A 300 éves Dzsáma Maszdzsidhoz rövid szoknyába nem lehet bemenni. 8.-ik rész - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A 300 éves Dzsáma Maszdzsidhoz rövid szoknyába nem lehet bemenni. 8.-ik rész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin. Konkoly-Thege György   
2010. szeptember 16. csütörtök, 18:17

Tudom, hogy a 300 éves Dzsáma Maszdzsidhoz rövid szoknyába nem lehet bemenni, ez a világ egyik legnagyobb mecsetje. A Tadzs Mahalba való belépéskor is ez az elvárás a nőktől?

 

 

 

 

 
Mivel a Tadzs Mahal nem templom, hanem palota, tulajdonképpen bárminemű ruhában be lehet lépni, de érdemes nem miniszoknyát, rövid ujjút, mélyen dekoltált ruhákat hordani a tisztelet megtartása érdekében. Ha nincs meg a tisztelet, előfordulhat, főleg fiatal nőkkel, hogy muszlim férfiak támadásával szembesülnek, vagy éppen az indiai családok túlságosan távolságtartóak maradnak. Jó néhány mecsetben mindenképpen szükséges a kendő vagy sapka viselete.


Milyen ajándékot illik adni Indiában az első találkozás alkalmával? Azt tanítom, hogy Indiába ne küldjenek marhabőrből készült kulacsot, mert a tehén az szent állat és nagy sértés lenne számukra. Van még olyan ajándéktárgy; amit nem szívesen vesznek? Tudom, hogy a fehér a gyász színe, tehát ilyen fehér terítőt nem szabad elküldeni.


Az indiaiak nagyon szeretik az ajándékokat, de ami a legfontosabb, hogy ne feledjük el, először a barátságot kell érezniük! Nem szabad, illetve nem illik ajándékot érkezéskor vagy első találkozáskor adni!
Nem illik olyan ételt vagy ajándékot adni, ami már ki van bontva, vagy korábban megízlelt, mint például szőlő, kenyér, illetve minden más, amit kezünkkel érintettünk. Továbbá illetlenség, ha valami édességet veszünk, aztán szeretnénk megkínálni valakit azzal a kézzel, ami már egyszer érintette szánkat. Érdemes elkerülni az üvegből kínálást, ha már egyszer beleittunk. Zárójelben megjegyzendő, hogy nem egészséges helyi vizet inni, mindig legyen nálunk palackozott víz vagy folyadék. Gondosan ellenőrizzük ivás előtt, hogy a palack megfelelően van – e lezárva, még bontatlan! (A mi kezünk számukra szennyezett, hiszen toalettpapírt használunk. Csak jobb kézzel szabad átvenni valamit. Még azon Indiából származó emberek is tisztátalannak tartják kezüket, akik jó pár éve élnek már távol hazájuktól egy teljesen más kultúrkörben.)


Végül egy kérdés: azt hallottam, hogy sok a koldus.

Rengeteg koldus van az utcákon, főként gyermekek és anyák kis babákkal a karjukon. Tanácsos semmit sem adni, különben egy pillanat alatt ott terem még jó pár koldus, akik akár órákig követik az embert némi alamizsnáért.
 

scroll back to top