1. rész - Ünnepi támadás a környezet ellen - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
1. rész - Ünnepi támadás a környezet ellen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Orbán Ágnes újságíró   
2011. december 08. csütörtök, 10:35

 

alt

„Évente mintegy 100 ezer tonna karácsonyi csomagolópapír fogy Európában. Ez a fölfoghatatlan mennyiség hulladékként távozik a háztartásokból, és csak remélni lehet, hogy minél nagyobb arányban végzik szelektív gyűjtőben.”

 

A HVG mellékleteként és elektronikus formában is megjelent Mai Piac 2011. november- december száma. Közérdekű témáról van szó. Magam is nyilatkoztam a cikkben, ezúton közreadom.

 

 

 

alt alt
Hangulatos fények, mézeskalács, fűszerek és fenyő illata, halk zene, mosolygó emberek, szeretettel egymás felé forduló családtagok – ezek a karácsony bennünk élő képei és persze a médiában is ilyen jeleneteket láthatunk. Pedig van az ünnepnek egy másik, durva arca is: 100 ezer tonna – 1,2 milliárd négyzetméternyi – csomagolópapírt használunk el, aminek előállításához 600 ezer fát kell kivágni – tudtuk meg Rátz Judittól, a Humusz Szövetség környezeti tanácsadójától. Ehhez jön még az a fenyőmennyiség, ami december 24-én bekerül a lakásokba, január elején pedig ki. Mindenki másképp szabadul meg tőlük. A meghatározhatatlan mennyiségű műanyag díszítőelemek pedig tovább súlyosbítják a helyzetet.

alt

Mindezek annak fényében talán még elrettentőbbek, ha arra gondolunk, hogy az emberiség idén már szeptember 27-ig fölélte az egész évi ökológiai erőforrásait, amelyeket a bolygó egy év alatt tudna fenntartható módon előállítani. A Global Footprint Network (GFN) nemzetközi szervezet kutatásai rámutatnak, hogy szeptember vége óta a természeti tőkét, vagyis „megtakarításait” fogyasztjuk. Egyszóval idén karácsonykor is „hitelben” pazaroljuk az erőforrásokat.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. december 09. péntek, 19:47