A protokollos, mint idegenvezető - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A protokollos, mint idegenvezető PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

Shakespeare

 

A protokollos, amikor delegációt kísér a város egyik helyszínéről a másikra, előfordul, hogy alkalmi idegenvezetőként a város nevezetességeiről is beszélnie kell. Így történt velem is 2012. április 23-án.

 

A hosszabb tartamú városnézéshez idegenvezetőt szokás rendelni. De erre nincs mindig lehetőség. Ezért javasolom a protokollosoknak, a rendezvényszervezőknek azt, hogy a város legszebb épületeiről, szobrairól legyen elegendő információjuk. Amikor a Duna-korzón, a Marriott Hotel előtt sétálnak, látni fogja Shakespeare szobrát.

 

Miután másfél éve beszélek az Ausztráliában, Sydneyben működő Rádió Mozaik műsorában, így felkértek, hogy mobiltelefonról adjak helyszíni tudósítást az ünnepélyről. Igaz, hogy a mellettem elrobogó 2-es villamos zaja és a zeneszámok is hallhatók voltak az élő adásban, de ettől volt hiteles – mint utólag hallottam.

 

A Shakespeare szobor történetéről, és az ünnepélyről elhangzott tudósítás rövidített szövegét abban a reményben nyújtom át az olvasónak, hogy továbbadja a legfontosabb adatokat a szobor alkotójáról és arról, hogyan került ide a Duna-partra.

 

A Shakespeare szobor története.

 

 Fotó: Nagy Judit

Shakespeare születésének 448. évfordulója alkalmából minden évben koszorúzással egybekötött emlékünnepélyt rendez nagy odaadással dr. Nagy Károly, az immár tizenhárom éve Budapesten működő Ausztrália – Magyar Baráti Kör elnöke.

 

Az ünnepségen emlékbeszédet mond Sárközi Mátyás Londonban élő József Attila díjas író.

Az ünnepségen  Fotó: Nagy Judit Fotó: Nagy Judit

Nagyon színvonalas irodalmi művek hangzanak most el Shakespeare műveiből. Kónya István lantművész reneszánsz művekkel tiszteleg, Ben Jonson versét /Szeretett Mesteremnek W. Shakespeare-nak / Németh Sándor előadóművész mondja el, továbbá középiskolások Shakespeare műveiből idéznek angolul és magyarul, valamint Kamaramuzsika hangzik el a Deák téri Evangélikus Gimnázium zenészeinek előadásában, Bence Gábor karnagy vezényletével a géniusz drámaíró, és a költő iránti tisztelet jeléül.

alt alt koszorú

alt 

  

Ami a szobor alkotóját illeti:

a kétméteres bronzszobor, a magyar származású szobrászművész, MÉSZÁROS Andor alkotása, aki Ausztráliában élt.. (Bp. 1900 - Melbourne, 1972.). Az eredeti szobrot 1960-ban BALLARAT nevű ausztrál városban állították fel és ennek az eredeti műnek, a méret azonos másolatát láthatjuk itt Budapesten.

 

Shakespeare szobrot, nemzetközi közadakozásból 2003. április 23-án avatták fel magyar művészek közreműködésével.. Az ünnepségen akkor jelen volt Anne Mészáros ausztrál szobrász, az alkotó unokája és még sokan mások.

Tehát 2003-tól kezdve, minden év április 23-án itt tiszteleg a nagy drámaíró emléke előtt a  művelt közönség , akik szeretik Shakespeare alkotásait.

 

A külföldi és magyar turisták, látogatók megállapítása alapján mondom el azt, hogy ez a legszebb elhelyezésű Shakespeare szobor a világon, a Duna-korzón, a Marriott Hotelnél található, ahol nap mint nap sok magyar és külföldi turista sétálgat el.

 

A szoborral szemben, a Duna budai oldalán látható a Budai Vár, majd odébb a Gellérthegy, tehát csodás a panoráma és ebben a szép természeti környezetben látható a Shakespeare szobor.

Fotó: Nagy Judit Fotó: Nagy Judit Fotó: Nagy Judit

Egy mondat erejéig szeretnék visszatérni még az általunk tisztelt dr. Nagy Károly úr személyére, aki kilenc évvel ezelőtt alapította meg a Magyar- Ausztrál Shakespeare – szobor Egyletet. Hihetetlen nagy munkával és energiával szervezte meg annak idején a szobornak a felállítását.  Néhány nappal ezelőtt ünnepelte Károly barátunk a / 75.-ik / a születésnapját. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy ezúton kívánjak mindnyájunk nevében jó egészséget a további évekhez.

 Fotók: Nagy Judit

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. május 14. hétfő, 12:15