5. rész Mi az ami: Tilos! Mit nem szabad elkövetni étkezés közben. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Csizmadia László   
2012. augusztus 25. szombat, 15:51

herendi2.jpg 

Jegyezzük meg ezeket a szabályokat!

 

 

  • A kést lenyalni, ez kirívó  modortalanság.
  • Kenyeret harapni és késsel vágni nem szabad. A kenyérből két kézzel harapásnyi darabot illik letörni és azt bal kézzel a szájunkba helyezni.
  • Ha sonkához, sajthoz vajat is fogyasztunk, a vajat a kenyérre falatonként kell kenni s nem az egész szeletet megvajazni.
  • Lágy előételt kizárólag villával eszünk.
  • A leves elfogyasztása után a kanlat ne hagyjuk a csészében, hanem a csésze alá helyezett tányérra kell tenni.
  • Csontot a csontos tányérra kell tenni.
  • Szigorúan tilos a közönséges evőkés halhoz való használata.
  • A levest nem illik szürcsölni, a kanalat nem szabad lenyalni.
  • Csukott szájjal kell enni.
  • Saját evőeszközünkkel a tálból szedni vagy a sótartóból sót venni sohasem szabad. Ha ezek az eszközök hiányoznak, feltűnés nélkül kérjünk a felszolgáló személyzettől.
  • A kés pengéjét még kivételesen se vegyük a szánkba, valamint a szárnyas sült csontjait ne fogjuk kézbe.
  • A köretet nem szabad a késsel összegyűjteni és a villára rásepregetni, mindig a villával nyúljunk az étel alá.

asztalkultura_01(1).jpg europa_asztalai_19.jpg
Az ételfogyasztásra vonatkozó előírások. 

  • Lágy tésztát kizárólag villával eszünk,
  • Míg a csak villával el nem darabolható tésztát /pl.rétest/ késsel-villával is ehetjük
  • A kés használatára vonatkozólag alapelv, hogy használatát mellőzzük ahol csak lehet.
  • A sajtot a desszert előtt kínáljuk vajjal együtt.
  • Camembert sajtot csak cikkekre szabad szelni
  • Parfait-t, soufflét, krémet és hasonlókat kanálkával fogyasztunk.
  • A gyümölcsöt általában evőeszközök használata nélkül esszük, ez alól a húsos, leves, gyümölcsök /pl. dinnye, alma stb./ képeznek kivételt.
  • A dinnyét gerezdekre szelve adják.
  • Epret málnát, szárától megtisztítva tálalunk, desszert-villával fogyasztjuk.
  • Az őszibarackot késsel és villával fogyasztjuk el a következőképpen: felszúrjuk a villára, amelyet bal kezünkben tartunk, a jobb kezünkben tartott késsel pedig lehántjuk a gyümölcs héját. A lehámozott gyümölcsöt darabokra szelve a kés és villa szabályos használatával esszük.
  • A cseresznyét, szőlőt száráról szemelgetve fogyasztjuk, a magvakat tenyerünkbe gyűjtve a tányérra helyezzük.
  • Banánt desszert evőeszközzel fogyasztjuk, hosszában kettévágjuk és szeleteljük.
  • Az almához egyes helyeken csak kést szolgálnak fel abból az elgondolásból kiindulva, hogy az alma leve nem csordul. Ilyenkor a kést az alma negyedelésére, hámozására /ez utóbbi nem kötelező / és a magház eltávolítására használjuk, egyébként kézzel esszük az almát.
  • A körte fogyasztásának módja azonos az almáéval azzal a különbséggel, hogy a körténél negyedelés nincs – mivel nincs kemény magház – hanem az egész körtéből vágunk le folyamatosan kúpszeleteket.
  • Teát, kávét kannából, cukrot cukortartóból kínálunk.
  • A csésze mellé nem teszünk kockacukor-szemeket.






 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:58