Kismama-etikett - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Kismama-etikett PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné / Katalin   
2009. szeptember 16. szerda, 13:51

 

Illemszabályok kismamáknak

Gyermekbarát FŐTÁV és OTP ügyfélszolgálatok 2011- 2012 évben

 


altEgy boldog családban a kisbaba születését örömteljes várakozás előzi meg.

 

A leendő gyermek szülei már számolják a heteket, a hónapokat. Hála a tudománynak, már meg lehet előre állapítani azt, hogy kislány lesz vagy kisfiú. Bár vannak olyan szülők, akik nem akarják előre tudni azt, hogy milyen nemű gyermekük születik. Ők szívesebben választják az izgalommal teli várakozást.

 

 A magyar nyelvben többféle kifejezés ismeretes a babaváráshoz tartozó szavak közül:

 

 

-         a „terhes” kifejezés ellen sokan tiltakoznak, mert úgy érzik, ez nem teher, a kismama más állapotban van, ez     elfogadható.

-         mondhatjuk azt, hogy várandós, vagy

-         áldott állapotban van.

 A kisbaba születése előtt lázas vásárlás következik. A hagyomány szerint a kislánynak rózsaszínű ruhákat vásárolnak, akisfiúnak világoskéket. Testvérek, rokonok, barátnők között megkezdődik a kisruhák csere-beréje. Mire  megérkezik a kis

újszülött, a legtöbb lakásban már kijelölt helye van a babaágynak, amelybe matracot is kell vásárolni, mert az nem jár hozzá. Praktikus még a pelenkázó asztal, micimackós textilpelenka, szoptatós párna, kókuszpólya, szúnyogháló. Babamérleg, az kölcsönözhető. A sokféle babakocsi közül a könnyen összecsukható a legpraktikusabb. 1 éves kortól sokan a teljesen összecsukható sportkocsit, un.”esernyő kocsit” vásárolnak.    


Milyen ruhát vásároljon a gyermekét váró anya:

 

 

altAmi a kismama öltözködését illeti: vannak nagyon szép, lefelé bővülő, egybeszabott ruhák, amelyek kényelmesek és diszkréten teszik láthatóvá az áldott állapotban lévő nőt. Soha nem szabad elhanyagoltan, csapzott frizurával, kitaposott cipőben megjelenni az utcán, orvosnál, de még a családi környezetben sem.

 

Az igényes nő ilyenkor is ápolt, tisztaruházatú, hiszen ez civilizációs követelmény. Nem fogadható el viseletként, a hasat félig mutogató ruházat, a rövid póló és az ehhez kapcsolódó farmer nadrág, edző cipő.     

 

Illik-e szoptatni a gyermeket nyilvános helyen? Pl. repülőtéri várócsarnokban, pályaudvaron. 

 

A szülők igyekeznek általában úgy megszervezni a dolgokat, hogy nyilvános helyen lehetőleg erre ne kerüljön sor. De amikor itt van az ideje a szoptatásnak, akkor a gyermeket meg kell etetni még akkor is ha nyilvános helyen kell ennek történnie. Először meg kell próbálni segítséget kérni, hátha akad egy üres szoba, ahova a kismama a gyermekével elvonulhat. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy széken a sarokba ülve, szemben a fallal szoptassa meg a babáját. Bizonyára meg lehet találni a módját úgy, hogy ne zavarja a járókelőket, a mamát és a babát se. Kapható olyan praktikus szoptatós kismama felső, amelyet erre a célra készítenek és az üzletben megvásárolható. Ha pedig nagy a hőség, keressünk árnyékos helyet, az ő teste és az anya teste közé tegyünk pelenkát, így kevésbé fognak mindketten izzadni.

 

Ami a repülőgépen való utazást illeti: „az ilyenkor jelentkező nyomáskülönbség erős fülfájást okozhat, amit megelőzhetünk, ha itatjuk, szoptatjuk a babát. Már akkor kezdjük el szoptatni, amikor a kifutópályán mozgásba lendül a gép, nehogy elkéssünk: már fájó füllel nem fog szopni a baba.”

 

Névadás.

