Graffitikről - másként - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Graffitikről - másként PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. november 05. csütörtök, 21:51

 

Graffitikről – másként

 

altA mindent elcsúfító graffiti bölcsője a New York-i metró volt, amelyet a szigorodó ellenőrzések ellenére a nyolcvanas évek elejére különböző ábrákkal fújtak tele. A városi közigazgatás felvette a kesztyűt és elérte azt, hogy kiszoruljanak a graffitizők. A tiszta metro kocsik lefújását gyorsított eljárással, kőkeményen büntették. A mi hazánkban is ezt kellene tenni! Nemcsak a fiatalokat, hanem a szülőket is meg kellene büntetni.

altA falfirkákat, graffitiket általában a tizenéves fiatalok jelenítik meg különböző helyeken. A barátok nagymértékben befolyásolják a fiatal viselkedését, de nem feledkezhetünk meg a szülői felügyelet, az ellenőrzés, a példamutatás hiányáról, valamint a családban meglévő negatív viselkedéskultúráról sem.

Jó ha tudják a fiatalok, hogy a falfirkák, graffitik megjelenítésével bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el. Bízom benne, hogy olyanok is elolvassák ezeket a sorokat, akik maguk is készítenek falfirkákat. Szeretném ha elgondolkodnának azon, hogy mit tesznek és mi értelme van a házakat, középületeket és műemlékeket elcsúfító falfirkáknak! A szülőknek is megvan a maguk felelőssége, mert a gyermek figyelmét már kiskorától kellene felhívni arra, hogy ez nem szép dolog. Meg kell mutatni egy szép házat és elmagyarázni azt, hogy egyesek mennyire elcsúfították azt oktalan viselkedésükkel. A szülők pedig jó ha tudják, hogy mindezt közpénzből, az adófizetők pénzéből  kell rendbe tenni!    

Hazánk értékeit csak közös egyetértéssel, közös akarattal tudjuk megvédeni, a rongáló kezet pedig együttesen lefogni.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. november 19. csütörtök, 15:49