A BOLYGÓN BESZÉLT NYELVEK 10 - ES TOPLISTÁJA - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A BOLYGÓN BESZÉLT NYELVEK 10 - ES TOPLISTÁJA PDF Nyomtatás E-mail
Írta: www.focusnet.ro   
2013. december 10. kedd, 15:52

Világnyelvek TOP 10

 

A nyelv talán a legfontosabb emberi kifejezési mód. A beszélt nyelv, az egyik meghatározó jellemzője az emberi fajnak, mely nemcsak meghatározta, de ugyanakkor elősegítette az emberiség látványos fejlődését. Lehetetlen a mai világot elképzelni anélkül, hogy ne létezett volna beszélt nyelv, vagyis egy kommunikációs lehetőség, mellyel lehetséges a gyors adatcsere. Elég, ha körülnézünk az újságoktól, a könyvektől kezdve egészen a rádióig, televízióig stb. ahhoz, hogy megértsük, maga a létünk függ a nyelvtől, amit beszélünk. Az alábbi sorokban szeretném bemutatni a 10 legtöbb ember által beszélt nyelvet, így áttekintve ugyanakkor a bolygó legfontosabb nyelveit is…..

 
 
 
Bengalez
 
A 10.- ik helyen a BENGALEZ nyelv található, kb. 230 millió ember beszéli. Főleg Bangladeshben beszélik, egy 120 millió lakosú országban, valamint India, Tipura, Assam és Nyugat Bengal tartományában beszélik. Az egyik legelterjedtebb nyelv a világon, annak ellenére, hogy kis területen beszélik, más nyelvekhez viszonyítva ebből a ranglistából. A kb.210 indo-aeriani nyelv mellett melyet Ázsiában beszélnek, a bengal nyelv 3000-3200 éve fejlődött ki a szanszkrit nyelvből, pontosabban a Magadhi Prakrit-ból,  melyet Buddha maga is beszélt, és ez a nyelv, egyike a 3 indiai ősnyelveknek Bangladeshben. A hivatalos nyelv, valamint a második legelterjedtebb nyelv Indiában a bengal, egyre több embernek lesz a nyelve az elkövetkező jövőben, ez a demográfiai robbanásnak köszönhető a két dél Ázsiai országban. Bengal nyelven az egyszerű köszönés így szól "Ei Je".
 
 
Portugál
A 9.- ik helyen a PORTUGÁL nyelv található – kb. 240 millió ember beszéli. A legelterjedtebb nyelv a déli féltekén, a harmadik mint beszélők száma nyugaton, és hivatalos nyelve nem kevesebb mint a világ 9 országának. Csak Brazíliában több mint 190 millió ember beszéli (összesen 80,08 % a luszofonoknak), Mozambikban több mint 22 millióan beszélik, és több mint 13 millió angolai beszéli. A natív portugált beszélők száma több mint 11 millió ember. Ugyanakkor a portugál hivatalos nyelv Guinea Bisau, Kelet Timor, Ecuadori Guinea, Zöld Fok, SaoTome&Principe valamint az autonóm státuszú területeken is. Sőt a portugál az egyik legismertebb nyelv a bolygón, a 4.-ik helyen található a tanulók preferenciált nyelvei közt. Egyébként Venezuelában, Uruguayban, Argentínában, Zambiában, Kongóban, Szenegálban, Namíbiában, Swazilandban, Elefánt Csont Parton, valamint dél Afrikában, a portugál nyelv az egyik kötelező idegen nyelv, mint tantárgy. Az UNESCO szerint a portugál a legesélyesebb arra, hogy Afrikában és Dél Amerikában nemzetközi nyelvvé váljon. Becslések szerint csak Afrikában a portugálul beszélők száma elérheti a 90 millió embert 2050- ben. A köszönés kiejtése portugálul "Bom dia".
 