Annak a gyermeknek is nevet kell adni, amelynek szülei egyetlen felekezethez sem tartoznak. Nem magunk választjuk meg a nevünket, a vezetéknevet az apától örököljük. A vezetéknévvel kapcsolatban meg kell említeni azt, hogy ha ebben a kérdésben nincs megegyezés a szülők között, akkor  a Családjogi törvény erre megfelelő eligazítást ad. A keresztnév /vagy utónév/ kiválasztásánál arra kell ügyelni, hogy a gyermek ezzel a névvel fog együtt élni. Figyelembe kell venni azt, hogy milyen közösségben fog nevelkedni, mert ha valami teljesen extrém, szokatlan nevet választunk, esetleg olyat amit ki lehet fordítani és csúfolásra alkalmas, akkor a kisgyereket, pontosabban a kisiskolást állandóan csúfolják, ami esetleg a gyerek lelkiállapotára is negatív hatással lehet. 

 

Kórházi látogatás.  


Napjainkban a csecsemő ott lehet a baba-mama szobában. A gyermek a kórházi kerekes guruló ágyban fekszik az anya mellett. Vannak kötelező időpontok, amikor elviszik a gyermeket pl. fürdetésre, vizitre stb.

 

A szülés után csak akkor menjenek a hozzátartozók, a látogatók a kórházba, ha  ezzel a gyermek anyja is egyetért. Volt egy olyan tíz tagú család, aki kora délutántól késő estig az anyát látogatta. Kétágyas volt a szoba, amelyért természetesen fizetni kellett. A másik ágyon fekvő kismamát és gyermekét, ez rendkívül zavarta. Kifejezetten tapintatlanok és udvariatlanok azok, akik nincsenek tekintettel embertársaikra és nem értik meg, még csak nem is érzékelik a kórházi látogatás illemszabályait.   

„Egy kismama elmondta: engem rettenetesen zavart, hogy úgy hívtak fel telefonon ismerősök, hogy szeretnénk bejönni a kórházba, megnézni a kisbabát. Csak 5 percig zavarunk - mondták. Igen, de amikor félóránként zavartak 5 percre (ami általában min. 15 perc volt), akkor nem lehetett pihenni, nem tudtam nyugodtan megszoptatni a kisbabámat, mert állandóan csörgött a mobilom, jelzett a nővér, hogy látogatóm érkezett.”

 

Babalátogatás magánháznál.


Gyermekágyas időszak alatt – hat hétig – nem illik családlátogatásra vagy babalátogatásra menni. Ha ez mégis megtörténik, fél óránál tovább nem illik ott maradni, kivéve akkor, ha a szülők nagyon marasztalják a vendéget. Soha nem szabad megfogni a csecsemő kezét, mert elsőként ezt veszi a szájába és ez fertőzés forrása lehet.


Többek véleménye az is, hogy az első hetekben  ne vigyenek a látogatók óvodás korú gyereket magukkal. Ebben a korban állandóan összeszednek valamilyen betegséget, ami lehet, hogy egy 3-4 évesnek csekélység, de egy pár hetes csecsemőnek komoly bajt okozhat. A látogatás időpontját is úgy kell megválasztani lehetőleg, hogy az ne zavarja a kisbaba alvásának és étkezésének idejét.Természetesen betegen sem felnőtt, sem gyerek ne menjen babalátogatóba.

 

Amikor a kisbaba eléri azt a kort, hogy látogatható vagy elmehetnek vele valamely családhoz, más gond adódhat. Amikor a baba nemcsak anyatejet fogyaszt, hanem eszik más ételt is, előfordul, hogy vendégségben erőszakoskodnak a vendéglátók: na egyen a baba is egy kis „sütit, igyon nyugodtan a szörpből”, stb. Ha a mama egyszer azt mondja, hogy még ilyet nem eszik, akkor komolyan gondolja, és nem azért mondja, mert ő szégyenlős.

   

Mi a helyzet a lakásban tartott állatokkal.

 

Az orvosok véleménye szerint a házi kedvenc állatok veszélyesek az újszülöttre. Az egyik ismert pop énekesnő azt nyilatkozta, hogy „nálunk az állatok családtagok. Ha az állatok nem maradhatnak, inkább nem szülök.” Erre mondják, hogy „no comment”!   /megj. hét állatot tart a lakásában/


Vajon segítik-e az emberek a babakocsival villamosra vagy egyéb járműre felszálló, vagy arról leszálló nőket?

