Díszétkezés szervezése - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Díszétkezés szervezése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. július 06. hétfő, 19:19

A protokolláris vendéglátás legmagasabb foka a DÍSZÉTKEZÉS
 
altA nemzetközi kapcsolatok és az üzleti élet fontos elemét jelentik azok a rendezvények, amit a szorosan vett hivatalos érintkezés / tárgyalás, konferencia / mellett szerveznek. Vannak világszerte elterjedt egyöntetű formái, de bőven vannak olyanok is, amelyek csak bizonyos országokban szokásosak. Valamennyi közös jellemzője, hogy sohasem öncélúak, lényegük nem elsősorban az étkezés és az italozás, hanem a kellemes időtöltés, a partnerek kötetlenebb formában való megismerése a jobb és hasznosabb kapcsolatok elérése érdekében.

 
Ezek a társadalmi rendezvények lehetővé teszik, hogy az üzletemberek, politikusok, diplomaták viszonylag kötetlen formák között találkozhassanak és kicserélhessék értesüléseiket, ezért ezt munkaalkalomnak kell tekinteni.
 
Hazánkban az ültetett formákon értjük a munka reggelit, más szóval villásreggelit. Időpontja 8-10 óra között van és ilyenkor meleg ételt is felszolgálnak.
 
Az ebéd körébe tartozik a munka-ebéd, büfé-ebéd /business lunch/ , és a díszebéd.
 
A vacsora lehet munka-vacsora, büfé-vacsora /business diner / és díszvacsora.
Ezek időpontja általában 20-22 órakor tartják, de ez kultúrkörtől is függ, mert Spanyolországban ennél sokkal később, míg az északi országokban ennél korábbi időben kezdődik.
 
Ülő alkalmak körébe tartozik a díszétkezés, amely megköveteli a protokoll szabályok ismeretét. Ezt nem lehet baráti összejövetelként kezelni és a vendégeket bárhova leültetni. Ez alól kivétel a büfé ebéd és a vacsora, bár ilyenkor is kijelölik a vendég helyét és csak a második fogás után illik helyet változtatni.
 
Ezeken az alkalmakon rangsor szerint ültetjük asztalhoz a vendégeket. Helyüket a jóváhagyott ültetési rend alapján az előtérben elhelyezett ültetési táblázaton tekinthetik meg. Az asztalnál lévő ültető kártyákkal jelöljük meg a helyüket amit soha nem cserélhetünk fel, mert ezzel felborítjuk a rangsort.
 
A koktéllal és a fogadással ellentétben korlátozott a lehetőségünk az érdemi beszélgetésekre, mert a mellettünk ülő beszélgető partnerünket nem mi választjuk meg, hanem a protokoll szabályokhoz kell alkalmazkodnunk.
 
Ezért teszünk különbséget a munka jelzővel minősített rendezvényeken, mert a egyrészt a kínálás is szerényebb, és a formaságok is lazábbak. Általában a tárgyalások helyszínén, vagy annak közelében tartják.
 
A díszétkezés időtartama általában 2 és fél óra. Közben nem illik felállni, és kimenni telefonálni. Azt már mondani sem kell, hogy a mobiltelefont ki kell kapcsolni.
 
A felsorolt étkezések jellemzője, hogy meglehetősen kötöttek az időpontjai.
Ültetett alkalmakkor mindig pontosan kell érkezni, mert az étel is időre készül és az állagát befolyásolja, tönkremegy ha nem fogyasztják el időben.
 
Érkezéskor - ellentétben a koktéllal és a fogadással – mindenkit üdvözölni kell és mindenkinek be kell mutatkozni. Feltétlenül legyen nálunk névjegy, amely az üzleti hivatali élet elengedhetetlen eszköze, reklámhordozó szerepe is van.
Ajándékot nem szokás ilyen alkalommal vinni.
 
Öltözetünk mindig az alkalomhoz illő legyen. Ez nem a legújabb divat újdonságok bemutatásának az alkalma. Ha előírást olvasunk a meghívón az öltözködésre vonatkozólag azt feltétlenül tartsuk be. /pl. formális öltözet az sötét ünnepi ruha /
……………………………
 
A vendégek fogadása:
 
Akár otthon, akár étteremben rendezik a vacsorát, a vendéglátónak legalább 10-15 perccel korábban a helyszínen kell lennie a vendégek fogadása céljából.
A díszétkezés szervezőjének még korábban kell érkeznie ahhoz, hogy minden előkészületet ellenőrizni tudjon. Ilyenkor helyezi el az ültető tablót, a névkártyákat és megbeszéli a felszolgálás sorrendjét.
 
Attól függetlenül, hogy a menüsort a meghívó fél dönti el, ajánlatos igénybe venni a vendéglátásban jártas szakember segítségét. A menü a következő elemekből áll: hideg vagy meleg előétel, főétel, saláta, desszert, kávé, fehér bor, vörös bor, tokaji bor.
 
