Társasági kultúra
Gellért sztorik, avagy-Az eltitkolt ezüsttől a majdnem-rablásig PDF Nyomtatás E-mail
Írta: www.metropol.hu   
2014. április 03. csütörtök, 13:46

Bővebben...

Az elmúlt évek folyamán sok külföldi vendéggel, delegációval voltam a Gellért Szállodában. Volt olyan alkalom, amikor szálláshely biztosítását kértem, más alkalommal díszvacsorát szerveztem. Vásony Mihály úr, - aki a szálloda vendégkapcsolati menedzsere – nagyon sokat segített nekem a munkámban, kiváló szakember lévén nem ismert lehetetlent, bízhattam benne. Örömmel adom közre Vásony úr visszaemlékezéseit, amelyet a Metropol újságírója, Puskás Zsuzsa foglalt össze az olvasók nem kis derültségére.  

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2014. április 03. csütörtök, 13:58
Bővebben...
 
Félix macskát ne hagyjanak az irodában! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: MTI 1999.   
2014. január 31. péntek, 12:02

Bővebben...Megtörtént eset Londonban. Nehogy úgy járjanak mint az egyik angol cég!

Húszezer fontos megrendeléstől esett el egy angol cég, mert a macska a fax gépen szunyókálva bizalmas információkat küldött el az üzleti versenytársnak. A titkárnő a gépben hagyott este egy árajánlatot. A kandur álmában megnyomta a START gombot, mire a fax az előzőleg hívott konkurens cégnek ment el, amely aláigért az árajánlatnak és nyert!

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2014. március 17. hétfő, 14:00
 
Fordítsanak le kapásból egy menüajánlatot! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2014. január 31. péntek, 11:53

 

"Szezámmagos pulykamell bazsalikomos paradicsom-salátával és juhturóval töltött parajos palacsintametélt körettel".

A portugál tolmács azt mondta, hogy ettől ő megzavarodik, ha csak egy percet adok a lefordítására.

Mondtam: két percet kap. Képzeljék: lefordította. Nyelvtudók figyelmébe ajánlom ezt a gyakorlatot.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2014. január 31. péntek, 12:04
 
A halat nem illik késsel enni. Vajon miért? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: A példa Ottlik Károly könyvéből való   
2013. július 03. szerda, 06:22

 

A mult illemszabályaiból való ez a példa. Knigge 1788-ban Hannoverben írta meg híressé vált könyvét, „Az emberek közötti érintkezésről!”

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2013. július 03. szerda, 06:24
Bővebben...
 
A borivó tízparancsolata PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ismeretlen   
2013. július 02. kedd, 19:45

 

Az alábbi sorok szerzője ismeretlen. De a jótanácsait érdemes következetesen betartani!

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2013. július 03. szerda, 06:34
Bővebben...
 
Az evés - ivás vidám története PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Idézetek Ráth-Végh István könyvéből   
2013. július 02. kedd, 19:36

                         
A magyar nép rendkívül vendégszerető. Szívesen kínálta meg vendégét – talán még napjainkban is – zsíros, húsos, borsos, erős paprikás étellel és édes süteménnyel. A külföldiek ezt a traktát mindig soknak tartották. A fogyasztási szokások az elmúlt években nagyon megváltoztak. A hazai és külföldi vendégek inkább a könnyű és tápláló, sok zöldséget tartalmazó ételeket részesítik előnyben, amelyben természetesen lehetnek magyar specialitások is.scroll back to top

Bővebben...
 
1. rész Minden, amit az étkezési kultúráról illik tudni. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Részlet dr.Csizmadia László: A vendéglátás ételei és tálalásuk c. könyvből   
2012. szeptember 12. szerda, 20:01

 

Bővebben...

