Dilettanizmusról árulkodik az alulöltözöttség - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Dilettanizmusról árulkodik az alulöltözöttség PDF Nyomtatás E-mail
Írta: HR Portal Gyimóthy Éva   

altAz öltözködéskultúra című rovatban sokféle véleménnyel fog találkozni a Látogató. Kérem, válassza ki ezek közül azt, amiről úgy érzi, hogy ez az Ön stílusa. Nem könnyű feladat, mert a stílus belülről fakad, de megtanulható.

 

              Coco Chanel mondta egykor: Divatok jönnek – mennek, de a stílus marad.

  

Dilettanizmusról árulkodik az alulöltözöttség
 
Jó kérdés, hogy a mai menedzservilágban mi számít megfelelő öltözéknek és alulöltözöttségnek. Hiszen a divattal együtt az elvárások is átalakultak, fellazultak. Ahogy a protokoll szakember fogalmazott: liberalizálódott az öltözködés, a nagy és a kis cégeknél is. De a ruhapénz megadóztatása is befolyásolja a dolgozók kinézetét. Régen kulturált megjelenés jellemezte a munkahelyeket, manapság inkább rábízzák a közösségekre, nincsenek kőbe vésett szabályok. Sokan hangoztatják, hogy a munkahelyi ruházat célja nem a figyelemfelkeltés. Az öltözékünk a profi hozzáállást és hozzáértést hivatott vizuális módon alátámasztani.
 
A tevékenység és a munkakör és az adott esemény a meghatározó az adott ruhatár kialakításnál - mondták portálunknak a szakemberek.
 
A protokoll nem ismer irgalmat
 
Manapság számos munkahely elnéző a fiatalok hóbortos öltözködésével kapcsolatban. és nem szólnak bele, ha farmerbe lejtenek be. A protokoll azonban igen szigorú és konzervatív divat szerint határozza meg a megfelelő megjelenést. Ami elég furcsa lehet egy 22 éves frissdiplomás számára, hiszen már nem nagyon tanítják az udvarias magatartást, az illemet, az etikettet és az alkalomhoz illő öltözködést sem. Így fordulhat elő, hogy állásinterjúra szűk rövidnadrágban, harisnya nélkül, ujjatlan mély dekoltázsú felsőben  jelennek meg a fiatal lányok. A Manpower toborzási vezetője is arra figyelmeztet: az állásinterjún könnyű elbukni a topis megjelenés miatt.
 
A protokoll kimondja: nem illik sem állásinterjún, sem a munkahelyen élénk színű, lezser, vagy éppen illetlen ruhadarabokat felhúzni. Erre sokan felszisszenhetnek: „micsoda ódivatú felfogás ez!”. Pedig annak, aki az üzleti életben boldogulni kíván, és azt szeretné, hogy személye és cége hiteles, megbízható képet sugalljon, kénytelen ezeket az írott és írtatlan szabályokat betartani. Na de melyek ezek? Összeállításunkból kiderül, amelyben segítségünkre lesz protokoll szakértő és a Manpower toborzási vezetője is.
 
Visszafogott elegancia és egyéniség
 
Az elvárt öltözködési norma szerint kell ruhatárunkat kialakítanunk – vág bele a protokoll alapjaiba Dr. Vámos Lászlóné protokoll szakértő, igazságügyi főtanácsos. A szakember kihangsúlyozta: továbbra is érvényben van az az íratlan szabály: hogy a visszafogott elegancia jellemezze megjelenésünket. Hiszen sokat elmond az illető személyiségéről, illetve az adott cégről az, hogy az ott dolgozók milyen külsővel fogadják a vendégeket, és a cég képviselője hogyan jelenik meg egy tárgyaláson. Vámos Lászlóné hozzátette: a visszafogott elegancia mellett fontos az illető egyénisége is.
A protokoll szabályai szerint mindig az adott eseményhez kell öltözködnünk, a feltűnést, az extravaganciát kerüljük. Lehet alkalmazkodni a divathoz, de nem feltűnően - vallja Dr. Vámos Lászlóné, aki szerint érdemes egy életre megjegyeznünk: az utcai öltözködést és a üzleti életben való megjelenést külön kell választani.
 
Nincsenek kőbe vésett szabályok a cégeknél
 
A protokoll szakértő szerint a mulitknál is leberalizálódott az öltözködés, és a ruhapénz megadóztatása is befolyásolja a dolgozók kinézetét. Régen kulturált megjelenés jellemezte a munkahelyeket, manapság inkább rábízzák a közösségekre.
 