A fogadó helyiségben gyülekező vendégeknek különféle étvágygerjesztő italokat szolgálnak fel aperitifként étvágygerjesztés céljából. / ezek lehetnek különböző röviditalok, száraz pezsgő, koktél, Martini, üdítőital, de sosem szénsavas. /
 
Minthogy a vendégek rangsorrendjük szerint ülnek, a bejáratnál rendszerint ültető-táblát helyeznek el, amelyen az asztal ábrája körül pontosan fel van tüntetve, hogy hol keressük azt a helyet, ahol a névtáblánkat találjuk.
 
 Az aperitif elfogyasztása után a vendéglátók az étkező asztalhoz invitálják a vendéget. Ha a felszolgáló személyzet nem segédkezik a helyfoglalásnál a hölgyeknek a székek elhelyezésében, akkor a férfiaknak illik jobboldali szomszédnőjüknek a helyfoglaláskor segíteni.
 
Ha magánházba történt a meghívás, akkor az asztalnál francia vagy angol rendszer szerint foglalnak helyet a vendégek.
A francia módszernél a felszolgáló a tálat balkéz felöl kínálja és ezekből jobb kézbe fogott szedőkanállal és balkézbe fogott villával szedünk. Ezt kis létszámú, 10-12 vendég esetén alkalmazzák. A felszolgálás sorrendjét itt is az ültetési rend szabja meg. Díszétkezéseknél általában nem illik repetázni, de a francia felszolgálási módszer az egyetlen kivétel, amikor kínálást később újból megismétlik, s ha valaki óhajt, ismét szedhet.
 
Az angol módszer a legszínvonalasabb felszolgálási mód. A felszolgálók az ételeket bemutatva a kisegítő asztalnál tányérra téve szervírozzák, majd jobboldalról a vendég elé helyezik az ételt. Ezt kis létszámú vendégek esetén alkalmazzák.
 
A felszolgálóknak először a fővendégek elé helyezik a tányért, majd rangban a többi vendég elé.
 
Az étkezés megkezdése előtt a szalvétát /asztalkendőt / azonnal szétterítjük az ölünkben. A szalvétát a teríték mellett hagyni, vagy összehajtott állapotban használni illetlenség. Az étkezés végeztével, amikor felállunk az asztal mellől, laza csomóban összefogva terítékünk baloldalára helyezzük. Ha nem így teszünk, azt fogják hinni, hogy nem ízlett az étel.
 
 
Magatartás, viselkedés az étkezés alatt:
 
Az evőeszközök használatának szabályával tisztában kell lennünk. Mindig kívülről befelé, a tányér irányában haladva kell elvenni az evőeszközöket. Halétel felszolgálásakor halkés és halvilla található az evőeszközök között. Ha már nem várunk kínálást, az evőeszközöket a tányér átmérőjére ferdén, egymással párhuzamosan helyezzük el. Soha nem V alakban.
 
Étkezés közben lehetőleg mindkét szomszédunkkal beszélgessünk. Mindig ügyeljünk arra is, hogy a poharunkban legyen egy kis ital, mert ha elhangzik a pohárköszöntő kellemetlen ha nincs mivel köszönteni a többieket.
 
A díszétkezéseknek az a hátránya, hogy nem azzal beszélgetünk akivel akarunk, miután rangsor szerint ültetik a vendégeket. Ily módon csak az aperitif elfogyasztásakor van lehetőségünk másokkal folytatandó társalgásra.
 
A vendégeknek illik figyelnie a két fővendég étkezési  ütemét és mindenkinek ehhez kell alkalmazkodnia. A felszolgálók addig nem tudják leszedni a tányérokat  amíg még valaki étkezik, így előfordulhat hogy az illendőség határán túl megvárakoztatjuk a fővendéget az étkezés folytatásában.
 
A pohárköszöntőt általában a főétel elfogyasztása után szokás elmondani. Ilyenkor a felszolgálók eltávoznak a helyiségből vagy hangtalanul, csendben várakoznak.
 
A pohárköszöntőt ülve szokás meghallgatni, de a koccintásra felállnak a vendégek.
 
A kávé felszolgálása jelzi a vacsora végét.
 
A díszétkezés befejezésekor valamennyi vendég egyszerre kel fel az asztaltól. Ettől a pillanattól kezdve megmaradt ételt vagy italt fogyasztani nem szabad. Amennyiben nem a felszolgáló személyzet húzza hátra a széket, úgy azt magunk toljuk hátra, de utána nem igazítjuk a helyére.
 
A vendéglátó megköszöni azt, hogy elfogadták a meghívást. Ha magánházba történt a díszvacsora elfogyasztása, akkor a vendégeknek telefonon vagy levélben illik utólag köszönetet mondani a meghívásért. 
 
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. február 07. vasárnap, 21:08