 
Maláj-indonézA 8.- ik helyen a MALAJ-INDONÉZ nyelv található – kb. 260 millió ember beszéli ezt a nyelvet. Itt főleg Indonéziát, Malaeziat, Bruneit, Szingapúrt és Dél Thaiföldöt, a Fülöp szigeteket valamint a Kelet Timort értjük, a maláj-indonéz nyelv az egyik legelterjedtebb nyelv a bolygón, kb. 40 millió natív beszélöt számol Malajziában valamint 210 millió embert Indonéziában. Nem is csoda, ha azt vesszük figyelembe, hogy Indonézia 17 508 szigetből áll, melynek lakossága több mint 230 millió ember. Ez a tény a bolygón a 4. - ik helyre rangsorolja a népsűrűsége szempontjából ezt az országot. A maláj nyelv egy austronez nyelv, melyet nap mint nap beszélnek Malajzia és Bruneiben, ezzel szemben az indonéz egy dialektusa a maláj nyelvnek (Riaunak is nevezik). A két nyelvnek viszont közösek a gyökerei, és a nyelvek olyannyira hasonlóak hogy a két nyelv beszélői gond nélkül megértik egymást, mivel a két nyelv nagyon hasonlít egymáshoz. Ez utóbbi tény még egy indok arra, hogy a két nyelvet, az indonézt és malájt egy és ugyan annak a nyelvnek számítsuk.
A maláj-indonéz köszönés így szol "Selamat pagi".
 
 
OroszA 7. - ik helyen az OROSZ nyelv található – kb. 278 millió ember beszéli ezt a nyelvet.
Az orosz nyelv a legelterjedtebb, mint földrajzi kiterjedés, Euroazsiából, a legbeszéltebb nyelv a szláv, ugyanakkor a legelterjedtebb natív nyelv Európában. Hivatalos nyelv, Oroszországban, Fehér-Oroszországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Moldovában, Krím félszigeten, Osetiában és második nyelv a többi volt Szovjetunió országaiban. Ugyanakkor Izraelben van egy kissebség, amely oroszul beszél és 750 000 lelket számlál, a többségük a volt Szovjetunióból emigrált. Sőt az orosz egyike az ENSZ hat hivatalos nyelvének. A történelmi forrásokból tudjuk, hogy a szláv az egyik legbefolyásosabb nyelv volt már a X. századtól kezdve a történelemben. Körülbelül 164 millió személy natív beszélője az orosznak, milliók használják, mint második nyelvet. Az orosz nemzetközi nyelvvé vált a kommunista blokk megalakulásakor, amikor a legtöbb Moszkva befolyása alatt levő országokban bevezették kötelezően az orosz tanítását az iskolákban, mint a fiatalok első idegen nyelvét.
Oroszul a köszönés így szol "Zdravstvuite".
 
 
FranciaA 6. - ik helyen a FRANCIA nyelv található - kb. 300 millió ember beszéli a nyelvet.
A franciát a bolygó legromantikusabb nyelvének számítják, 29 országnak hivatalos nyelve, ugyanakkor léteznek francia ajkú kisebbségek a világ másik 57 országában. A legtöbb franciául beszélők Európában tálalhatóak, a többi többségében Kanadában él (főleg Québec, Ontario és New Brunswick tartományban), Belgiumban, Svájcban és sok afrikai országban. Csak az Európai Unióban 129 millióan beszélik a franciát, ebből 65 millió natív beszélő, míg a többiek a franciát, mint második nyelvnek választották. A statisztika a harmadik helyre rangsorolja a franciát, mint legtöbbet beszélt nyelvet az Európai Unióban az angol és német után. Annak ellenére, hogy a francia a leghasználtabb nyelv Európában, a XVII. századtól kezdve egész a XX. századig, területet vesztett az angollal szemben a fiatalok választásában. Az új tanügyi programok Kanadában és a harmadik világ fejlődő országaiban egy új franciául beszélő hullámot jósol, becslések szerint a frankofonok száma a közeljövőben elérheti az 500 milliót.
Franciául az egyszerű köszönés így szól "Bonjour".
 
