Díszétkezés szervezése magánháznál - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Díszétkezés szervezése magánháznál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. június 28. vasárnap, 18:34

 

49288.jpgAz alábbiakban olyan díszétkezésre vonatkozó előkészületi munkát ismertetek, amely valamely politikus, üzletember magánházában rendezendő. Minden jelenlévő vendégnek be kell mutatkozni kislétszámú ültetett vacsorán.

Az alábbiakban olyan díszétkezésre vonatkozó előkészületi munkát ismertetek, amely valamely politikus, üzletember magánházában rendezendő.

 



b_300_160_16777215_0___images_stories_diszetkezes_herendi1.jpeg

A díszvacsora sikere abban rejlik, hogy legyen egy helyszín, megfelelően összeállított étrend és helyes ültetési rend.
Az előtérben gondoskodjunk ruhatárról és nagyméretű tükörről.
A berendezés díszítő tárgyain kívül tegyünk friss virágot a vázákba.

A terítéskultúra szempontjait figyelembe véve, már az asztalterítést is gondosan kell elvégezni. Ha lehetséges, tegyünk filcburkolatot a terítő alá, mert az tompítja a tányérok és evőeszközök hangját. Az abrosz, a szalvéta jó minőségű anyagból készüljön, ne legyenek rajta hajtás élek. A székeket is úgy kell elhelyezni, hogy kerüljük lehetőleg az asztallábat, különösen azon a helyen, ahová hölgyvendéget ültetünk.

A menükártyát a teríték jobb oldalára illik fektetni vagy állítani.

b_300_160_16777215_0___images_stories_diszetkezes_menukartya-allo.jpeg

Ha külföldi vendég tiszteletére adják a vacsorát, akkor kétnyelvűt kell készíteni.
Minden vendég terítéke mellé étlapot (menükártyát) helyezünk. A fűszertartókból (só, bors, paprika) lehetőleg minden második terítékre jusson egy-egy. Hamutartót csak akkor helyezzünk az asztalra, ha a házigazda megengedi a dohányzást.
A díszasztal elmaradhatatlan kelléke a virág, amely legyen lapos ikebana. A hangulatot fokozza a mutatós gyertyatartó.

b_300_160_16777215_0___images_stories_diszetkezes_gyertyatarto.jpeg

Az evőeszközök legyenek ezüstből vagy ezüstözöttek, ha ez lehetséges, az étkészlet pedig márkás porcelán.



b_300_160_16777215_0___images_stories_diszetkezes_herendi2.jpeg

Ami a vendégek fogadását illeti: akár otthon, akár étteremben rendezik a vacsorát, a vendéglátónak legalább 10-15 perccel korábban a helyszínen kell lennie a vendégek fogadása céljából.
Attól függetlenül, hogy a menüsort a meghívó fél, a házigazda dönti el, ajánlatos igénybe venni a vendéglátásban jártas szakember segítségét.
A menü a következő elemekből állhat: hideg vagy meleg előétel, főétel, saláta, desszert, kávé, fehérbor, vörös bor, tokaji bor.

A fogadóhelyiségben gyülekező vendégeknek különféle étvágygerjesztő italokat szolgálnak fel, ezek lehetnek rövid italok, száraz pezsgő, koktél, üdítőital, de sosem szénsavas.
A vendégek rangsor szerint ülnek, a bejáratnál ültető-táblát kell elhelyezni, amelyen az asztal ábrája körül pontosan fel van tüntetve, hogy hol keressük azt a helyet, ahol a névtáblánkat találjuk. A díszétkezéskor nem ülnek egymás mellett a házaspárok.

Az aperitif elfogyasztása után a vendéglátók az ebédlőbe invitálják a vendéget. A hölgyeket a háziasszony vezeti, őket követik a férfiak. Ha a személyzet nem segédkezik a helyfoglalásnál a hölgyeknek a székek elhelyezésében, akkor a férfiaknak illik jobboldali szomszédnőjüknek a helyfoglaláskor segíteni.

Az étkezés megkezdése előtt a szalvétát (asztalkendőt) azonnal szétterítjük az ölünkben. A szalvétát a teríték mellett hagyni, vagy összehajtott állapotban használni illetlenség. Az étkezés végeztével, amikor felállunk az asztal mellől, laza csomóban összefogva terítékünk baloldalára helyezzük.

Az evőeszközök használatának szabályával tisztában kell lennünk.


b_300_160_16777215_0___images_stories_diszetkezes_herendi3.jpeg


Ha már nem várunk kínálást, az evőeszközöket a tányér átmérőjére ferdén, egymással párhuzamosan helyezzük el. Soha nem V alakban. Étkezés közben lehetőleg mindkét szomszédunkkal beszélgessünk.
Mindig ügyeljünk arra, hogy a poharunkban legyen egy kis ital, mert ha elhangzik a pohárköszöntő, kellemetlen, ha nincs mivel köszönteni a többieket.

A vendégtől nem várják el, hogy minden ételt megegyen, de látványosan elutasítani nem szabad, inkább fogyasszunk egy-két falatot.
A pohárköszöntő általában a főétel elfogyasztása után hangzik el. A pohárköszöntőt ülve szokás meghallgatni, de a koccintásra felállnak a vendégek.
A díszétkezés befejezésére a jelet a háziasszony felállása adja meg, a vendégek egyszerre állnak fel az asztaltól.

A kávét, teát és különböző digestive italokat nem az ebédlőasztalnál, hanem a szalonban, könyvtárszobában szolgálják fel. A vendégek kötetlen formában helyezkednek el az ülőgarnitúrákon. A kávé felszolgálása jelzi a vacsora végét.

Ültetett alkalomnál meg kell várni a díszvendég (fővendég) távozását, illő a meghívást megköszönni.


b_300_160_16777215_0___images_stories_diszetkezes_herendi4.jpeg

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. június 28. vasárnap, 18:43