Tadzs Mahal - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Tadzs Mahal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Germanus Gyula. Fotó: Konkoly Thege György   
2010. szeptember 07. kedd, 18:35

 

„A hallhatatlan szerelem márványba vésett könnycseppje.”

 

 

 


A pompakedvelő és művészlelkű indiai mohamedán császárok /mogulok/ leggyönyörűbb építészeti alkotása kétségkívül a Sah Dsahán nagymogul császár / 1630-ban elkezdett és 1652-ben befejezett / tads mahal nevű síremlék Agrában. A hallhatatlan szerelem márványba vésett könnycseppje ez az egyedülálló szentély, amely a császár feleségének hamvait őrzi.

Ardsmand Banu tizennégy gyermekkel ajándékozta meg császári urát és az utolsó szülésbe belehalt. A szíve törött hitves örök emléket állított a tads mahal-ban / a palota koronája /, amelynek tervezői olasz aranyműves, török, perzsa és indus építészek voltak. A világos rózsaszínű márványból épült emléket egy huszonöt méter magas központi kupola uralja, amely mellett négy oldalsó kisebb kupola és négy, két erkéllyel koszorúzott karcsú minaret áll őrt.

A síremlék maga gyönyörű kertben fekszik, amelybe hatalmas kapubejáratokon át lehet bejutni. A síremlék belsejében a nagy kupola alatt egy dúsan áttört művű márványfal ragadta meg a figyelmemet, amely körülveszi a szarkofágot, ez a ..”palota kiválasztottjá”-nak 
/ Mumtáz-i-mahal / jelképes koporsója; maga a holttetem mélyen a föld alatt egyszerű márványkoporsóban fekszik.

A belső rész falait a francia Austin de Bordeaux által készített féldrágakő-berakás díszíti és domborművű faragott  virág indák tarkítják.

Az ablaknyílásokat áttört márványrácsozat zárja el; ez enyhíti az indiai nap erős sugarát és ezáltal megható, félhomály uralkodik a kupolateremben. A meghitt hatást emeli a csodálatos visszhang, amely tizennyolc másodpercig kering a falak körül. Többször elkiáltottam a korán kezdő sorát és órával mértem az időt. A szarkofág fölött keleti stílű, áttört művű aranylámpás bocsátja le halvány sugarát.

A tads mahal építészeti költségeit húszmillió rupiától harmincmillió rupiáig becsülték különböző krónikaírók s a palotáknak ez a koronája hirdeti fejedelmek gazdagságát, kényúri kedvtelését és az indiai nép áldozatos munkáját, amellyel a világ egyik legszebb épületét teremtette meg.Éjjeli holdvilágnál a márványkupola halványkékesen sejtelmes, naplementekor aranysárgásan tündöklő, pirkadáskor mintha rózsaszirmok illatát lehelné, oly üde.

A déli nap támadó hevében dacosan emelkedik ki a vízmedencékkel keretezett kert ciprusfáinak zöldjéből. A nap minden órájában lenyűgözően felejthetetlen látványt nyújt. Ma is meghatottan gondolok a hitvesi szeretet eme művészi apoteózisára. 
 

 

scroll back to top