 

Az esetek többségében, igen. Ez különösen akkor fontos, ha két vagy több gyermekkel akar leszállni a villamosról az anya. Nem tudja megfogni a két nagyobb gyermek kezét, hiszen a babakocsival van elfoglalva. Így azok maguk ugrálnak le a lépcsőn. Egy alkalommal az egyik kisgyerek elszaladt a villamoskocsi közepébe. Az anyja kétségbeesve kiáltotta a nevét, hogy jöjjön, mert elmegy a villamos. Ekkor egy férfi odarohant, felkapta a gyereket és leadta a villamosról. 

 

Mennyire vagyunk előzékenyek postahivatalban, gyógyszertárban stb. helyen a kismamákkal szemben?

 

A Nyugati pályaudvarnál lévő postán minden ablaknál kígyózó sorok voltak. Egy nő beállt az egyik sorba, a babavárás utolsó harmadában volt. Negyedik gyermekét várta, sajnos volt alkalma hozzászokni ahhoz, hogy ma már nem divat előzékenynek lenni a kismamákkal szemben.

 

Amint araszolgattak előre, egyszer csak azt hallotta: „Szeretném megkérni, hogy jöjjön ide”. A felszólítás neki szólt, az egyik ablak mögül őt hívta az ügyintéző.  Megijedt! Vajon mit fog szólni ez a sok ügyfél? Ő azonban csak biztatta: „Jöjjön, bátran!” Ez a fiatal lány, a sok munkája mellett, a déli postai csúcsforgalomban még azt is észrevette, hogy a szomszédos sorban egy kismama álldogál. Ez a figyelmesség nagyon meghatotta őt és az egész napját széppé tette.      

 

Láttak már játszósarkot OTP-ben gyermekmegőrzőt fitness szalonban vagy bevásárlóközpontban? 


Az egyik nagy bevásárlóközpont emeletén fitness & wellness  található. Amikor a szülők sportolni szeretnének, vagy ki akarnak kapcsolódni, akkor a gyermeket elhelyezhetik a játszósarokba, ahol óvó néni vagy óvó bácsi vigyázz rájuk. Mesélnek és játszanak a gyerekekkel. Ezt a lehetőséget csak azok a szülők vehetik igénybe, akik a fitness @wellnes programon vesznek részt. Az egyéb bevásárlás ideje alatt itt nem vállalják a gyermekfelügyeletet.

 

Az Országos Takarékpénztár fiókjaiban is található egy játszósarok. Elkerített részre szőnyeget helyeztek, itt olyan játékok vannak ami forgatható, csúsztatható, húzogatható fagolyók. A játékok úgy vannak megszerkesztve, hogy egyik sem csap semmiféle zajt, így a gyerekek nem zavarják a dolgozókat a munkájukban. Kétféle gyermeksarok is található a nagyobb fiókokban babzsák fotelek, a kisebb alapterületü egységekben babzsákpuffok vannak, illetve mindenhol egy asztal, egy rajz eszközöket tartalmazó doboz és az elmaradhatatlan kifestők, rajzlapok.

 

Az egyik gyógyszertárban egy kis sarokba asztalt helyeztek el kisszékkel. Ceruzák vannak egy dobozban, itt rajzolhat a gyerek ha elhozza a kifestőkönyvét.

 

Az asztalhoz rögzített olyan játék is található, amely műanyag golyókból áll és azok különböző irányokban tologathatók.


Étterembe visszük a kisbabát. Vajon mindenhol szívesen fogadják?

 

Első osztályú és osztályon felüli étteremben a csecsemőnek az étteremben való étkeztetése legtöbb helyen nem lehetséges. Azzal indokolják, hogy a gyerek sír, kiabál, és ez zavarja a vendégeket, egyeseket ez kifejezetten idegesít. 

 

Az egyik lehetséges megoldás az, ha valaki a család tagjai közül a szállodai szobában vigyáz addig a csecsemőre, míg a család többi tagjai étkeznek. További  megoldás az is, hogy bébiszittert kérnek fel, de ennek feltételei vannak. Ismert olyan szálloda, ahol  megtiltották az idegen bébiszitternek a szállodába való bejövetelét. A szállodának van egy listája a bébiszitterekről és azok közül választhat a vendég.

 

Természetesen találhatók éttermek és üdülői étkezdék, ahol a gyermek kora nem jelent problémát. Az étteremben legtöbb helyen svédasztalos az étkeztetés, a kisbabáknak babaételt, etetőszéket és még rácsos ágyat is biztosítanak. Tehát „ahány ház, annyi szokás”.

