Az autózás illemtana - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Az autózás illemtana PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. december 19. szombat, 14:48

 

 

„Aki előttem halad a gépkocsival, arra én vigyázok. Aki mögöttem jön, az énrám vigyáz".

 

 

 

 

A közlekedésre nevelés szerves része a Nemzeti Alaptantervnek, sőt a kormányprogram is azt célozza, hogy a KRESZ legfontosabb elemeinek oktatása az általános iskolában megtörténhessen.

Milyen tanácsokat ad egy madridi és egy budapesti taxis, a cikk végén kérem olvassa el. Érdemes!

 

A fiatalok viszonylag gyorsan elsajátítják a gépkocsivezetéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat , megszerzik a jogosítványt, de az ehhez kapcsolódó illemszabályokat már kevesen ismerik. A jogosítvány még nem minden! Hosszú évek gyakorlati tapasztalatai szükségesek a biztonságos gépjárművezetéshez.

Hova ültetjük a hivatalos külföldi vendéget a gépkocsiban?

Sokan nem tudják, hogy a személyautóban a hátsó jobboldali ülés az első számú hely. Ide ültetjük a fővendéget.A gépkocsi baloldali hátsó ülése a második számú hely. Ide ül a magyar vendéglátó. A gépkocsivezetőtől jobbra lévő ülés, a harmadik számú hely. Itt foglal helyet a tolmács, a protokollos vagy a személybiztosító.

Ha valaki vendéget vár a repülőtéren vagy a pályaudvaron és maga vezeti a gépkocsiját, akkor a vendéget a tőle jobbra lévő helyre ülteti, mert ekkor ez lesz az első számú hely.

A fővendégnek, vagy általában az idősek be-, és kiszállásánál illik segédkezni és az ajtót részükre megnyitni.

Esős időben gyakran tapasztalható, hogy a járdán álló embereket lespriccelik az autósok és ezen jól szórakoznak, sportot űznek belőle.

Senki ne adjon tanácsot annak, aki a gépkocsit vezeti. Ilyenkor övé a felelősség, emberek élete függ attól, hogy betartja-e a közlekedési szabályokat. Ne tereljük el a figyelmét felesleges kérdésekkel vagy viccmeséléssel.

A hivatásos gépkocsivezetőt ne hívjunk sofőrnek, a foglalkozásának tiszteletét fejezi ki, ha gépkocsivezetőnek szólítjuk őt. Az ápolt tiszta külső nemcsak a gépkocsivezetőre, hanem az utasra is vonatkozik.

Sok fiatal már eleve úgy tervezi az utazását, hogy a célig autóstoppal fog utazni. Nagyon veszélyes dolog, csak végszükségben alkalmazható! Csak ott stoppoljanak, ahol a KRESZ megsértése nélkül tud megállni a leállított gépkocsi. Ha az utazó kénytelen igénybe venni ezt a szívességet, akkor a célhoz érve köszönje meg a gépkocsivezetőnek.

A közlekedési szabályokat oktató szervezetek tananyagában nem szerepel a kulturált közlekedés, az udvariasság, a figyelmesség mások iránt. A nyugati országokban sokkal több előzékenység tapasztalható. Aki siet azt előre engedik, a beálló gépkocsira nem dudálnak rá és mindenki vigyáz a másikra. Az erőszakos magyar autóvezetők, nem indexelnek akkor amikor sávot váltanak, szlalomoznak és durva szavakkal illetik azt "útjukban van."

Sajnos sok fiatal vesztette már életét a felelőtlen autóvezetésben. Egy súlyos problémára hívnánk fel a figyelmet, nevezetesen a "diszkó balesetekre." A harsogó diszkózenétől megittasodva, vidám hangulatban ülnek be a fiatalok a gépkocsiba. A felelőtlen vezető, a KRESZ minden szabályát megszegve olyan sebességgel vezeti a járművét, melynek következtében nem tudja bevenni a kanyart, fának ütközik és kioltja nemcsak a saját, hanem a többiek életét is.

Az autózás "veszélyes üzem". Tartsuk be maradéktalanul a KRESZ szabályait, ne kérkedjünk a nagyteljesítményű autónkkal, ne veszélyeztessük a magunk és mások életét. Mindenkit hazavárnak!

Mit tegyen a taxis forgalmi tolródás idején?

Egy madridi taxis a következőt mondta:

- viszek magammal olvasnivalót, így nem idegeskedem annyit, ha valahol

  hosszabban várakoznom kell.
- Ha csak araszolva lehet haladni, meghallgatom a híreket vagy zenét hallgatok a

  rádióban. Így nem a forgalmon jár az eszem.
- Rendszerint nem dudálok, mert ez csak borzolja a kedélyeket és semmi  

  értelme.
- Udvarias vagyok a többi autóssal, így elkerülöm a stresszt és másokat sem

   idegesítek.
- Ha agresszív autósokkal találkozom, igyekszem higgadt maradni és tisztes            

  távolságot tartani.
- A türelmet semmi sem pótolhatja.
- Megpróbálok más útvonalat találni, de elmondom az utasaimnak, hogy a nagy    

  forgalom miatt olykor elkerülhetetlen a késés. A városi közlekedés nem mindig

  kedvez a pontosságnak.

Egy budapesti taxis a következőket mondta:

Kéri, hogy az utasok a lehető legrövidebben mobilozzanak a gépkocsiban.
Az utas ne üljön mögéje, amikor van bőven hely a gépkocsiban.
Ne szemeteljen és ne egyen a kocsiban, mert neki kell utána kitakarítania.

Kérem, fogadjuk meg ezeket a tanácsokat!

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. január 10. vasárnap, 07:59