Őfelsége II.Erzsébet királynő, Nagy-Britannia és Észak Írország Egyesült Királysága - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Őfelsége II.Erzsébet királynő, Nagy-Britannia és Észak Írország Egyesült Királysága PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2010. április 12. hétfő, 09:20

 

II. ErzsébetA köztársasági elnök meghívására 1993. május 4-7. között tett hivatalos látogatást hazánkban II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak Írország Egyesült Királyságának uralkodója férje, Fülöp herceg társaságában.

 

 

A királynő magyarországi látogatását több hónapos diplomáciai egyeztető tárgyalás és szervezési munka előzte meg. A magyar szervezők tájékozódtak II. Erzsébet és Fülöp herceg jelenlétében követendő viselkedési szabályokról. A királynő külön kérésére, kétóránként beiktattak negyed óra „privát percek” elnevezésű programot.

 

A királynőt elkísérte a brit külügyminiszter és felesége, a külügyi államminiszter, a királyi udvartartás tagjai közül az udvarhölgy, az udvarmester, a királynő magán- és sajtótitkára, orvosa, öltöztetőnője, inasa, apródja, fodrásza, szárnysegédje, a herceg komornyikja, a királyi konyhamester, alpohárnok, biztonsági parancsnok és még sokan mások.

 

A látogatás napján a repülőgép megérkezésekor a magyar protokollfőnök és a brit nagykövet felment a királyi gép fedélzetére, ott üdvözölte a királynőt. A brit nagykövet jelentette:

 

-         Felség, nincs változás, de közölnivalóm van.

 

E bevezető után mondta el közlendőjét, majd a gép lépcsőjénél álló fogadóbizottsághoz kisérték a királynőt.

 

A magyar külügyminiszter virágcsokorral fogadta Őfelségét, majd megszokott autómárkájához, egy pompás, a britek büszkeségét kifejező elegáns Rolls-Royce jobb hátsó üléséhez kísérte őt. A királynő rendelkezésére bocsátott RR Silver Spirit II. /Ezüst Lélek/ klasszikus vonalú karosszériájában a mai autótechnika minden csodája megtalálható volt. Utasterében olyan nagy a csend, hogy még az óra ketyegését is hallani lehet, motorzajnak nyoma sincs. Természetesen klimatizált és annyira megbízható, hogy emberfia nem látott még az út mentén felnyitott motorháztetővel veszteglő Rolls-Royce-ot. A hátsó ülések előtt takaros lábtartókat helyeztek el és nem feledkeztek meg a make-up tükrökről sem, hiszen a Rolls-Royce-ban az utas hátul foglal helyet, az első sor a gépkocsivezetőé és a biztonsági szolgálaté.

                                                                   

altA külügyminiszter felesége a királyi felség üdvözlése alkalmából kalapot viselt, mert a királynő jelenlétében a britek kalapot hordanak. Az időjárás viszont nem volt tekintettel a királyi Felség látogatására. Olyan erős, viharos szél fújt, hogy minden hölgy a kalapját fogta. II. Erzsébet királynő kalapja azonban még csak meg sem rezdült. Mint utóbb kiderült, számtalan kalaptűvel erősítették a hajához.

 

A vendégek előre meghatározott rend alapján ültek a gépkocsikba és a menet a Parlament elé hajtott. Itt fogadta vendégeit a köztársasági elnök. Az ünnepélyes köszöntés után a királynő kíséretével a Szabadság-hegyre, a kormány vendégházába hajtatott, ahol a legelegánsabb lakosztályt bocsátották a rendelkezésére.

 

Lady Diana és Charles walesi herceg már korábban járt Magyarországon. Bugacon a hercegi pár a 79 éves Farkas Pista bácsi tanyájának vendége volt. Az öreg parasztember kint él a puszta közepén és ősi gazdálkodást folytat, állatokkal műveli a földjét. A vendégek láthattak kopasznyakú és kendermagos tyúkot, japánkakast, kiskacsát, kislibát, mangalicát, gólyapárt a kútágason, végigjárták az istállót. Az idős ember felesége kenyeret sütött az udvaron lévő kemencében, a friss meleg kenyeret a kopott késével megszegte, a szeletet megsózta, megpaprikázta, így kínálta Lady Di-nek és Charles hercegnek.

 

A hercegi pár valószínűleg mesélhetett élményeiről a királynőnek, mert II. Erzsébet látni kívánta Kecskemétet és Bugacot.

 

A királynő Bugacon leszállva a hintóról homokos talajra lépett és majdnem elvesztette az egyensúlyát. A királynőt megérinteni nem szabad. Még jó, hogy a Köztársasági Őrezred ezredese megtalálta a megoldást: odanyújtotta a karját, amire a királynő rátámaszkodhatott. Őfelségét a bugaci csárdában az emberek ajándékokkal várták: fafaragásokat, díszes ostort, kerámiát helyeztek el az asztalon, amit a királynő körbesétált, egyenként kezébe véve és felmutatva a tárgyakat. Tiszteletére ízletes pogácsát sütöttek és libamájat is egy malomkövön. Megkínálták finom pálinkával. A poharat udvariasan megemelte, az ajkához érintette, majd letette. Általában ásványvizet fogyasztott, esetleg egy kevés vörösbort.

 

Amikor megmutatták a királynőnek a bugaci tanyát, igencsak meglepődött! Meglátta a falon a királyi család aláírásával ellátott gyönyörű lófelszerelést. Néhány évvel ezelőtt Londonban a királyi család egyik lovassportot kedvelő tagja Abonyi Imrének, a világon az első négyes fogathajtó világbajnoknak ajándékozta a királyi címerrel díszített felszerelést.

 

A királynő a látogatás utolsó napján audiencián fogadott harminc magyart és brit alattvalót. Hagyomány, hogy ajándékot nyújt át azoknak, akik programjának a szervezésében részt vettek, kisebb emléktárgyat, dedikált fényképet. Fogadta a Külügyminisztérium egyik protokollosát, Réti Istvánt is. A kolléga az audiencia előtt a királyi ceremóniamestertől eligazítást kapott, miszerint a harmincszor negyven méteres kormány vendégházi teremben 10-12 lépésre közelítse meg a királynőt, várjon, amíg megszólítja őt és röviden válaszoljon. Miután a terembe lépett, a királynő így szólt hozzá, természetesen angolul:

 

István, szeretettel köszöntlek Téged.

 

Amire így válaszolt:

 

-         Felség, nagyon örülök, hogy Magyarországra jött.

 

A beszélgetésük több mint két percig tartott, a királynő kérdezett, a kolléga röviden válaszolt. Fülöp herceg is jelen volt, de nem szólalt meg. A beszélgetés végén a kolléga egy fényképet kapott a királyi párról, amit II. Erzsébet ott, a jelenlétében írt alá. Ezt ma is nagy becsben tartja. A királynő bólintással jelezte, hogy a kihallgatásnak vége. Majd váratlanul vendége felé lépett és a kezét nyújtotta. A protokollos tudta, hogy a királynővel nem foghat kezet, zavarában mégis kezet nyújtott. A királynő hozzálépett, és gyengéden megérintette. 

 

Részlet: Nyolc miniszter volt a főnököm, protokoll a gyakorlatban című könyvemből.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. április 15. csütörtök, 20:36