 

Játszótéri illemszabályok.

 

altVannak olyan anyák, akik elviszik a játszótérre a gyereket, de igazán nem figyelnek rá. Pedig ez nagyszerű alkalom arra, hogy gyönyörködjünk a kisgyermekünkbe, hiszen annyira mulandó minden perc. Többen panaszolják, hogy az anyukák jól elbeszélgetnek egymással, miközben a gyerekek lökdösik egymást, szórják össze-vissza a homokot. Volt olyan 4-5 éves kisfiú, aki több alkalommal odament a babakocsihoz és egyszerűen elvette a játékot. Sokféle dologra kell megtanítani a közösségben játszó gyermeket, többek között arra is, hogy kérdezze meg, játszhat-e a számára tetsző játékkal.

 

Több gyermekkel üdül a család.

Sokoldalú egészségmegőrző kínálatot nyújtanak a szállodák a családdal érkező szülőknek. Van babaúszás oktatás, speciális babamasszázs, mászó szoba és még sokféle egyéb lehetőség, amely az egészség megőrzését célozza.

 

A babafitnesz programot nem szabad túl korán elkezdeni. Csak a harmadik hónaptól ajánlatos, mert ekkor kezdik a kisbabák tudatosan irányítani a mozgásukat. Lehetőleg szilárd fekvőhelyen tornáztassuk, ne sokáig, maximum tíz percig.

 

Szinte minden gyermek szeret fürödni, pancsolni a vízben. Az úszás által javul a gyermek mozgásszervi képessége, nő az izomzatának mozgékonysága, egyensúlyérzéke, az óvatos, de mégis félelemmentes kapcsolata a vízzel.

 

Az apartman házak sokféle felszereléssel várják a kisgyerekes családokat. Babakocsi-tároló, etetőszék, cumisüveg-melegítő, gyerekkád, lázmérő stb. Amikor apartman házat bérel valaki, az ragyogóan tiszta. Amikor befejeződik a nyaralás, igyekezzünk magunk is rendet teremteni a környezetünkben úgy, ahogy azt otthon a lakásunkban is megtennénk.  


Fontos információ a kisgyermekes anyák részére!

A budapesti, lakcímmel rendelkező kisgyerekes anyák figyelmébe ajánlom a következőket: „2008. szeptember hónaptól kezdve a BKV bevezeti az úgynevezett kisgyerekes bérletet.  A kedvezményes szelvények augusztus 26-tól vásárolhatók meg a pénztáraknál. Ára 3250.- Ft”

 

A FŐTÁV által kiadott Hírlevélben olvastam egy információt 2010. november hónapban. Nagyon jónak tartom a segítőkészségüket, ezért továbbitom:

 

" Kisgyermekkel, babával nem könnyű ügyet intézni, de sokszor elkerülhetetlen, ezért a FŐTÁV szeretné megteremteni az ügyfélszolgálatokat kisgyermekekkel felkereső ügyfelek számára is a kényelmes, gyors, stresszmentes ügyintézés lehetőségét. A már korábban is meglévő játszósarkok, illetve pelenkázási lehetőség mellett november közepétől a kismamák számára szoptatósarok kialakításával, valamint a bébiételek megmelegítésének lehetőségével biztosítjuk azt, hogy szükség esetén az ügyfélszolgálatokon is megetethessék a kisbabákat az édesanyák. Továbbá a várandós kismamákat, valamint a babákkal, kisgyermekekkel érkező ügyfeleinket a "Baba-barát ügyintézés" nyomógomb kiválasztásával ügyintézőink soron kívűl szólítják. Kérjük valamennyi ügyfelünk megértését és türelmét. "


Néhány érdekesség a nagyvilágból az altatási szokásokról.

 

„Svájc: a gyerekek több mint felét altatódallal ringatják álomba.

Tanzánia: a gyerek kendőbe kötve alszik el az anya vagy az idősebb testvér hátán.

 

Brazília: közkedvelt és elterjedt a függőágy, ebben ringatják a kisgyereket, amíg el nem alszik. Sokszor az anyukája is mellé fekszik és álomba cirógatja.

 

Algéria: egészen kicsi kortól kezdve a Koránból olvasnak fel elalváshoz a gyereknek.”

  

Forrás: Kismama magazin c. lap 2008. júliusi száma

 

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. május 10. csütörtök, 14:42