Díszétkezésen való részvétel - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Díszétkezésen való részvétel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. június 29. hétfő, 20:56

 

49241.jpgA nemzetközi kapcsolatok és az üzleti élet fontos elemét jelentik azok a rendezvények, amit a szorosan vett hivatalos érintkezés (tárgyalás, konferencia) mellett szerveznek. Vannak világszerte elterjedt egyöntetű formái, de bőven vannak olyanok is, amelyek csak bizonyos országokban szokásosak.

 

 

 

b_300_160_16777215_0___images_stories_reszvetel_diszetkezesen_asztal1.jpeg


Valamennyi közös jellemzője, hogy sohasem öncélúak, lényegük nem elsősorban az étkezés és az italozás, hanem a kellemes időtöltés, a partnerek kötetlenebb formában való megismerése a jobb és hasznosabb kapcsolatok elérése érdekében.
Ezek a társadalmi rendezvények lehetővé teszik, hogy az üzletemberek, a politikusok, a diplomaták viszonylag kötetlen formák között találkozhassanak és kicserélhessék értesüléseiket, ezért ezt munkaalkalomnak kell tekinteni.

Lehetetlen felsorolni az összes rendezvény-formát, amikor a vendégeket leültetik, akár ünnepélyes étkezés vagy más egyéb célból.

Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy a meghívón lévő jelzésekre, kérésekre válaszolni kell. Ha a meghívón R.S.V.P rövidítés olvasható, akkor erre mindíg válaszolni kell. Ha valaki nem tudja elfogadni a meghívást, azt elfogadható indokkal le kell mondani. /Megjegyzés: természetesen többféle jelzés ismeretes egy meghívón a R.S.V.P rövidítésen kívül. Fogok még írni a meghívók készítéséről és azon szereplő rövidítésekről egy másik alkalommal./

Ülő alkalmak körébe tartozik a díszétkezés, amely megköveteli a protokoll szabályok ismeretét. Ezt nem lehet baráti összejövetelként kezelni és a vendégeket bárhova leültetni. Ez alól kivétel a büfé-ebéd és a vacsora, bár ilyenkor is kijelölik a vendég helyét és csak a második fogás után illik helyet változtatni.

Fontos tudnivaló, hogy a rangsorolás nem az egyénnek, hanem az egyén által képviselt országnak és a rangjának szóló megtiszteltetés. Ha politikai, gazdasági vagy más fontos szempont nem indokolja, akkor mindíg a rang az elsődleges.
*
Tehát a díszétkezésen mindíg rangsor szerint ültetjük asztalhoz a vendégeket. Helyüket a jóváhagyott ültetési rend alapján a fogadószobában elhelyezett ültetési táblázaton tekinthetik meg. Az asztalnál lévő ültető kártyákkal jelöljük meg a helyüket...

b_300_160_16777215_0___images_stories_reszvetel_diszetkezesen_ultetesi_kartya3.jpeg

...amit soha nem cserélhetünk fel, mert ezzel felborítjuk a rangsort.

Összefoglalva: a díszétkezés kötelező és elengedhetetlen eleme az ültetési rend készítése.

A koktéllal és a fogadással ellentétben korlátozott a lehetőségünk az érdemi beszélgetésekre, mert a mellettünk ülő beszélgető partnerünket nem mi választjuk meg, hanem a protokoll szabályokhoz kell alkalmazkodnunk.

A díszétkezés időtartama általában két és fél óra. Közben nem illik felállni és kimenni telefonálni. Azt már mondani sem kell, hogy a mobiltelefont ki kell kapcsolni.
A díszétkezés jellemzője, hogy kötött az időpontja. Ültetett alkalmakkor mindig pontosan kell érkezni, mert az étel is időre készül, és az állagát befolyásolja, tönkremegy, ha nem fogyasztják el időben.
Érkezéskor - ellentétben a koktéllal és a fogadással - mindenkit üdvözölni kell, és mindenkinek be kell mutatkozni. Feltétlenül legyen nálunk névjegy, amely az üzleti hivatali élet elengedhetetlen eszközre, reklámhordozó szerepe is van.

Ajándékot nem szokás ilyen alkalommal vinni.

Öltözetünk mindig az alkalomhoz illő legyen. Ez nem a legújabb divatújdonságok bemutatásának az alkalma. Ha előírást olvasunk a meghívón az öltözködésre vonatkozólag, azt feltétlenül tartsuk be (pl. formális öltözet a sötét ünnepi ruha).


b_300_160_16777215_0___images_stories_reszvetel_diszetkezesen_ultetesi_kartya1.jpegb_300_160_16777215_0___images_stories_reszvetel_diszetkezesen_ultetesi_kartya2.jpeg


scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. június 29. hétfő, 21:00