A Manpower számos céggel kapcsolatban áll a munakerő-kölcsönzés által, így van tapasztalatuk arra vonatkozólag, hogy mennyire szigorúak a cégek öltözködést illetően.
- Mi úgy tapasztaljuk, hogy ritkák az erősen kötött szabályok az öltözködésre vonatkozóan. Dress code helyett inkább formaruhával találkozunk – mondta portálunknak Szekeres Katalin, a Manpower toborzási marketing vezetője. Hozzátette: a legtöbb esetben a betöltött munkakörben ellátott feladat határozza meg az öltözködést. Fizikai dolgozók esetében az ellátott feladat általában munkaruhát igényel. Itt a praktikum és a biztonság határozza meg az öltözködést. A szellemi vagy irodai munka viszont már hivatalosabb megjelenést igényel, és itt jellemzőbb, hogy a munkatársaknak valamilyen irányelvhez kell igazítaniuk az öltözködésüket. Az ügyfélkapcsolati munkatársak esetében - akik munkájuk során rendszeres személyes kontaktusban vannak az ügyfelekkel - vagy a magasabb beosztású munkatársak esetében ez különösen fontos a megfelelő öltözék, hiszen megjelenésükkel egyben az adott vállalatot is képviselik.
- Ezt emelte ki Vámos Lászlóné is.
 
Mi a módi a Manpowernél?

 A Manpowernél nem szabályozza dress code a munkatársak öltözködését. Alapvetően az etikett és maguk az aktuális helyzetek határozzák meg a megjelenést. Az ügyfelekkel való találkozókon - mint általában minden vállalat esetében – az üzleties megjelenés az irányadó, ami a nők esetében kiskosztümöt jelent, a férfiak esetében pedig öltönyt. Az álláskeresőkkel való személyes kontaktus során a nagyon hivatalos megjelenés nem mindig célravezető, hiszen feszültséget teremthet. Itt a cél a kötetlenebb, bizalmi légkör megteremtése, ezért a megjelenés is a feszültségmentes légkör kialakítását célozza.
 
Szekeres Katalin kijelentette: a Manpowernél nincsenek arculati kötöttségek. A hétköznapokban nem törekszenek a munkatársak egységes megjelenésére sem. Jellemzően más vállalatok sem a cég arculatához igazítják a munkatársaik megjelenését. Olyan alkalmakkor azonban, amikor a munkatársak a cégképviseletet látják el bizonyos eseményeken - pl. sajtótájékoztatón - a helyzet megkívánhatja az egységesebb megjelenést.
 
A menedzser megjelenésének legfontosabb üzenete a megbízhatóság és a szakmai magabiztosság. – fogalmazza meg a vezetővel szembeni elvárást a protokoll szakértő.
A szakmai pozíciók esetében a különböző szintek mellett, elsősorban az azzal járó feladatok határozzák meg a megjelenést. A közigazgatásra a visszafogottság és a konzervatív megjelenés a jellemző. A bankoknál illetve a multinacionális vállalatoknál is elsősorban a személyes ügyfélkapcsolati feladatokat ellátó munkatársakat érintik a szigorúbb megkötések. Ebben az esetben a szolid, üzleties megjelenés az elvárt. A felsővezetők esetében az üzleties megjelenés mellett, az öltözék és a kiegészítők minősége is fontos szempont, hiszen ennek üzenete pozícionál is egyben - fejtett ki a Manpower toborzási vezetője.
 
A HR területén van dress code
 
A legtöbb helyen tehát egyénileg döntik el a dolgozók, mit viseljenek. A HR viszont egy tipikusan olyan terület, ahol él és virul a ruhára vonatkozó szabályozás. Hasonlóan a biztosítókhoz, bankokhoz, multinacionális céghez, pénzügy vonalán mozgó vállalatokhoz, a cég minden területen elvárás az üzleties megjelenés. A férfiak ilyenkor szövetnadrágot, öltönyt, a nők szoknyát, kosztümöt, harisnyát viselnek és a visszafogott elegancia a jellemző. - Az üzleti életben és a HR területén két félé színvilág lehet az irányadó a ruhatárunk kialakításánál. Az egyik a szürkés-fehéres - ami hidegebb, konzervatívabb és egyben üzletiesebb, a másik pedig a barnás-bézses - ami egy melegebb színvilág - vezette le Szekeres Katalin.
 
Így nézzen ki egy menedzser
 
A protokoll szakértő a férfiak irodai ruhatárát illetően elmondta: egy egyszerű ingből, fekete alkalmi bőr félcipőből, sötét öltönyből, nyakkendőből álljon.
Ha egysoros gombolású a zakó, akkor az öltöny alatt illik mellényt viselni, ha hivatalos eseményre megy, akkor a középső gombot be kell gombolni. Kétsoros zakó esetében pedig mindig be kell gombolnunk, ha felállunk. A nyakkendő lehet mintás, de valamelyik színében köszönjön vissza az öltöny színe. A zokni színe legyen összhangban az öltöny és a cipő színével, a zokni hossza 7/8-os, az elegáns alkalmi zokni a térdig ér -  fogalmazza meg az üzleti életben forgolódó férfiak és nők számára az öltözködési elvárásokat Vámos Lászlóné.
 
