A telefonálás illemszabályai különböző helyzetekben - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A telefonálás illemszabályai különböző helyzetekben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. október 14. szerda, 21:02

 

altTelefonálás magánházba


Szeretném röviden ismertetni azokat az illemszabályokat, amelyek a magánházba való telefonálásra vonatkoznak.

Egy otthon dolgozó nő, vagy háziasszony nem a kezében tartott mobiltelefonnal sétálgat a lakásban. Valószínűleg leteszi a dolgozószobában vagy a nappaliban lévő asztalra. Feladatai közé tartozik az, hogy főzi a családnak az ebédet vagy a vacsorát. Kezében habverő,  a tejfölt és a lisztet gyorsan összekeveri a habverővel, amikor megszólal a lakás valamelyik pontján a mobiltelefon. Mit tud tenni? Próbálja otthagyni a habverőt lehetőleg úgy, hogy ne essen ki a tálból a kövezetre. Odarohan a mobil telefonjához s akkor az elhallgat. Keresi a hívó nevét, kiderül, hogy „nincs telefonszám”. Tehát a hívó fél ilyenkor visszahívhatatlan. Eltelik egy nap, ismét megszólal a telefon akkor, amikor hazaérkezett a piacról, egyik kezében egy kosár, a másikban egy kézitáska. Ki akarja nyitni az ajtót, megszólal a mobiltelefon. Gyorsan leteszi a kezében lévő kosarat, lázasan keresi kutatja a mobiltelefont a kézitáskájában. Nagyszerű! Megvan! Ekkor a mobil ismét elhallgat és kiírja a fenti két szót, hogy „nincs telefonszám”.

 

Kedves mobiltelefonálók! Az otthon dolgozó nő vagy háziasszony nem az íróasztal mellett ül, ahonnan azonnal fel tudja kapni a telefont. Ezért az kéretik minden telefonálótól, hogy csengessen hosszabban. Legyen türelmes, vegye figyelembe azt, hogy egy nőnek más munkája is van mint az, hogy egész nap a számítógép mellett üljön a mobiltelefonjával.

 

Ugyan ez a kérés a vezetékes telefonon hívott személy felé is. A háziasszony lehet, hogy a fürdőszobában kézzel mossa éppen a kedvenc pulóverét, vagy vasalja a ruhákat, esetleg a másik szobában kissé fáradtan leül és olvassa az újságot. Megszólal a vezetékes telefon, idő kell ahhoz, amíg odaér valaki a telefonhoz különösen akkor, ha idős vagy éppen betegségéből lábadozik.

 

Egyébként magánházba való telefonáláskor is illik betartani azt, hogy ebédidőben – ha csak nem halaszthatatlan dologról van szó, - nem telefonálunk!

Idős ember esetében délután 2 és 4 óra között sem, mert lehetséges, hogy lepihent az illető. Tehát marad az, hogy reggel 9 és este 9 óra között lehet telefonálni, de figyelmesen, udvariasan és mindig az adott helyzetnek megfelelően.

 

      

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. augusztus 09. hétfő, 20:28