Hölgyprogram - néha férjprogram városnézéssel - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Hölgyprogram - néha férjprogram városnézéssel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. szeptember 13. vasárnap, 20:55

 

alt

A vendéget csak olyan programra vigyük el, ami az érdeklődésére számot tarthat. Megkönnyíti munkánkat, ha ismerjük az érdeklődési körét. Akinek valamilyen speciális kívánsága van, annak ajánljuk fel a segítségünket és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a kérése teljesüljön. Meglátjuk: méltányolja a figyelmességünket.

 

 

 

 

Amikor hivatalos vendégünknek szeretnénk megmutatni a várost, többnyire nincs több időnk erre két-három óránál. Ez elég kevés történelmi múltunk, építészeti kultúránk megismertetésére. Lehetőleg olyan hivatásos idegenvezetőt kérjünk a programhoz, aki képes a vendég igényes kérdéseinek a megválaszolására is. Sokszor előfordul, hogy a tárgyalásra érkező vendégnek csak kísérője - felesége vagy férje - tud időt szánni a városnézésre. Szerencsés, ha ebből az alkalomból általános képet kap az ország történelmi, politikai, gazdasági helyzetéről.

Ne legyen a program túlságosan fárasztó, megerőltető, nem kell az információk sokaságával terhelni a vendéget. Mindig vegyük figyelembe fizikai állapotát, életkorát. Előfordult, hogy egy kezdő protokollos bottal járó idős hölgyvendégét végigsétáltatta a városon. Pedig ha kicsit is odafigyel, észrevehette volna, hogy elfáradt. Figyeljünk a vendég visszajelzéseire. Ha látjuk, hogy egy téma nem érdekli, azt ne erőltessük, inkább változtassunk az eltervezett programon. A múzeumok többsége túlságosan nagy, nem kell az információk sokaságával terhelni a vendéget. Jó, ha a vendégnek elmondjuk, mi minden látható ott és megkérdezzük, mire kíváncsi. Gondoljunk arra, mi mit szeretnénk, amikor egy idegen városban először járunk.

Külföldi vendégeknek csak akkor segítek a vásárlásban, ha arra kifejezetten megkérnek. Vásárlásaikat sokan maguk szeretik intézni. Ha a program úgy kívánta, hogy mégis velük kellett tartanom, akkor tisztes távolságból követtem őket és magam is a kirakatokat nézegettem. Mindig igyekeztem, hogy ne hozzam zavarba őket.

Szervezzünk vidéki programot is a vendégek részére. Ismertessük meg velük hazánk nevezetességeit.

Az indiai hölgynek az volt a kérése, hogy menjünk el Szentendrére. Nagyon tetszett neki a paprika-, fokhagyma fűzérrel diszített bejárat.


alt


Kecskeméten, kalocsai hímzéses ruhákban, népi táncokban gyönyörködhetnek a vendégek.


alt


alt


Bugacon lovasbemutatót láthatnak. Mongóliából érkező vendégek el vannak ragadtatva a lovasbemutatóktól.


alt


Néha különleges kívánságaik vannak vendégeinknek. Zsófia, spanyol királyné például 1996-ban azt kérte, vigyék el vendéglátói a Pető Intézetbe. Hazájában ugyanis már látott filmet erről a világhírű módszerről, amivel veleszületett idegrendszeri és mozgáskárosodott gyermekeket gyógyítanak.

Az egyik miniszter felesége keramikus iparművész volt. Azt kérte, szervezzünk számára találkozót az egyik ismert keramikus művésszel a saját műhelyében. Így láthattam magam is Kiss Roóz Ilonát, Kovács Évát, Bod Évát - aki fájdalom, de már nincs közöttünk - alkotás közben.

Bod Éva keramikus iparművésznővel történt találkozás alkalmával készültek a fotók.


alt


alt


alt


Magas rangú német vendégünk felesége zenetanárnő volt. Elkísértük őt Kecskemétre a Kodály gimnáziumba, s miután nagy érdeklődést mutatott Bartók Béla zeneművei iránt, elvittük a Bartók Emlékházba.

Sok hölgyvendég szívesen veszi, ha elegáns divatszalonokban megtartott divatbemutatókra kalauzoljuk őket. Volt olyan vendégünk, akinek otthon saját divatszalonja volt, úgyhogy szakmai szempontból is értékelte ezt a programot.


alt


Látványosak azok a modern, viselhető ruhák, amelyek magukon hordozzák népviseletünk jellegzetes stílusjegyeit.


alt


A Váci utcában lévő népművészeti üzletek mindig érdeklik a hölgyeket. Itt természetes anyagokból készült, zsűrizett termékek között válogathatnak. Az indiai hölgyeken is jól álltak a színes kalocsai mintás hímzett blúzok. Meg is vásárolták őket. Büszke voltam arra, hogy olyan messzire eljut a kalocsai asszonyok keze munkája.

Egyik vendégünk a kortárs festőművészek munkája iránt érdeklődött. A Falk Miksa utcai kiállító termekben sok ilyen látható: szebbnél- szebb festmények, grafikák, akvarellek.

