatóinak.


A rendezvény László Attila nemzetközi táncmester, valamint Yegonyan Oksana nemzetközi koreográfus mester „Táncol az Unió” című előadásával zárult, ahol a hallgatóság nem csak szemlélője, hanem tevékeny résztvevője is lehetett a színvonalas tánctanításnak.


Látva a programokat, elmondhatjuk, hogy a szervezők célja messzemenőkig teljesült, hiszen a versenyzők részesei lehettek egy olyan megmérettetésnek, ahol hasznosíthatták a már megszerzett ismereteiket és lehetőségük volt az elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazására is.


                                                                                                     

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. május 30. hétfő, 19:31