Netikett - Internet Etikett - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Netikett - Internet Etikett PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

 

A számítógépes világhálózat, az Internet terjedése lenyűgöző, több száz millióan használják. Az új technikai vívmányok alkalmazásához mindig új illemszabályok is kapcsolódnak.

 

 

 

Fontos szabály: Védd meg a barátaidat az Internet kalózaitól. Mielőtt továbbküldesz egy üzenetet, töröld ki a korábbi feladók és cimzettek adatait!!!


Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezünk.

altA Netikett nem tévesztendő össze az Etikettel. Ez utóbbi a társadalmi érintkezés formáinak megszabott kultúrált rendszere. „Az etikett kultúrkörönként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési forma az egyik társadalmi csoportban udvarias lehet, de egy másikban akár udvariatlannak is számíthat.”. 


Egyébként a network etiquette szóból ered a magyarosított „netikett”. Vannak itt is irányelvek, amelyeket illik betartani az Interneten is.

 

Köztudott, hogy a papíralapú levelezésnek egy sor közismert szabálya van. Az elektronikus levelezés kevésbé formális, mint a hagyományos levelezés. Miután ez bizonyos szabadságot jelent a levelezésben így el kell dönteni azt, hogy valaki milyen mértékben él ezzel a lehetőséggel.

Az Interneten tegeződni szoktak. De ez sem igaz minden esetben. Van egy saját internetes honlapom, a www.protokoll-info.hu Gyakran fordulnak hozzám különféle szakmai kérdésekkel, problémákkal, amelyben – a tiszteletet megadva – magázódó levelet írnak számomra. Természetesen én is magázódó stílusban válaszolok, hiszen nem ismerem az illetőt, fogalmam sincs mely korosztályból való stb. Ebben a helyzetben ezt helyesnek tartom, mert a magázásban van bizonyos távolságtartás és nem hinném, hogy bárkivel tegeződni szeretnék.

A tárgy rovatot mindig ki kell tölteni, amiről néhányan megfeledkeznek. Ha hosszabb tartalmú levelet kívánunk írni, akkor a levél tárgyához írjuk oda, hogy „long”, vagyis a hosszú szót. Ezzel jelezzük azt, hogy a címzettnek időre van szüksége a levél elolvasására.

Szeretem, ha röviden fogalmaznak számomra. Írják meg a legfontosabb gondolatokat, ezzel nemcsak a saját időmre, hanem a mások szabadidejére is szükség van. A levél végére ajánlatos odaírni a nevet és a legfontosabb elérhetőségi adatokat is.

Egy válaszlevélben nem szokás a hozzánk érkező levél teljes terjedelmét idézni. Csak a reagálásra váró legfontosabb sorokat illik meghagyni a  „>” jelek után. Tehát csak annyit idézzünk az eredeti levélből, hogy érthető legyen a válaszunk.

Sokszor leírtam már, hogy mindenkire nézve kötelező a felekezeti „béketűrés”. Nem szabad egy levélben senkit megsérteni vallásában és a hazájához fűződő érzelmeiben.

Vannak tabutémák, amire nem szabad rákérdezni sem szóban, sem levélben. Pl. mennyi a havi illetménye, mely párthoz tartozik, van-e családja, milyen vallású stb. Mindenki annyit mond el és ír le magáról, amit jónak tart.

altSoha ne írjon senki indulatos hangvételű levelet. Erre nagy valószínűséggel semmiféle választ nem fog kapni. Ha mégis, akkor számítson hasonló hangvételű levél elolvasására.

Azt is megtapasztaltam néhányszor, hogy az Interneten található információk nem naprakészek. Ezeket folyamatosan frissíteni kell még a közintézmények, hivatalok honlapján is.

Aki az Internet segítségével levelezik, tisztában van azzal, hogy a közzétett információkat akárki megszerezheti, sőt még valamilyen trükkel azt meg is változtathatja! Ismeretes, hogy vannak titkosítási lehetőségek, amelyekkel bizonyos összeg befizetésével élni lehet, miután az interneten történő levelezés nem biztonságos.

Az on-line kapcsolattartásnál használjunk egyértelmű kifejezéseket. Tartózkodjunk a humoros megjegyzésektől, nem mindenki fogja kacagtatónak tartani azt, amit írtunk.

E-mailban ne írjunk nagybetűvel, mert az kiabálást jelent, ez sértő a címzettel szemben.

altItt jegyzem meg amit nagyon fontosnak tartok, hogy az Interneten hiányoznak a metakommunikációs jelzések és az illető hangszíne. Vannak akik csak a becenevüket használják és nem lehet tudni, hogy ki van mögötte.

„Lánc” levelek elektronikus továbbítása tilos az interneten. Egy cégen, egy intézményen belül nagy jelentősége van a belső e-mail levelezésnek, gyorsan és hatékonyan jut el az információ a munkatársakhoz.

Elengedhetetlen fontosságú szabály! Mindig, minden levélre válaszolni kell. Nemcsak a papíralapúra gondolok, hanem az e-mail levelekre is.

Nem illik egy harmadik személynek továbbítani valakinek az e-mail levelét. Ha mégis szükségesnek tartjuk, akkor a továbbított levél fejlécét feltétlenül törölni kell.

Tilos névtelenül levelet feladni annak ellenére, hogy ez műszakilag lehetséges. Tiszteletben kell tartani mindenkinek a levelezéssel kapcsolatos jogait. Hasonlóan súlyos vétség a más levelének elolvasása. Az USA-ban a levéltitokra vonatkozó törvények az e-mailre is vonatkoznak.

A fiatalok ötlete alapján, az Interneten széles körben elfogadott rövidítések vannak, amit meg kell tanulni annak, aki meg akarja érteni a partner válaszait. Ezek az internet szleng témakörébe tartoznak, amit a fiatalok kedvelnek leginkább. Pl.

nm  =  nincs mit
pls vagy plz /please/ =  légyszi
np = /no problem / semmi probléma
pill = pillanat
oks = rendben van

Aki további kifejezésekkel óhajt megismerkedni, akkor keresse meg az Internet szleng gyűjteményt.
 Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezünk
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. szeptember 06. kedd, 09:03