Az Operaház megtekintésére is lehetőség nyílik. Mutassuk meg a vendégeknek a reneszánsz műremeket, a klasszikus színpadi muzsika legnagyobb hazai intézményét. Egyszer sikerült eljátszatnom egy rövid zongora koncertet vendégeink tiszteletére a díszes Székely Bertalan teremben.


alt


Feltétlenül nézzük meg a belvárosi séta során a Herendi Porcelángyár exkluzív üzletét. Káprázatosak a Rothschild, a Viktória, a Rosenthal, az Indiai virágkosár ét- és teáskészletei. Itt mindig vásároltak hölgyvendégeink. Ma is elmosolyodom, amikor eszembe jut az a miniszterné, akit a férje erélyesen leintett, mert nehezen tudott határt szabni porcelánvásárlási kedvének.

Nem hagyható ki a budapesti érdekességek közül a Nagycsarnok. Amellett, hogy építészetileg jelentős, méltó képet ad a magyar konyha nyersanyagairól. Mindig vásárolok a hölgyeknek paprikafüzért, a fotó kedvéért a nyakukba tesszük, volt aki még a fokhagymafüzért is felöltötte.

Vannak éttermek a városban, ahol a vendégek főzőbemutatón vehetnek részt. Ennek látványos a koreográfiája. Ilyenkor a séf színes kötényt köt vendégei elé, s közösen készítik el az ízes, egyszerű magyar ételt. Bemelegítésként tüzes magyar pálinkával kínálják őket, így jókedvre derülve együtt kevergetik például a palacsintatésztát. Miután mindent megfőztek, megsütöttek, együtt terítik meg az asztalt. Másképp esik ezután a közös főztjük.

Nagyon kedveltek a vendégek körében a budapesti szállodák világhírű uszodái és gyógyszolgáltatásai.

Idő hiányában a protokollos városnéző szempontjai néha eltérnek az idegenvezetőjétől. Ekkor megbeszélik azt, hogy mi fér bele abba a két vagy három órába, amit szeretnének megmutatni a városból.

Magam a gyakorlati munkám során a következő útvonalat alakítottam ki Budapest bemutatására:

Jó idő esetén szép a kilátás a Gellérthegyről. Sétálunk a Budai Várban, megmutatom a Mátyás-templomot, a Halászbástyát. A Nemzeti Galéria mindig szerepel az általam összeállított programban, különösen a XIX. század festészete és szobrászata, valamint a szárnyas oltárokat bemutató kiállítás, ez mindig nagy sikert arat. Mire visszaérünk a Szentháromság térre, a vendégek már kicsit elfáradnak, megszomjaznak, ezért a Magyar Borok Házában vagy a Hilton teraszán meghívom őket egy kávéra vagy frissítőre.

Soha nem hagyom ki az Országház megtekintését, a nemzeti kincseink bemutatását, a Koronát, a jogart és az országalmát. A vendégek figyelmét előre felhívom arra, hogy itt tilos fényképezni. Csak videózni szabad.


alt


Amikor végighaladunk az Andrássy úton, látjuk a Szent István Bazilikát, az Operaházat, majd a Hősök terén a Millenniumi emlékművet, a Szépművészeti Múzeumot, a Műcsarnokot és a Vajdahunyad várát. A mezőgazdasággal vagy vadászattal foglalkozó vendégeket érdekelheti a múzeum agancsgyűjteménye. A Széchenyi fürdő kapcsán beszélhetünk a budapesti gyógyvizekről és azok gyógyhatásáról.

Iktassuk be a programba azokat a helyszíneket, amik összefügghetnek a vendég nemzetével vagy vallásával. Az izraeli vendégeket érdekli a Dohány utcai gyönyörű Zsinagóga, Raul Wallenberg emlékszobra, a törököket a Gül Baba türbéje, a muszlimok legészakabbra fekvő zarándokhelye, vagy a Rudas fürdő.

Látványos program az esti sétahajózás. Egy alkalommal, amikor az Európa Tanács konferenciájának résztvevőit hívtuk meg a hajóra, az egyik vendég elkésett. Indulás után nem sokkal motorcsónak süvített el mellettünk. Hajónk megállt és felvette a vendéget. Az utasok megtapsolták, amikor a fedélzetre
lépett. Fogalmam sincs, kit és mi módon vett rá arra a parton, hogy hozza őt utánunk.

A hajókirándulás kedvelt program, közben ebédet, vacsorát is rendelhetünk. Biztonságos és megfelelően reprezentatív hajót béreljünk. Beszéljük meg előre az útvonalat és a hajózás időtartamát. Különös gonddal kell megszervezni azt, hogy kikötés után a vendégeket gépkocsik vagy autóbusz várja.

Időközben felépült már Budapest két szép és látogatott létesítménye a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája. A kulturális programok szervezésekor feltétlenül nézzük meg, milyen programot ajánlanak részünkre.

Végül: tisztelettel kezeljük a vendégek vallási szokásait. Minden vallási témáról kellő tapintattal kell beszélni. Ne tegyünk megjegyzést a mohamedánokra, török vendégeknek ne szidjuk a török uralmat, osztrák elnyomók helyett helyesebb a Habsburgok hatalmi érdekeinek érvényesülését említeni.

A protokollosnak, a rendezvényszervezőnek ezeket a helyszíneket jól kell ismernie még akkor is ha idegenvezető segítségét kéri. Mindig örömmel tölt el, amikor látom vendégeink elégedettségét és hazautazásuk után küldött köszönő levelükben sokan, a város szépségeit is megemlítik.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. július 07. szerda, 19:43