Vámos Lászlóné azt javasolja a közép- vagy felsőszintű vezetőknek, hogy mindig tartsanak egy ünnepi öltözéket szekrényükben. Hiszen, ha hirtelen teszi tiszteletét nálunk egy felső vezető, vagy egy fontos ügyfél, akkor ezzel elkerülhetjük a kínos pillanatokat, és könnyen elegánssá varázsolhatjuk ruhánkat.
 
Kánikula a munkahelyen: az elegancia nyáron is elvárás
 
- A melegebb évszakokban általában a szigorúbb öltözködési szabályokat alkalmazó munkahelyeken is eltekintenek a harisnya viselésétől és az ingek, illetve blúzok esetében is viselhetnek a munkatársak rövid ujjút - véli Szekeres Katalin. Nem ért egyet a protokoll szakember ezen gyakorlattal, szerinte a dress code-on a kánikula sem változtat. - Ha egy nőnek melege van, húzzon fel egy szép könnyű nyári ruhát, melyek nyáron is garantálja az elegáns megjelenést – nyomatékosítja Vámos Lászlóné.
 
Amit kerülendő: miniszoknya, dekoltázs, erős smink és parfüm
 
Dr. Vámos László kiemeli: senki sem vitatja a farmer célszerűségét, de a szabadidőruhák minden változatával együtt kizárandó a hivatali öltözet fogalmából. Ugyancsak nem fogadható el a miniszoknya, a sort, a strandruha, a fantáziamintás harisnya, a mély dekoltázs, a papucs, a tornacipő, de az erős parfüm sem. Az illat ne legyen tolakodó, a smink pedig erős! Más a nappali és az esti kikészítés – írja le az etikett szabályait Vámos Lászlóné.

 
Pénteken megengedett a lezser ruha
 
- Azonban itthon is egyre több multinacionális vállalatnál találkozhatunk azzal a gyakorlattal, a szigorúbb hétköznapok után pénteken megengedett a munkatársak lazább megjelenése, abban az esetben, ha az napi programban nem szerepel például tárgyalás. A közigazgatás területén jellemzően elvárják a munkatársaktól a komolyabb megjelenést –árulta el portálunknak a Manpower toborzási vezetője.
A pénteki lezserebb öltözködést a protokoll is megengedi. Dr. Vámos Lászlóné azonban kihangsúlyozta: a hét utolsó napján sem szabad elengedni magunkat. A lezser öltözködés nem azt jelenti, hogy miniszoknyában lejtsünk be munkahelyünkre. Törekedni kell sportos, elegáns öltözékre, Közhivatalba nem illik a hosszú csizma, short nadrág. Ruhának, felsőnek legyen ujja, a spagetti pántos felső pedig nem illendő – sorolja a kívánalmakat a szakember.
 
Dilettanizmusról árulkodik az alulöltözöttség
 
„Az egyik delegációval egy tehénlegelőn sétálgatva azon gondolkoztam, vajon nem vagyok-e túlságosan kiöltözve. Ahogy végignéztem a minket bámuló teheneken, arra gondoltam, hozzájuk biztosan. Ha viszont a vendégekre gondoltam, akkor valószínűleg helyesen jártam el. A vendég miniszter és a felesége sportosan volt felöltözve. Én egy világosszürke kosztümöt viseltem világoskék blúzzal, e színekhez harmonizáló ékszerekkel. Fehér szandál volt rajtam és fehér retikült tartottam a kezemben. Nyár lévén, a főnököm hasonlóképpen világosszürke öltönyben jelent meg. Azon az állásponton voltunk, hogy mi a vendégeket tiszteltük meg öltözékünkkel, amiben természetesen nemcsak a tehénlegelőn jártunk.” – meséli Dr. Vámos Lászlóné tapasztalatait.
Látható, hogy nem is olyan egyszerű eligazodni azon, mi az "alkalomhoz illő". A túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség pedig hozzá nem értést árul el – állítja a protokoll szakértő.
 
Állásinterjún és első munkanapon
 
Vámos Lászlóné azt javasolja a cégeknek, hogy készítsenek egy listát az újonnan belépőknek elvárásaikról, hogy íratlan szabályok írottá váljanak.
 
Szekeres Katalin kiemelte: az állásinterjún való megjelenéskor mindenképpen „a kevesebb néha több” elve érvényesül. Az első benyomás nagyon fontos egy állásinterjún. Egy interjú értékelésekor a megjelenés értékes „pontokat” hozhat egy jelentkező számára és egyúttal ronthat is az interjú során kialakuló összbenyomáson. A túl hivalkodó öltözet, vagy éppen az alulöltözöttség kerülendő – nyomatékosítja a Manpower toborzási vezetője.
 
A protokoll szakértő szerint egyébként sem a ruhapénznek sem magának a fizetőeszköznek nincs köze a megjelenéshez. Az etikett szabályainak ismerete, elegancia, stílus függvénye a megjelenés. A lényeg, hogy megtaláljuk az arányt.
 
 
 
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2009. november 11. szerda, 12:32