Őseink nyomában - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Őseink nyomában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Levélrészlet egy kedves protokollos hölgy tollából   
2011. február 04. péntek, 15:00

 

altA kissé meglepő cím mögött, egy protokollos hölgy olyan különleges ajándékozási ötletről írt nekem, ami nem minden napi. Kíváncsian olvastam a kissé lírai hangvételű sorokat, végül annyira egyedinek és különlegesnek találtam az ötletet, hogy elhatároztam: közreadom az írást annak ellenére, hogy nem hivatali, hanem családi ajándékról van szó. Ha lehetősége van rá, lepje meg családját egy ilyen különleges ajándékkal.

 
Egy szép őszi napon, utam a Szabó Ervin Könyvtár legfelső emeletén székelő Budapest Gyűjteménybe vezetett, ahol egyik kedvenc helyem, a józsefvárosi Palotanegyed kincsei után szerettem volna kutatni. Nem telt sok időbe, a helyi törzsközönség azonnal felfedezte, hogy újonc érkezett a klubba, így kíváncsian érdeklődni kezdtek az iránt, mit keresek annyira. Szó szót követett, majd hamarosan kiderült: újdonsült ismerősöm, Simon István történész személyében, valóban egy igazi kincsre leltem. Sőt, mivel a Könyvtár (az egykori Wenckheim-Palota) történetesen a Palotanegyed egyik ékköve, tulajdonképpen az aznapi tervem maximálisan megvalósult. De a történetnek itt még nincs vége.


Az első kávézás alkalmával kiderült, hogy Simon úr gyermekkora óta szenvedélyes családfakutató és olyan fantasztikus gyűjtő- és kutatómunkát végzett, amire időnként nem is találok szavakat. Például, kedvenc témája a magyar arisztokrácia története és szociológiája, amit egészen a 16. századig visszamenőleg kutatott. Aztán összegyűjtötte az 1930 és 1944 között élt összes budapesti arisztokrata választópolgár adatait és jól ismeri a több száz éves magyar törvényhozás tagjait is.
Vagy: számos közéleti személy, politikus, üzletember és művész felkérése mellett, hobbiból felkutatta több külföldi híresség őseit, illetve az Árpád-házi királyok nőági leszármazottjait is. (Meglepő, hogy több ezren még ma is itt élnek közöttünk…) De ő volt az is, aki sikeresen kisilabizálta az ország terültén lévő kastélyok, nemesi birtokok történetét. Sőt, kibogozta Budapest nagyobb ingatlanainak bonyolult vagyoni viszonyait is, így ma már könnyen kikereshető, melyik épületet ki-mikor-kivel építtette, majd idővel ki örökölte és milyen úton-módon jutott mai tulajdonosához. Segítségével már többen is megtalálták nem ismert, vagy elveszettnek hitt örökségüket.alt


Aztán protokollosként az is egy különleges élmény számomra, mikor István a saját családjáról és ősei életéről mesél, hiszen Ő maga is nemesi családból származik és ma is ápolja kapcsolatait a magyar arisztokrácia tagjaival. Egyébként pedig elképesztő, hogy szegről-végről hány ismert emberrel áll egész közeli rokonságban.
Mivel István barátom valóban egy szenvedélyes – sőt, lassan már-már mániákus – „ősvadász”, csakhamar szóba került az én családom is. Bár a téma mindig is foglalkoztatott, magamtól szinte semmit sem tudtam kideríteni. Eddig.
Hamar rájöttem, hogy a családfakutatásban az a csodálatos, hogy miközben az ember egyre mélyebbre ás a múltban, az egészen apró dolgok is sokkal fontosabbá válnak. Például, ma már nagyon büszke vagyok arra, hogy dédanyám egy igazi szépség volt, dédapám pedig egy ezermester, aki még egy egyszerű falétrát is olyan műgonddal készített, hogy abban hiba nem volt.


Külön boldogság az is, hogy őseim életének kutatása egy új családi programmá nőtte ki magát és ma már mindenki nagy izgalommal várja, mi lesz a következő apró mozaik a múltból. Családom idősebb tagjai és távolabbi rokonaim pedig nagyon örülnek annak, hogy van egy jó apropó beszélgetni, elmesélni milyen volt az élet „akkoriban”, megosztani velünk a múlt már-már elfeledett emlékeit. Időközben a nénikéim is fellelkesedtek és megígérték, hogy összegyűjtenek minden régi iratot, levelet, fényképet és odaadják nekem, hogy teljes legyen a családi gyűjtemény. Én pedig örömmel rendszerezem, mivel édesapám májusban ünnepli 50. születésnapját, ezért idén egy különleges ajándékkal szeretném meglepni, ami nem más, mint egy teljes családfa, illetve egy album, ami családunk emlékeit őrzi.

 

De pszt! Ez még titok! Az pedig még inkább, hogy az elkészült művekből számos másolatot is készül, hogy legyen mivel megajándékoznom a családom többi tagját is.

 

E levél után felvettem a kapcsolatot Simon úrral, aki biztosított arról, hogy ha Ön is szeretné megtudni, kik voltak és hogyan éltek ősei, illetve Ön is egy különleges családi élményre és ajándékra vágyik, örömmel segít valóra váltani ezen álmait.

Elérhetősége:
Simon István
történész, családfakutató
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2011. február 05. szombat, 20:10