Milyen magatartáskultúra várható el az indiai nők társaságában? 4.-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Milyen magatartáskultúra várható el az indiai nők társaságában? 4.-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin. Fotó: Konkoly-Thege György   
2010. szeptember 16. csütörtök, 18:41

 

 

Az indiaiak szemérmesek. Erre elsősorban a hölgyek legyenek tekintettel öltözködésükben, ha indiai társaságba készülnek, és még inkább, ha Indiába utaznak.

 

 

 

 

Megtörténhet, hogy a társaságban lévő indiai hölgyet nem mutatják be – ezt ő maga is természetesnek találja, észrevételeznünk tehát szükségtelen, sőt illemsértés. Az indiai nők nem fognak kezet, ezt ne várjuk el, és ne is kezdeményezzük.


Elég nehéz lehet eldönteni, mit viseljünk, hacsak nem vagyunk jártasak az indiai „divat” világában! Melyek a tipikus női ruhák? Milyen színek megengedettek?


Az indiaiak természetes anyagokat preferálnak, mint a pamut vagy a selyem. Nagyra értékelik – főleg a nők esetében, ha tradicionális viseletüket, azaz szárit vagy az úgynevezett punjait hordjuk. (A punjai nem más, mint a szári kényelmesebb változata. A kényelmesebbet mi magunkra kell, hogy értsük, mivel az indiaiaknak semmi gondjuk a szári viselésével, megkötésével. Még egy ruhadarabot érdemes megemlíteni, mely a lengha, ami a hosszú, kecsesen leomló szoknya és hímzett top együttese. Szemet gyönyörködtető minták és színkombinációkban lehet őket kapni. Szintén egyszerűbb viselni, mint a szárit mindazoknak, akiknek még nem megy a szári kötés.) Természetesen tiszteletet ne várjon senki, aki mini szoknyában jelenik meg. A legpraktikusabb megoldás hosszú szoknyát, pulóvert hordani vagy hosszú ujjú blúzt. Ami a színeket illeti, megtalálható a pasztellszínek sokasága, de az erős vörös vagy piros illetve annak fekete kombinációja is közkedvelt. Ugyanakkor a barna, a koszos zöld, a sárga is nagy népszerűségnek örvend.


A hölgyek elbűvölő viselete: a szári. Nem könnyű, egy nem indiai hölgynek magára felvenni. 
Igen, speciális alsó ruházat szükséges illetve a rutin, a gyakorlás nagyon sokat számít.
A nők öltözködésére a tarka és változatos szári a jellemző, ezt a több mint öt méter hosszú anyagot a blúzra és alsószoknyára felsőruhaként tekerik föl. Az ékszer nagy divat, nemcsak kézen, nyakon, fülben, hanem orrban is. A nők homlokára festett hindu pont gyakran látható jellegzetesség – megbámulni természetesen illetlenség.
 

scroll back to top