A nő helye és szerepe a protokollosi munkában - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A nő helye és szerepe a protokollosi munkában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

altMilyen legyen a protokollos nő magatartása, megjelenése a hazai és külföldi partnerek előtt?


A protokollos nő adja meg a tiszteletet a helyi és a nemzetközi szokásoknak megfelelően. Ne utasítsa el a hozzá fordulók kérését egyértelműen „nemmel”, próbáljon meg segíteni. De ha ez túl van már a lehetőségein, a „jószándékot”, amit tapasztalnak a vendégek, azt értékelni fogják és ilyen helyzetben még az „udvarias elutasítást” is elfogadják.

Ahhoz, hogy valaki jó protokollos legyen, ebben a kérdésben elsősorban az egyéni adottság, a felkészültség, a szakmai tudás a meghatározó, és ez független az illető nemétől. A kérdés úgy vetődik fel, hogy az illető megfelel-e a szakma által támasztott kritériumoknak, követelményeknek. Igen vagy nem? Ha a válasz igen, akkor viszont érdemes élni azzal a plusszal, amit a női természet ad.

A férfi kollégák is elismerik, hogy a nők egy rendezvénynél vagy egy megterített asztalnál jelentéktelennek tűnő apróságot is azonnal észrevesznek. Ez a nőies precizitás, a pontosság már a program előkészítésében is jelentkezik.

A nő toleránsabb, igaz, hogy hamarabb megbántódik, de békítő is. A nők empatikusak, aprólékosak, erre szocializálódtak. A női protokollos színfolt a társaságban. Természetesen a férfi delegáció mellé beosztott nő kedvessége a delegációnak és nem a férfiaknak szól! A helyzet nem lehet félreérthető.

Bár nagyon ritkán fordul elő konfliktus a protokollos nő és a vendég között, de ha mégis, akkor van rá „recept.” Az emberi kommunikációnak ugyanis vannak bizonyos univerzális elemei, amelyek lehetővé teszik az általános, érzelmi megértést. A mimika, a mozdulatok, a hanghordozás, mint nem verbális kommunikáció nagy jelentőséget kap a mindennapi gyakorlatban. Soha nem szabad átvenni a vendég idegességét, mert akkor a protokollos nő is cselekvőképtelen lesz. Nem kell megijedni, nem kell félni a vendégtől, a mosoly jót tesz, viszont mindig meg kell hallgatni a partnert. Sőt, metakommunikatív üzenetekkel biztosítani kell az együttérzésről, a megértésről. Amikor kiderül a jogos vagy vélt sérelem oka, nyugtassuk meg a vendéget, majd a lehető leggyorsabban oldjuk meg a problémát.

Egyébként a jó szervező minden váratlan helyzetet megold. Fontos, hogy nyugalom sugározzon a lényéből, amely biztonságot jelent a vendég számára
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. november 16. kedd, 19:43