A khaki színű nadrág diadalmenete - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A khaki színű nadrág diadalmenete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: www.style.hu   

Légy úrrá a zavaros helyzeteken, teremts teret magad körül, nézd más szemszögből az életet, és cselekedj saját szabályaid szerint. Hordj Dockers Khakit!

 

 

 


A farmernadrágot mind Magyarországon, mind a világban jó néhány nemzedék hordja. E ruhadarab több mint száz éve jelen van az ember életében, s míg korábban aranyásók munkaruhájaként dívott, ma már szinte valamennyi férfi gardróbjában ott lapul a klasszikus khakiszínű a modern kék vászonnal együtt.


Pizsamából egyenruha

b_300_160_16777215_0___images_stories_khaki3.jpegA khakiről számtalan legenda kering, de egy biztos: neve végleg összeforrt Henry Lums nevével. A brit őrnagy 1846-ban, Indiában teljesített szolgálatot, ahol a forró éghajlattól fenemód szenvedett. Ezért piros megyenruhája helyett gyakran pompázott a hűvösebb és kényelmesebb pizsamájában mkatonái előtt. A legenda szerint az ott élő punjabi őslakók tanácsára mmazarinövénynek kivonatával befestette hálóruháját, hogy annak színe természetesebbnek tűnjön. Így lett a tarkából khaki, mely beleolvadt India piszkos homokjába. Ettől kezdve nevezték a khaki feltalálójának. Időközben India és a Nyugat közötti kereskedésben az anyagoknak fontos szerep jutott.
A khaki megfertőzte a gyarmati fehér egyenruhák tervezőit is. Előbb ravaszul elegyedett a hagyományos viselettel, majd a katonák körében is tetszést aratott, olyannyira, hogy mind a mai napig a khaki az Egyesült Királyság pantallóinak egyik fő színe. A katonai viselet és a pamutnadrágok meghódították Franciaországot, Amerikát, sőt az egész világot, mivel a klimatikus viszonyok miatt a gyarmatosítók közül akadtak, akik pamutot hordtak a nyári hónapok alatt, más szélességi fokon fekvő országok lakói szerint pedig a pamutszövet vastagsága tökéletesen elég volt a téli hónapokban is.
                                                                         

A khaki láz

A háborúk nemzette khaki a hősiesség árnyékába húzódott. A második világháborúban a khaki kiszorította a jó öreg brit birodalom emlékeit. Olyannyira, hogy Eisenhower khakiszínű kabátja a győzelem szimbólumává vált Európában és a tengerentúlon egyaránt. A '40-es és az '50-es években betört a főiskolákra és egyetemekre és végigkísérte a lázadó hatvanas évek ifjúságát is, háborúban és békében egyaránt teret követelt és nyert magának a ruhaszekrényekben.
Az 1980-as, '90-es években már a korosztályok széles rétegénél vált mindennapos viseletté. A kisiskolásoktól kezdve a lezser üzletembereken át a nyugdíjasokig mindenkit megfertőzött. Nemtelen és időtlen. A mai Docker's K-1 (1999) ugyanabból a Galey and Lord köpperanyagból készül, mint ami a második világháborúba használták G.I. khaki néven. Leírhatatlan színe a kaméleonra emlékeztet, és viselője is rejtve érzi magát benne.
 


Történeti áttekintés:

1846: Henry Lumsden őrnagy egyenruháját felcseréli pizsamájára, amelyet az ott élő punjabi őslakók tanácsára mazarinövények mkivonatával befestett, így khaki színű lett.

1900-1920: a nagy szafari korszak. Ezekben az években a brit vadászok elárasztották Afrikát, ahol ebben az öltözetben sportoltak, vadásztak, ettek, ittak, mulattak.

1930: az első világháborúban az egyenruhákat általában nem strapabíró anyagokból készítették, ezzel szemben a '30-as években az amerikai hadseregben hivatalos egyenruhaszíne lett a khaki.

1940: Hollywoodban a kaland és bátorság jelképe lett. Filmekben olyan mozihősök viselték és népszerűsítették, mint John Wayne. A második világháború idején a melegebb éghajlaton harcoló csapatok egyenruhája volt.

1950: a mindennapi életben is egyre inkább elterjedt. A frontról visszatérő katonák a civil életben is hordták addigi egyenruhájukat.

1955-től a Levi's bevette a főiskolákat és egyetemeket is.

1960: Kennedy elnök új divatot teremett az addiginál sokkal lazább öltözködési stílusával. Szabadidejében khakit viselt, hivatalában pedig egyszerű egygombos öltönyt a hagyományos háromgombos helyett.

1980: a republikánusok kerültek hatalomra. Amerikában egyre több, úgymond átlagos család rendelkezett havi fix jövedelemmel. A Levi's cég felismervén az ebben rejlő lehetőségeket, piacra dobta a Dockers Khakit, mely hamarosan minden férfi szekrényében ott lapult.

1990: A khaki ebben az évtizedben a lazább stílust kedvelők és az üzletemberek között is népszerűvé vált. A színes modellek és a modern fazonok azonban inkább a fiatalok divatja volt.

 
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. január 05. kedd, 18:46