 

A szép tálalás nagymértékben befolyásolja a vendég étvágyát. Az ízlésesen, gondosan tálalt étel megpillantása már önmagában is étvágygerjesztő.
A konyhai tálalás, a díszítés a konyhafőnök „névjegye”, amit a felszolgáló udvariasan és szakszerűen helyez a vendég elé.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:39
Bővebben...
 
2. rész Mit mivel fogyasztunk? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Csizmadia László   
2012. szeptember 12. szerda, 19:48

 Bővebben...Evőkanállal csak levest eszünk.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:42
Bővebben...
 
3. rész Hogyan fogjuk meg az evőeszközöket? Meghívók! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Csizmadia László   
2012. szeptember 12. szerda, 19:45


Bővebben...

Az evőeszközöket mindig felső harmadukon kell megfogni.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:43
Bővebben...
 
4. A leggyakrabban használt evőeszköz a villa. Hogyan buktak le a brit tisztek a II. Világháborúban? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr.Csizmadia László - Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2012. augusztus 27. hétfő, 08:05

 

Bővebben...Más  szokásokkal találkozunk a briteknél, amit egy hiteles történet is bizonyít
A II. Világháborúban az angol titkosszolgálat tagjai, akik beépültek a német hadseregbe, az evőeszközök használatával buktatták le magukat.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:55
Bővebben...
 
5. rész Mi az ami: Tilos! Mit nem szabad elkövetni étkezés közben. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Csizmadia László   
2012. augusztus 25. szombat, 15:51

Bővebben... 

Jegyezzük meg ezeket a szabályokat!

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:58
Bővebben...
 
6. rész Az ételfogyasztásra vonatkozó előírások PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Csizmadia László   
2012. augusztus 25. szombat, 15:45

 Bővebben... 

Az ételt melyik evőeszközzel és hogyan fogyasztjuk 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 08:08
Bővebben...
 
7. rész Az étrend, az ételek tálalása és felszolgálási módja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Csizmadia László   
2012. augusztus 25. szombat, 15:38

Bővebben... 

Az előételek, az étkezést bevezetve előkészítik a gyomrot a további ételek befogadására. Ez mindig kis mennyiségű étel. Hideg előételt leves előtt szokás adni, míg a meleg előételeket a leves után szokták felszolgálni.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 08:21
Bővebben...
 
8. rész Néhány nemzetközi gasztronómiai szakkifejezést ajánlatos megtanulni PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Csizmadia László   
2012. augusztus 25. szombat, 15:31

 Bővebben...

Melyek olvashatók az étlapon?

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 08:23
Bővebben...
 
Édesanyám főztje! Mit jelent számunkra a családi étkezés? Milyen étkezési szabályok voltak 1776-ban? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hegyesi Andrea riporter kérdéseire válaszol dr.Vámos Lászlóné - Katalin   
2012. július 12. csütörtök, 19:56

Bővebben...

 

A Magyar Katolikus Rádióban 2012. július 15-én elhangzó beszélgetés az otthoni, családi étkezésről szól. Sokféle irodalmi mű olvasható e tárgyban, a riportban egyszerű megfogalmazásban igyekeztem elmondani azokat az ismereteket, melyeket magam részéről fontosnak tartok.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. július 25. szerda, 11:44
Bővebben...
 
Báli "tánczrend" a XIX. századból PDF Nyomtatás E-mail
Írta: L.Kiss Anna www.papiruszportal.hu   
2012. január 27. péntek, 16:13


Bővebben...

 

Mi is a táncrend valójában? "Klkakkos-frakkos-lakkos férfiúk kérhették egy táncra a fodros,bodros leánykákat."

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. február 01. szerda, 19:50
Bővebben...
 
Osztrák főhercegi udvarmester rendelete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ráth-Végh István: Tarka- históriák c. könyvéből   
2011. december 12. hétfő, 16:39

Bővebben...

 

„1624-ben az egyik osztrák főhercegi udvarmester szükségesnek vélte, hogy rendelettel figyelmeztesse a faragatlan kadét urakat, miként kell főhercegi asztalnál viselkedniük, ha oda hivatalosak.

