India tele szenvedéllyel, titokkal és csodával - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
India tele szenvedéllyel, titokkal és csodával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin. Fotó: Konkoly-Tehege György   
2010. szeptember 16. csütörtök, 18:54

 

Ennek az országnak több mint egymilliárd lakosa van. Fővárosa Delhi, amelynek tizenötmillió lakosa van. A cikk megírása interjú formában történt. A mintegy negyven éve aktívan Indiával foglalkozó Anna Galovic-nak ezúton kívánok köszönetet mondani a segítségért. A beszélgetés angol nyelven történt, a fordításért Hillender Timeának mondok köszönetet.

 
Kérem beszéljen nekünk Indiáról, az indiai népről, a különleges szokásokról. 1. rész

alt„Indiáról /az etikett szempontjából ide sorolható Pakisztán és Banglades is / nagyon nehéz akár csak vázlatosan is képet adni: ebben a szubkontinensnyi országban 1652 nyelven beszélnek. Indiai nyelv tulajdonképpen nincs, hiszen maga az indiai alkotmány is 15 nyelvet ismer el hivatalosnak.
Indiában a hindu /brahmanista/, a mohamedán és a buddhista vallásnak van a legtöbb hívője, és ezeken belül vagy kívül rengeteg szekta létezik. A vallási előírások meghatározzák a viselkedést, az öltözködést, az étkezési szokásokat, hatásukat a mindennapi élet apró részleteiben is érzékelhető.


Milyen szerep jut a nőknek a társadalmi berendezkedésben?


Tény, hogy Távol- Kelet országaiban, a társadalom patriarchális berendezkedésű, ami egyet jelent azzal, hogy a fő szerephez a férfiak jutnak a politikai, gazdasági és üzleti élet területein, míg a nők a ház körül örvendenek a vezető szerepnek.

b_300_160_16777215_0___images_stories_szep_lany_a_fanal.jpeg
Indiában kulcsszereppel bír a nő. Természetesen ez az otthonra korlátozódik, ő vezeti a háztartást, neveli a gyermekeket, ő adja át a normákat, szokásokat. A két nem közötti egyensúly nem csak az otthonokban, hanem a templomokban is megfigyelhetőek. Például Brahma és Saraswati, a bölcsesség istennője, vagy Shiva és Parvati, Rama és Laksmi, a jólét istennői. Az istenek, mint ahogyan a görög vagy római mitológiákból már „megszokhattuk” párban jelennek meg a különféle mítoszokban egyenrangúságot szimbolizálva ezzel a két nem között. Két fő irányzat alakult ki Indiában, az északi – ahol a férfi szerepe erősebb, markánsabb, és a déli, ahol a két nem szinte harmóniában él egymás mellett. A nő, mint anya az otthont felügyeli, mondhatni olyan, mint egy királynő. A férfi, mint apa a házon kívül jut domináns szerephez. A mai napig a család intézményén nyugszik az indiai társadalom. A legfőbb feladat, hogy a gyermekek segítsék az idősebbeket, azaz a szülőket nyugdíjas éveikben. A szülők az úgynevezett guru-k, azaz tanárok, az idősebb nőket nagymamának, „mataji” – nak nevezik, vagy másként anyáknak, a fiatalabbakat nővéreknek. Az idősebb férfiakat ezzel szemben apáknak hívják, a fiatalabbakat testvérnek/bátynak. Érdekes módon a külföldieket is ezek alapján sorolják be, mivel az indiai spirituális örökség a „Tat tvam asi” azaz te vagy az, aki azaz te vagy te alapelven alapszik. (A tat tvam asi mondás középpontjában az egyén áll, a tiszta, az eredeti individum.)

b_300_160_16777215_0___images_stories_i1404.jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories_4fo_kerekparon.jpeg
 

scroll back to top