 
Arab
Az 5. - ik helyen az ARAB nyelv áll - több mint 300 millió ember beszéli a nyelvet.
Körülbelül 300 millió natív beszelője van a nyelvnek, a legtöbben a Közel-keleten és Észak - Afrikában élnek, a többi 250 millió ember mellett, akik második nyelvnek választották az arabot, ezek a számok megdöbbentőek, melyek az arab nyelvet elsők közé sorolják a Földön legbeszéltebb nyelvek ranglistájában. Ehhez természetesen hozzájárult a földön élő nagyszámú muzulmán, körülbelül 1 milliárd, továbbá ismert az a tény is hogy arab nyelven íródott az iszlám szent könyve is a Korán. Az arab nem kevesebb mint 26 országban hivatalos nyelv, ebből kiemelhető, Egyiptom a maga 80 millió arab ajkú lakosságával. Egyébként a nagyszámú arabul beszélőnek köszönhetően az arab lett a hatodik hivatalos nyelve az ENSZ-nek. Az arab volt a tudományok nyelve a 700 éves arab uralom alatt az ibériai félszigeten, ebben a korszakban a legtöbb matematikai, filozófiai, orvosi és egyéb tudományos munkák ezen a nyelven íródtak, elsősorban az arab tudósok által. Ugyanúgy mint más szemita nyelv esetében az arab írás jobbról balra történik.
A latin ABC-be átirt egyik arab köszönés így szól "Al salaam a'alaykum".
 
 
Hindi
A 4. - ik helyen a HINDI nyelv áll - kb. 490 millió ember beszéli ezt a nyelvet.
A hindi nyelv, mint Hindi - Urdu néven is ismert ennek a két formájában, az egyik leghasználtabb nyelv a bolygón, ugyanakkor egyike a 22 hivatalos nyelve Indiának ( Hindi és Urdu változata) és ugyanakkor Pakisztán hivatalos nyelve is (Urdu változata). Itt kell megemlíteni, hogy az Urdu változat az főleg a muzulmánok által használt, ameddig a Hindi változatot a többi vallású indiai használja. Az indiaiak óriási számának köszönhetően, amely becslések szerint meghaladja hamarosan Kína népességét, evidens hogy az általuk használt nyelv ( több mint 250 millió nativa beszélő, emellett a többiek a nyelvet mint második nyelvet tanulják) hamar a bolygón legbeszéltebb nyelvek toplistájára került. Úgy tűnik, hogy csak az erős hatása az angol nyelvnek a hindire akadályozta meg hogy a hindi a világ leghasználtabb nyelve legyen. Hindiul a köszönés így szol "Namaste".
 
 
 
SpanyolA 3. - ik helyen a SPANYOL nyelv található - kb. 450-500 millió ember beszéli a spanyolt.
1999-ben, az akkori statisztikai adatok szerint, 358 millió natív spanyolul beszélő volt, az összesen 417 millió spanyolul beszélők közül az egész földön. Becslések szerint ma a hispanofonok száma 450 és 500 millió között ingadozik, a legnagyobb spanyol közösség Mexikóban található ország, melynek lakossága körülbelül 112 millió lakos. A spanyol 20 országban hivatalos nyelv, valamint hivatalos nyelve az Európai Uniónak, az ENSZ- nek és az Amerikai államok szervezetének is, ezzel megemlítve néhány nemzetközi szervezetnek is, amelyek felvették a spanyol nyelvet. Ugyanakkor a spanyol a világon a második nyelv, mint natív nyelveket beszélők számát illetően, túlszárnyalva ebben a kategóriában az angolt is. Az Egyesült Államokban 36 millió ember beszéli a spanyolt, egyes államokban számottevően túlhaladva az angolul beszélők számát is. Ugyanakkor voltak ajánlások arra, hogy a spanyol legyen a második hivatalos nyelve az Egyesült Államoknak, de ezt a tervet viszont elutasították a washingtoni hatóságok. A spanyol nyelv, mely a vulgáris latinból alakult, sok befolyásnak volt kitéve az idők folyamán: a legfontosabbak az arab, német, baszk és kelta eredetű befolyás. Jelenleg a kasztíliai spanyol a legelterjedtebb hispán nyelv, mely a XV. és XIX. század Spanyol birodalom döntő befolyásának köszönhető. 
Az egyik spanyol köszönés így szol "Hola"
 
