A legtöbb magyar csak olvasni szeret, de írni nem! - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A legtöbb magyar csak olvasni szeret, de írni nem! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2011. október 24. hétfő, 14:31

  
Köszönöm !!!

Ezek kemény szavak, de igazak. A magyarok többsége udvariatlan! Nem köszön meg semmit.
Számtalan konvencionális alkalom van, amikor illik és sok, amikor szinte kötelező levelet írni. Tekintsük át azt, hogy mikor írjunk feltétlenül köszönőlevelet.

 

Több száz fős állófogadáson való részvétel után nem kell köszönőlevelet írni.  Ott, helyben köszöntük meg a vendéglátást, mielőtt eltávoztunk.

Ha magánlakásba történik a meghívás egy szűk baráti körbe, ott utólag szóban vagy telefonon illik köszönetet mondani.

Milyen egyéb alkalomból illik még köszönőlevelet írni?

Egy szerző elküldi könyvét tiszteletpéldányként valakinek, azt kötelező megköszönni!

Tanulmányúton voltunk; onnan hazatérve mind az utazást finanszírozónak, mind pedig a vendéglátónak köszönőlevelet kell írni.

Konferencián, kongresszuson vettünk részt. Hazatérve illik mind a rendezőnek/szervezőnek, mind pedig a szponzornak köszönetünket kifejezni.

Ha valaki segítette munkánkat /nem közvetlen kolléga/, vagy közbenjárt, hogy ügyünket sikerüljön elintézni, illik egy levéllel – vagy ha közelebbi a kapcsolatunk – telefonon megköszönni a fáradozását.

Ha valaki állást ajánl, akkor is illik visszajelezni, ha nem sikerül oda felvételt nyerni.

Egy köztiszteletben álló üzletember ajándékkosarat küldött valakinek ajándékba. Ez két évvel ezelőtt történt. Még ma sem köszönte meg az illető.

Se szeri, se száma azoknak az alkalmaknak, amelyek megkövetelik a köszönetet. Ne legyen benne üres típusmondat, hagyományos szólam, elcsépelt beszédfordulat sem.

Még a villámpostán /e-mailon/ érkezett levelet is meg kell köszönni.

Karácsonyi üdvözlőlap mellé helyezzünk névjegyet, ha olvashatatlan az aláírásunk.

Ne feledjük: a köszönő leveleknek kapcsolaterősítő ereje van! Melyek ezek? meghívás, ajándék, részvétel megköszönése, gratuláló levelek /előléptetés, kitüntetés alkalmából/, sajnálatot, együttérzést kifejező levelek /baleset, haláleset

alkalmából / karácsonyi-, újévi stb. jókívánságok

 

Egy Olvasó kérésére, toleráns leszek azzal, hogy a megkésve küldött válaszleveleket még elfogadom: "Ez a mai rohanó életvitel - sok más mellett - igen kedvezőtlenül befolyásolja az emberi kommunikáció legalapvetőbb illemszabályait....", írta az Olvasó.

 

Az emberek nem tudják,hogy meghívót nem illik egy nappal előbb küldeni, még e-mailon sem!!!Ezt a saját tapasztalatom alapján tudatom mindenkivel.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2013. február 27. szerda, 13:07