Levél Habsburg Ottó úrtól - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Levél Habsburg Ottó úrtól PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
Habsburg Ottó
 
 
Példa értékű az a levél, amit Habsburg Ottó úr küldött részemre, amikor a 90-ik születésnapja alkalmából köszöntöttem őt soraimmal. 
 
E levélnek két fontos mondanivalója van. Tiszteljen meg az Olvasó azzal, hogy a levelet elolvassa.
 
 
 
 
 
 
 
A levél nagyobb méretben való megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi nézőképre:
 
Levél Habsburg Ottó Úrtól
 
Habsburg Ottó úr élénk diplomáciai munkát folytató politikus volt az Európa Parlamentben. Számos hivatalos és magánlevél érkezett hozzá a világ minden tájáról a hosszú évek folyamán. A több nyelvet anyanyelvi szinten beszélő Habsburg Ottó úr időt és fáradtságot nem kímélve válaszolt mindenkinek a levelére. A számomra küldött levélnek ez az egyik fontos üzenete. 
 
A levélnek további nagy értéke, hogy az, „a saját gondolatait tartalmazza.” A válaszlevél megírását nem a titkárra, a beosztottjára bízta, hanem fáradtságot nem kímélve íratta le a személyemhez szóló gondolatait. 
 
Gyakran tapasztaltam a hivatali munkám során, hogy politikusok, közéleti szereplők olyan válaszlevelet írtak vagy írattak, amelyből nem tűnt ki az, hogy:
„átgondolta az illető, kinek küldi a válaszlevelét?” Sablonos tartalmú, az érkező levél bizonyos mondatait idéző, kevés építő gondolatot tartalmazó levelek voltak ezek. 
Az EU-ban
Nagy jelentősége van azoknak a kapcsolattartó leveleknek, amikor hivatalos útról, külföldről hazatérve az utazó köszönő levelet ír a vendéglátónak, a hivatali partnerének. Mindig azt kérem, hogy a levélben legyen két-három olyan gondolat, ami csak tőle, a hazaérkezőtől származik. E levélből ki kell tűnnie annak, hogy a tárgyalás, vagy valamilyen találkozó, milyen hatással volt az illetőre.  Ilyen gondolatot csak az tud megfogalmazni, aki részt vett a programon és átélte a számára felejthetetlen eseményt. Rábízhatja a levél megfogalmazását a beosztottjára, de adjon hozzá valamilyen támpontot, szempontot, amitől személyes hangvételű  lesz a levél. E sorokból fogja megtudni a hivatali partner az illető őszinte véleményét.     
 
Tudom, hogy nehéz egy üres papíron elkezdeni fogalmazni. Mégis azt javaslom, hogy ne feledkezzen el senki a kulturált levélírás szabályairól, a válaszlevél megírásáról, mert a hivatalos levelek elfektetése vagy meg nem válaszolása az EU illemtana szerint, végtelen nagy udvariatlanság.  
scroll back to top
Módosítás dátuma: 2013. november 11. hétfő, 11:38