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. február 06. hétfő, 07:50
Bővebben...
 
Randi Premier 4. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina www.worldofstyle.hu   
2010. március 15. hétfő, 20:33


Bővebben...Mit szeretnek az urak?

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. február 06. vasárnap, 09:14
Bővebben...
 
Randi Premier 3. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina www.woldofstyle.hu   
2010. március 15. hétfő, 20:29

 

Bővebben...Mit vár a nő a randitól?

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. február 06. vasárnap, 08:42
Bővebben...
 
Randi Premier 2. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina www.worldofstyle.hu   
2010. március 15. hétfő, 20:18

 

Bővebben...Hogyan viselkedjünk az első randin az étteremben? Lesz folytatás?

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. február 06. vasárnap, 08:57
Bővebben...
 
Randi Premier 1. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina www.worldofstyle.hu   
2010. március 15. hétfő, 20:11

 

Akár tizenhat, akár negyven éves az ember lánya, az első randevú előtt mindig izgul. Úgy szeretne igen lazának és természetesnek látszani, hogy azért megjelenésével elkápráztassa az urat. Ezért a randi előtti órák „tollászkodással”, ijedt kapkodással telnek, s végül nemegyszer a megszokott pulcsi kerül fel az izgatott hölgyre. Vajon hogyan készüljünk egy randira, hogyan viselkedjünk, és végül: van-e szerepe a randi utáni napnak? Erre próbáltunk választ keresni csokorba kötött tippjeink segítségével.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 18. péntek, 15:44
Bővebben...
 
Bál az Operaházban 2010-ben. Ünnepélyes viselkedés és öltözködés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina Stylist, www.worldofstyle.hu   
2010. február 25. csütörtök, 05:17


 

Az ünnepélyes alkalmakon való részvétel, mint egy esti bál, kihívást jelenthet a gyakorlatlanok számára. A Budapesti, 15. évfordulóját ünneplő Operabál elemzésével próbálunk segíteni azoknak, akiknek újszerű esemény egy elegáns rendezvény.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 30. szerda, 20:27
Bővebben...
 
Hogyan szervezzünk bált? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2010. február 12. péntek, 20:53


A báli szezon minden évben január 6-tól, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, ez a farsang, a bálok, a mulatságok ideje. A bál rendezésének és a bálok lefolyásának koronként és helyenként kialakult formái vannak, úgyszintén a táncok rendjének és az egyéb külsőségeknek is.

Ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat a bálban, kell egy kitűnő szervezőcsapat, aki előkészíti, megszervezi és minden olyan körülményt biztosít, amely lehetővé teszi a gondtalan szórakozást.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 18. péntek, 15:45
Bővebben...
 
Világtánc - Program. Tanuljon táncolni profiktól! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. december 13. vasárnap, 21:04

    

 Mi stressz mentesen táncolunk és szórakozunk! – mondja László Attila nemzetközi táncpedagógus a londoni ISTD és a hamburgi ADTV tagja.

 

 

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 01. kedd, 05:36
Bővebben...
 
Szüret elméletben- Alapfogalmak, amelyekkel illik tisztában lenni PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. október 05. hétfő, 15:39

 

Bővebben...A szüretek története hosszú időre nyúlik vissza. A 16-17. században erre az időre leállították a városokban a törvénykezés, és még a hadviselő vitézek is haza siettek az ilyenkor zajló mulatságok kedvéért. A 18-19. században a szórakozás mellett már tudatosan szüreteltek, a kötelező kezdési időpontot például a városi előjárok határozták meg. Ennek rögzítése azért is volt fontos, mert a földesúri járandóságot, a bordézsmát így egyszerre tudták beszedni.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. január 12. csütörtök, 15:29
Bővebben...
 
