Céges karácsonyi rendezvény – Buffet-dinner vagy fogadás? - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Céges karácsonyi rendezvény – Buffet-dinner vagy fogadás? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. március 10. kedd, 19:36

 

 

altAz egyik nemzetközi bank elnöke szeretné megköszönni a leghűségesebb és legkorrektebb üzleti partnereinek az egész évi együttműködést egy esti, karácsonyi party keretében.

Buffet dinner

 

Behivatta menedzserét, és azt kérte tőle, állítsa össze azok névsorát, akik számításba jöhetnek. Elmondta, hogy buffet-dinerre gondol, amely lehetővé teszi bárki számára a tetszés szerinti helyfoglalást, a kötetlen beszélgetést, miután ez a rendezvényi forma nincs ültetési rendhez kötve.Meglehetősen kedvelt, gyakori formája a társadalmi jellegű alkalmaknak, tulajdonképpen a vacsora és a fogadás kombinációja. A bank elnöke erre a kellemes estére - rendhagyó módon - az üzleti partnereket a hozzájuk tartozó partnerrel vagy házastárssal kívánja meghívni.

Az időpont kitűzését követően a menedzser azonnal hozzálát először a helyszín lefoglalásához. Ezt követi a meghívottak névsorának összeállítása.
A meghívókat ilyen esetben körültekintően kell megírni. Ma már a diplomáciai protokollban is elfogadott az a meghívási forma, hogy "tisztelettel meghívjuk Önt és partnerét", illetve elfogadott az élettársi kapcsolat is ebben a helyzetben. Ahol biztosan tudjuk, hogy a köztiszteletben álló vendégnek van felesége, ott nem illik "partner" szót írni, hanem "tisztelettel meghívjuk Önt és Feleségét" forma illendő.

A többféle helyszín közül az egyik Duna-parton álló hajóra esett a bank elnökének a választása. A karácsonyi hangulatot idéző dekoráció a hajón, a város esti kivilágítása, a szép panoráma felejthetetlen élményt nyújt a vendégeknek. A menedzser zenét és háttérműsort is rendelt, amely kellemessé varázsolja az estét.

Mindenesetre a zenés, énekes összeállítás lehetőleg hangozzék el az étkezés megkezdése előtt, mert gyakran előfordul, hogy némi ital elfogyasztása után a vendégek beszédesebbek lesznek, ez pedig zavarja az előadó művészt. Az étkezés alatt már megfelel a hangszeres zene olyan hangerővel, hogy közben beszélgetésre is legyen lehetőségük a vendégeknek.

A fellépő művészek részére biztosítani kell egy olyan helyiséget, ahol átöltözhetnek. Étel- és italfogyasztásról is gondoskodni kell, mert a fogadás előtt egy órával már a helyszínen lesznek. Természetesen a fellépés anyagi feltételeit már az első megbeszélés alkalmával tisztázni kell.

A meghívón visszaigazolást kell kérni a vendégektől. Ha valaki nem tud elmenni egy rendezvényre, azt elfogadható indokkal le kell mondani. Miután esti programról van szó, az öltözék legyen ünnepélyes, férfiak öltönyben és nyakkendőben, a hölgyek akár koktélruhában is mehetnek, de az elegáns kosztüm szép kitűzővel is teljessé teszi az öltözéket.

A szervezők már jóval előbb a helyszínen vannak és mindent ellenőriznek. Érkezéskor és távozáskor a ruhatárnak zavartalanul kell működnie.
A vendéglátó - jelen esetben az elnök - a vendégek érkezése előtt a helyszínen van a közeli munkatársaival. Ők fogadják a vendégeket a bejáratnál, ezt fogadó vonalnak hívjuk.

alt

 

alt

Lehet olyan megoldás is, hogy a hostessek odakísérik a vendégeket a különböző asztalokhoz, míg a VIP vendégeket a saját asztalánál fogadja a vendéglátó. Ilyen esetben a vendégek nevét nem írják ki ültető kártyára, de a szervezők tudják, hogy mely vendégek fognak a VIP asztalnál helyet foglalni.

Amikor minden vendég megérkezett, a pohárköszöntő elhangozhat mindjárt az étkezés megkezdése előtt. Ilyenkor nem illik beszélgetni, udvariasan végig kell hallgatni a pohárköszöntőt és ezalatt minden fajta felszolgálás szünetel. Az aperitif elfogyasztása után a vendégek a büféasztalokhoz mennek, úgy mint a fogadáson. Ennél a formánál a vendégek a kívánságuk szerint csoportosulva foglalnak helyet. Az italokat a pincérek szolgálják fel. Az elhasznált tányérokat és evőeszközöket is ők viszik el az asztalokról.

Az ilyen rendezvény időtartama általában 2-3 óra. Távozáskor a vendéglátó ismét feláll munkatársaival a fogadó vonalba és elköszön a vendégektől.

Fogadás


A bank elnöke hozhat olyan döntést is, hogy az üzleti partnereit és a közeli munkatársait valamely szálloda különtermébe, svédasztalos fogadásra hívja meg. Elég elterjedt rendezvénytípus, melynek lényege, hogy a vendégek állva fogyasztják el az ételeket.

Az idősebb vendégekre való tekintettel néhány széket el lehet helyezni a helyiségben, mert igen fárasztó hosszú ideig állni. Az első negyedórában illik megérkezni. Az ilyen fajta társadalmi összejövetelnek nem az étkezés és az italozás az elsődleges célja, hanem a társadalmi érintkezés, az üzleti kapcsolatok építése és az információszerzés. Természetesen lehet enni, italt fogyasztani, de mindent csak mértékkel.

Itt is elhangozhat pohárköszöntő, de csak ezt követően illik ételért menni a büféasztalhoz.

Ami az ételeket illeti: a hideg előételekből sokféle található, kb. 10-12 félét szolgálnak fel. Ez lehet magyaros vegyes ízelítő, zöldség tál, saláták, sajttál, különféle sültek stb.

Általában két-háromféle meleg étel található a melegítő edényekben
(szakmai nevén csévingekben), ez lehet brassói aprópecsenye, halétel, borjúpörkölt sztrapacskával.

Külön asztalon vannak a desszertek, a gyümölcstorták vagy kicsi desszertek, amit könnyű elfogyasztani. Ezek mellett gyümölcstálak is találhatók.
Az italok külön asztalon vannak: vörösbor, fehérbor, sör, rostos, szénsavas
üdítőital, ásványvíz stb.

Nincs olyan megkötés, hogy végig kell enni az egész ételsort. Mindenki abból fogyaszt, amiből óhajt, de nem illik keverni őket.

alt


Hogyan illik étkezni a svédasztalnál?

- Az előételre nem illik rászedni a főételt.
- Minden új fogáshoz tiszta tányért és evőeszközt kell elvenni.
- Csak annyi ételt illik a tányérra szedni, amit ténylegesen el tudunk fogyasztani.
- Tilos a használt tányért rátenni arra az asztalra, ahol az ételek, vagyis a
tálak vannak.
- Ilyen alkalommal a pincérek egy tálcával folyamatosan körbe járnak és elveszik a vendégektől a használt tányérokat, vagy lerakó asztalokról gondoskodnak, itt helyezhetők el a használt tányérok és evőeszközök.
- A fent felsorolt ételek fogyasztásához kés nem szükséges, egy villával ehetők.

Ha olyan ételek vannak, amelyhez kés is szükséges, akkor kisasztalokról fognak gondoskodni a felszolgálók, ahol állva a kés és a villa könnyedén használható.
A pincérek ezekről az asztalokról is folyamatosan szedik le a használt eszközöket, mert nincs annál visszataszítóbb látvány, mint amikor hegyekben, egymásra téve állnak a tányérok és az evőeszközök az asztalokon.

A vendégeknek tilos ilyen helyen - a rendezvény végén - ételt és süteményt csomagoltatni a felszolgálókkal.

Ha mindenki figyelembe veszi a fenti intelmeket, akkor mindenkor szívesen látott vendégek lesznek a kulturált és elegáns környezetben megrendezett ünnepélyeken, karácsonyi partykon.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. december 13. vasárnap, 21:08