Mi illik és mi nem illik a strandon? - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Mi illik és mi nem illik a strandon? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Békés Megyei Hírlap   
2012. július 20. péntek, 14:29
Strand etikett
 
A kánikula napjaiban valósággal megteltek a megyei strandok. A térségünk legfőbb turisztikai vonzerejét jelentő fürdők ilyenkor nemzetiségek, kultúrák és generációk találkozóhelyeivé válnak, ahol felértékelődik az írott és íratlan szabályok betartásának jelentősége.
 
 
 
Mik ezek?
 
Hogy mit szabad és mit nem egy strandon, jó néhány előírás, szabály rögzíti, s azokra lépten-nyomon méretes feliratok, piktogramok figyelmeztetnek. Arról azonban, hogy mit illik és mit nem illik tenni a medencékben, azok környékén, esetleg a szabadvízi strandokon, bizony sokkal kevesebb szó esik.
 
— A belépőjegy megváltása nem jelenti azt, hogy nekünk a fürdőben most már minden megengedett. A házirend betartása kötelező — fogalmaz a gyulai Kiu Gábor, aki úszómesterként évek óta testközelből figyeli a vendégek viselkedését. Dolgozott fürdőben is, jelenleg pedig egy négycsillagos szálloda wellneszrészlegében ügyel a rendre és a biztonságra. Úgy véli, a vendégkör tekintetében nincs nagy különbség egy hotel és egy fürdő között, hiszen a hatalmas verseny és a nyomott árak miatt a strandokhoz hasonlóan a hotelekben is rendkívül heterogén a közönség.
 
— A németek a legkulturáltabban fürdőzők: zuhanyozás, lábmosóhasználat, csendes beszélgetés a medencében — számol be tapasztalatairól. — A román vendégek köre egészen más világ: hangoskodó, a szabályokat be nem tartó réteg, akik ugyanúgy viselkednek négycsillag szállodában, mintha sátorozáson lennének. A folyosón söröző, szotyolázó vendég nem biztos, hogy építi egy szálloda jó megítélését. Sokszor nem tusolnak, kikerülik a lábmosót, vécéhasználat után pedig oldalról másznak a medencébe, de olyat is láttam már, hogy a medencében sajtos-tejfölös lángost majszolt valaki.
 
Kiu Gábor szerint a hazai vendégekkel alapvetően nincs sok probléma, persze, kivételek akadnak. Utóbbiak közé tartoznak „a finneknél is okosabb” magyar szaunázók. 
 
Gyopárosfürdőn elvárják, hogy a fürdőzők betartsák a házirendet. A medenceőröknek, az úszómestereknek, a biztonsági őröknek joga és lehetősége udvariasan figyelmeztetni a vendégeket. Segítséget kap a fürdő a Tisza Kálmán iskola rendésztanulóitól is, akik járőrszolgálatot látnak el. Gyopároson nagyon ritkán fordul elő, hogy nem megfelelő a strandviselet. Volt arra példa, hogy nem fürdőruhában, hanem fehérneműben szeretett volna egy hölgy fürdőzni — ez természetesen higiéniai és esztétikai szempontból sem megfelelő.
 
Az öltözködésre több ponton is kitér az etikett. Nem tartja illetlennek például, hogy a strandra menet már — praktikus okok miatt — fürdőruhát viseljünk; ha azonban ott öltözünk át, a kabinsoronon a férfiaknak messze illik elkerülni a női szekciót, okot sem adva a félreértésre.
scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. augusztus 09. csütörtök, 20:08