Európa asztalai című kiállítás legszebb fotói PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. szeptember 25. péntek, 12:44

  

Bővebben...Hazánk 2004. május 1-jén vált teljes jogú tagjává az Európai Uniónak. Erről a fontos eseményről nemzedékek fognak beszélni és még ötven év múlva is benne lesz a történelemkönyvekben. Számos rendezvény és program állított emléket a hazánk számára oly fontos eseménynek. Ismerkedjünk meg ezek közül is az egyik leglátványosabbal.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. június 16. szerda, 19:30
Bővebben...
 
Ültetési rend készítése díszétkezés alkalmával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. szeptember 23. szerda, 16:03

 

Ahhoz, hogy az ültetési rend elkészíthető legyen, szükségünk van a vendégek nevével és hivatali beosztásával összeállított protokoll sorrendre.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. szeptember 23. szerda, 19:51
Bővebben...
 
Gyertya-etikett ünnepi és hétköznapi alkalomra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. augusztus 06. csütörtök, 11:14


Bővebben...Az egyik jó nevű étteremben díszebédet kellett szerveznem. Aranyszabály, hogy a vendégek megérkezése előtt legalább egy órával ellenőrizni kell mindazt, amit  a hivatal, vagy a cég nevében megrendel a protokollos, vagy a rendezvényszervező. Ilyen például a teríték, az asztalon lévő díszgyertya helye, az asztalok és a székek megfelelő elrendezése. A protokollos további feladata még az ültető és menükártyák megfelelő helyre tétele, az ültetési tablónak az asztal irányában való elhelyezése stb. 

 

Úgy láttam, hogy a háromágú díszes gyertyatartó nincs jó helyre téve az asztalon, mert a két egymással szemben ülő fővendég nem fogja látni egymást. Megemeltem a gyertyatartót és arrébb tettem. Ekkor láttam, hogy az abrosz kissé lyukas volt és erre helyezték rá a gyertyatartót. Azonnal szóltam, a felszolgálók leszedték a terítéket és kicserélték a damaszt abroszt. E tapasztalat alapján gondoltam arra, hogy össze kell foglalni mindazt, amit a gyertya-etikettről tudni kell általában.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. április 04. szerda, 11:55
Bővebben...
 
Pohárköszöntő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. július 06. hétfő, 20:49

Régi magyar filmekben GYAKRAN ELHANGZIK AZ A KIFEJEZÉS, HOGY ex! eZ A LATIN SZÓ ANNYIT JELENT, HOGY FELSZÓLÍTÁS A POHÁR TARTALMÁNAK FENÉKIG VALÓ KIÜRÍTÉSÉRE. nAPJAINKBAN EZT MÁR NEM ALKALMAZZÁK, CSUPÁN KULTÚRTÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉG.

Díszebédeken, díszvacsorákon, magas szintű küldöttség látogatása alkalmából adott fogadáson pohárköszöntőket mondanak - elsősorban a vendéglátó és a fővendég. A pohárköszöntő többféle időpontban is elhangozhat.

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. február 07. vasárnap, 21:18
Bővebben...
 
Asztalformák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. július 06. hétfő, 20:46

 

Bővebben...A hivatalos rangsorolás örökké vitatott témája a protokollnak, ezért a különböző formájú asztaloknál való rangsorolás szakmai tapasztalatot és kellő tapintatot igényel. Amikor hivatalos belföldi és külföldi személyek ülnek tárgyalóasztalhoz vagy díszétkezéshez, meg kell állapítani azt, hogy ki ül az előkelőbb, illetve kevésbé előkelő helyre.

scroll back to top

Bővebben...
 
Bevezetés a gasztronómiába PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2009. július 06. hétfő, 20:43

 

Bővebben...A gasztronómia görög eredetű szó, melynek jelentése ínyencség, az étkezés művészete. További jelentése a szakácsművészet, az ínyesmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete és az étkezés kultúrája.

Vajon ki volt Magyarországon az első protokollfőnök?

 

scroll back to top
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL