Bál van, táncoljunk, szórakozzunk! - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Bál van, táncoljunk, szórakozzunk! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

 Az egyik legrégibb magyar illemtant Bilkei Pap Ferenc adta ki 1816-ban Pesten, amelynek egyes részei mosolygásra késztetik az olvasót. Íme néhány tanács: 

 

 
"A kéztartás ne legyen szoros és nehezült. A karok ne feküdjenek tunyán a testen, de ne is hánytorogjanak. Mozgásaik könnyűk és kellemesek legyenek. Az ugráló táncokban azok regulájira vigyázzon, minden felesleges valót kikerüljön, bakugrásai által dámáját ne bosszantsa. Szeme előtt legyen mindenkor, hogy a tánc tulajdonképpen a test és a lábak mimikai egyengetése a muzsikához, mozgásában taktot tartani köteles."

Mikor kezdődik a báli szezon? - kérdezik sokan. Nos! Vízkeresztkor, január 6-tól kezdődik a báli szezon, a farsang, a mulatságok ideje, amely hamvazószerdáig tart. Ezután veszi kezdetét a negyven napig tartó nagyböjt, ilyenkor nem tartanak táncmulatságokat.

Aki bálba megy, az legyen természetes, egyszerű és közvetlen. A kedve is legyen ünnepi. A szép estélyre lélekben is készülni kell. Mértékkel és elegánsan kell bálozni, amelynek hangulatát nem szabad duhajkodással elrontani.

A báli meghívó tartalmazza az est szórakoztató programját, a gyertyafényes vacsora menüjét, sorsjegyet stb. A tombolasorsolás, az éjfél fénypontja, amikor megkezdődik a nyeremények szétosztása.

A bálok általában 20 órakor kezdődnek. Amikor gépkocsival érkeznek a vendégek, a báli ruhában lévő hölgy a gépkocsi hátsó jobboldali ülésén foglal helyet, mert erről az oldalról könnyebb kiszállni az elegáns ruhában a gépkocsiból.

Ha barátok találkoznak az estélyen, akkor mindig az érkező pár üdvözli az ott lévőket. A páholyba érkezők köszönnek előre és az ott helyet foglaló vendégek nyújtanak kezet az érkezőknek. Amikor összeszokott baráti társaság ül egy asztalnál, ott legalább egyszer illik megtáncoltatni a hölgyeket. Más a helyzet, ha idegenekkel kerülünk egy asztalhoz. A köszönés után a férfi bemutatkozik, majd bemutatja hölgypartnerét. További beszélgetés, vagy egymás partnerének felkérése már nem kötelező.

A helyszín, lehetőséget ad egy magasszíntű társadalmi érintkezési formának, így nem illik hangos megjegyzést tenni senkire. Ne égessük le azt a vendéget a többiek előtt, aki nem tudja, hogy mire szolgál a halkés a halvilla. Vannak tabutémák, melyekről nem illik beszélni és kérdezni. Ilyen a betegség, a pénz, a vallás, rokkant emberek véleményezése, politikai hovatartozás iránti érdeklődés, a jelenlévők kritizálása stb.

A hölgyek ne akarjanak mindenkit meghódítani. Nem illik kikezdeni a barátnőnk partnerével. A jó és hosszú barátság titka az egymás partnerének a tiszteletében rejlik.

Az a hölgy, aki egyedül ül az asztalnál, ne vágjon mérges arcot, mert ezzel elriasztja a lehetséges táncosokat. Ha mégsem tud méltósággal petrezselymet árulni, akkor a tánc idejére hagyja el a termet és a tánc végén jöjjön vissza ismét a társasághoz.

A férfi - amikor kikosarazzák - udvariasan meghajol és továbbmegy, nem tesz megjegyzést. Ha viszont egy hölgy valakinek kosarat adott, akkor azt a táncot nem illik mással eljárni. Amikor a hölgyválaszra kerül sor, csak olyan táncost illik választani, akivel előzőleg már táncolt.
A képen a Benkó-Dixiland Band játszik.

Tánc közben nem illik fütyülni, dúdolni és égő cigarettával táncolni. Nem illik továbbá tánc közben máshoz hozzászólni és azzal beszélgetni.

Ha tánc közben összeütközne egy másik párral, akkor férfi mind a másik pártól, mind a táncosnőjétől kérjen bocsánatot. Ha ugyanabban a percben ketten kérik táncra a hölgyet, akkor a férfiak tapintatára kell bízni a dolog elintézését.

Ami az öltözködést illeti: az ünnepélyes ruházat nálunk szabadon választott. A sötét öltöny bizonyos helyeken elfogadott, de az Operabálban a férfiak elegáns estélyi öltözete a szmoking, a zsakett vagy a frakk. Ha valaki nem tudná, a zsakett hasonlít a frakkhoz, csak szárnyasra szabott.

A hölgyek ilyenkor koktélruhát vagy hosszú estélyi ruhát vesznek fel. Sokan megkérdezték már, hogy mitől nagyestélyi ez a szép ruhadarab. A válasz egyszerű, alapvetően attól, hogy hosszú. Nem tévesztendő össze a koktélruhával, ami estélyi jellegű csak rövidebb. Tévedésben élnek azok a hölgyek, akik ékszerzakót, aranyszövésű vagy flitterezett felsőrészt vesznek fel a miniszoknyához. Operabálban a mini legalább akkora tévedés, mint farmerban menni az Operába.
Hölgyeknek szóló fontos tanács: aranyszabály, hogy az étkezés után az asztalnál soha ne sminkeljenek, ez a tevékenység magánügy, nyilvános helyen soha ne végezzék.

Ha valaki jelmezbálba szeretne menni, akkor az ötletes jelmez álljon összhangba az egyéniségével. Álarcos és jelmezbálba akkor menjünk el, ha bizonyosak vagyunk, hogy ott kifogástalan és megfelelő társaságot találunk. A hangulat ilyenkor fesztelenebb és a nők is több szabadságot engedhetnek meg az álarc védelme alatt az ismerkedéseknél. Ám vigyázzunk, éjfélkor lekerül az álarc és minden kiderül. Tudni kell azt, hogy a tréfának meddig van határa.


Végül milyen előírást tartalmazott Mária Terézia 1772-ben megjelent báli rendelkezése, amelyben a királynő tudtul adja a polgárságnak, hogy a nyilvános bálokat engedélyezni kegyeskedik, amelyeken a közönség a maga nagyobb gyönyörűségére álarcban, avagy maskarákban vehet részt.

Álarcos bált sem nyilvános helyen, sem magánlakásokban nem szabad tartani.
Háromkirályok (Vízkereszt) utáni naptól Húshagyókedd éjfélig hetenként többször, hajnali 5 óráig szabad álarcosbált rendezni.
A bálokon minden rendű és rangú egyén megjelenhet kivéve a libériás inasokat és azokat akik utálatos alakot vagy álarcot öltenek vagy egészen eltakarják testüket szekrénnyel, cukrosüveggel, oszloppal, törpének vagy óriásnak öltöznek, továbbá akik pierettel, arlekinnel, pantallónal jelennek meg, illetve papi és szerzetesi ruhát öltenek.
Az álarcot csak a bálon szabad viselni, távozáskor mindenki köteles azt levetni.
Fegyvert csak az egyenruhában megjelentek viselhetnek.
Álarcosan csak gyaloghintóban vagy kocsiban szabad mutatkozni.
A bál bevételének 6%-át le kell fizetni a városi tanács megbízottjának.


alt    alt

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 26. szombat, 14:41