 
Angol
A 2.- ik helyen az ANGOL nyelv található - körülbelül 580 millió ember beszéli az angol nyelvet. 
Annak ellenére, hogy a natív angolul beszélők (kb. 350 millió ember) kevesebben vannak, mint a natív spanyolul beszélők, azoknak a száma, akik az angolt második nyelvnek használjak, óriási.
Vannak becslések melyek szerint az angolul beszélők száma több mint 1 milliárd. Nem lehet ezen csodálkozni, elég, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy az angol nyelv elismerten a szó igazi értelmében, az első "lingua franca", az emberiség történelmében.
Az angol hivatalos nyelv nem kevesebb, mint a világ 53 országában, abszolút rekord ezen a területen. Az angol a legbeszéltebb nyelv az Európai Unióban, és az első nyelve az ENSZ- nek. Ugyanakkor, Shakespeare nyelvet, a legbőségesebbnek számítják ami a szavak számat illeti. Az angol szótár több mint 500 000 szót számlál, a különböző technikai és tudományos szavak változatának számítása nélkül. Az angol több szót számlál, mint bármelyik európai nyelv. Az angol nyelv eredetet elsősorban a következő nyelvekben kell keresnünk: a régi kelta nyelv, az angolok és szaxonok nyelve, a német törzsek nyelve, melyek megszállták Angliát az V. században valamint a wiking dialektusok, melyeket a VIII-IX században hoztak a skandinávok. Ezek után következtek a francia, melyeket a normandok hoztak Hódító Vilmos felemelkedés idején, valamint a latin - lingua franca, az egyházi keresztényeknél és az európai értelmiség nyelve a Középkorban, befolyások.
Angolul az egyszerű köszönés így szól "Hello".
 
 
MandarinÉs végre eljutottunk az 1 helyhez. A MANDARIN nyelvet - kb. 1,4 milliárd ember beszéli.  A mandarin hivatalos nyelv Kínában és
 Taiwanban, toronymagasan a legbeszéltebb nyelv a világon, túlszárnyalva az angolt, ami a beszélők számát illeti 2 az 1 arányban. Ez nem is csoda, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kínaiak ( a legnagyobb nép a földön) többsége ezt a nyelvet beszéli.
Ezen kívül a mandarint beszélik még Szingapurban, 
Indonéziában, Makaoban, a Fülöp szigeteken és nagyon erős még az Egyesült Államokban, Ausztráliai, Perui, Kanadai, Mauritiuszi, Oroszországi- kínai közösségben. Ennek ellenére a mandarin a legbonyolultabb nyelv a földön, egy kezdő például képtelen megérteni minden árnyalatát a nativok által kiejtett szavaknak. Például, minden szót négy féleképpen (tónusban) lehet kifejezni, más - más értelmet kapva, attól függően, hogy a hangok hogyan vannak kiejtve, hogy hogyan ejtik a hangsúlyt. A kínai mandarin nyelv a világ egyik legrégibb nyelve megtartotta formáját 3 - 4 000 éven át. Egyébként maga Konfucius mandarin nyelven irt, a mi kínai kortársaink el tudják olvasni műveit, anélkül hogy szükségük lenne az ókori szöveg átalakítására a modern idők írására.
A mandarin köszönés így szól "Ni hao". ( Megemlítve hogy a"Hao"-t egy szótagként ejtik, és a hangsúlyt csökkenteni kell az "a" hanggal, hogy aztán újra fel lehessen emelni a végén).
 
Forrás: www.focusnet.ro
 
 

 

scroll back to top