1. rész Minden, amit az étkezési kultúráról illik tudni. - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
1. rész Minden, amit az étkezési kultúráról illik tudni. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Részlet dr.Csizmadia László: A vendéglátás ételei és tálalásuk c. könyvből   
2012. szeptember 12. szerda, 20:01

 

A Fehér Ház Vörös szobája megterítve

 

A szép tálalás nagymértékben befolyásolja a vendég étvágyát. Az ízlésesen, gondosan tálalt étel megpillantása már önmagában is étvágygerjesztő.
A konyhai tálalás, a díszítés a konyhafőnök „névjegye”, amit a felszolgáló udvariasan és szakszerűen helyez a vendég elé.

 

 

 

 

Az éttermekben felterített eszközök nem mindig elegendők a vendég által rendelt ételfogásokhoz. Ezért a felszolgáló a vendég rendelése után, a kívánt ételekhez megfelelően kiegészíti vagy kicseréli a terítéket. A váltások elhelyezésének szabálya, hogy a vendég minél könnyebben elérhesse. /pl. mustár, ketchup, kézmosó stb./

A legáltalánosabb váltások: meleg és hideg, nagy, valamint kis váltás. Meleg váltás esetében mindig előmelegített tányért adnak, hideg váltásnál a tányérok nem lehetnek melegek.

Szigorú követelmény, hogy a meleg ételeket tűzforrón tálalják.
A hideg ételeket jól lehűtve szokás felszolgálni.


Az evőeszközök használata különféle szabályokhoz van kötve.

Az egyszerű étkezésekhez szükséges eszközök: a leveskanál, nagyvilla, nagykés, erőleves- vagy desszertkanál, kiskés, kisvilla, gyümölcskés, gyümölcsvilla, kis- vagy kávéskanál.

A különleges evőeszközök a halkés, a halvilla, a rákkés, a rákvilla, az osztrigavilla, a csigafogó, csigavilla, homárvilla, a kaviárkés, a sajt- és vajkés.

Az evőkés pengéje ma már kizárólag rozsdamentes acélból készül. A modern kés hegye fűrészes, ami megkönnyíti a húsok elvágását.
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. október 20. szombat, 07:39