Férfiak öltözködéskultúrája - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Férfiak öltözködéskultúrája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   

 

Az ápolt tiszta külső, az általános műveltség része, civilizációs követelmény. Ha valaki igényes az öltözködésére, arról egy olyan pozitív kép tükröződik, amelyben feltételezik, hogy az illető a munkáját is igényesen végzi. Az öltözködés mindig az alkalomhoz igazodik.

"Az alkalomhoz illő öltözködés sokak számára megtévesztő, a speciális alkalmi ruhákon nem a különleges nagyestélyik értendők, hanem az alkalom különlegessége kap hangsúlyt."

Nem egyszerű eligazodni azon, hogy mi az "alkalomhoz illő" öltözködés, mert a túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség hozzá nem értést árul el.

Megjelenésünkkel kifejezzük az egyéniségünket és a céget amit képviselünk. Tehát aki üzleti-, hivatalos tárgyalásokat folytat magyar és külföldi vendégekkel, azoknál az öltözködés nem magánügy.

A megszokott irodai öltözék neve business look. Vajon mitől elegáns egy férfi öltöny? Attól, hogy a ruházata jó minőségű anyagból, finom tapintású, természetes szövetből készül.

Férfiaknál alapviselet az öltöny, a nadrág-zakó összeállítás mindig inggel és nyakkendővel. A hivatali öltözéknek nincs ünnepi jellege, az öltöny tipikusan városi öltözék. A cipő színe a ruha színéhez igazodva lehet barna vagy fekete.

A férfiak egy- vagy kétsoros zakót viselnek. Az alaptípus az egysoros, háromgombos zakó, melynek gombja időnként nyitva tartható.

De látogató fogadásakor, üdvözlésekor, pohárköszöntő elmondásakor, kitüntetés átvételekor az egysoros zakó középső gombját mindíg be kell gombolni.

A kétsoros zakónál, a zakó gombját mindig begombolva kell hordani, mert a fazonja miatt "libeg" a test mellett, ami nem elegáns. Természetesen ha leülnek, akkor mindkét zakó gombja kigombolható.

Az ing az legyen tiszta pamut, alatta illik trikót hordani.

Az ingnyak fazonja megint ízlés dolga. Van aki a klasszikus kent gallért kedveli, mások a legombolt nyakú gallért, ez kicsit sportosabb. Ami elegáns, az a hátraszabott ugynevezett "cápagallér".

Régen úgy tartották, hogy a nyakkendő és a díszzsebkendő azonos mintázatú legyen. Ma már ez eltérő is lehet. A lényeg az, hogy a színvilága legyen azonos.

A csokornyakkendő is elegáns, van olyan férfi akinek kifejezetten jól áll az egyéniségéhez.

A férfiak figyelmébe ajánlom, hogy a hagyományos, boka feletti 2-3 centis zokni nem elegáns. Viseljenek féllábszár középig érőt vagy térdzoknit.

A férfiaknál az öltözet színárnyalata általában az évszakot követi. A magyar gyakorlat szerint ünnepélyes alkalmakon viselet a sötét ruha /de nem fekete/.

A megjelenés további apró elemeinek fontosságát kívánom hangsúlyozni, mint a táska, a szemüvegtok, a toll, a névjegytartó, a pénztárca és az óra minősége.

A meghívók jelzései segítenek eligazodni a különböző alkalmakon elvárt viseletre vonatkozó szabályokban.

Ha az olvasható a meghívón, hogy az öltözék "informális", az minden olyan délelőtti vagy délutáni rendezvényre vonatkozik, amelyen nincs semmiféle utalás az öltözködésre vonatkozóan. A férfiak hivatali öltözéke erre megfelelő pl. a hivatalos nemzetközi tárgyaláson.

A formális öltözék, az ünnepélyesebb, sötétebb tónusú öltözéket jelent. Fogadáson, jegyzőkönyv aláírásánál, kiállítás megnyitása alkalmával stb. hordható viselet.

Ünnepélyes viselet minden esti, illetve diplomáciai rendezvény.
Ha a meghívón a nyakkendő színével történik az öltözetre vonatkozó előírás, akkor ezek a félünnepélyes és ünnepélyes alkalmakon a következők lehetnek:

- black-tie /cravate noire / jelzés fekete csokornyakkendőt jelent, amit szmokinghoz viselnek a férfiak. A hölgyek ilyenkor kisestélyit vagy hosszú ruhát vesznek fel.

- white-tie / cravate blanche / jelzés fehér csokornyakkendőt jelent, amit a férfiak frakkhoz viselnek. A hölgyek ilyenkor estélyi ruhát, báli ruhát vesznek fel.

Ha társunk kíséretében megyünk el bármilyen rendezvényre, illő hasonlóan elegánsan megjelenni. A partnerünknél ne legyünk kevésbé jólöltözöttek.

Összefoglalva: érdemes az öltözködésre vonatkozó ajánlásokat figyelembe venni, mert az öltözködésre általános recept nincs. Az elegancia nemcsak a ruházatot jelenti, hanem annak viselési módját is. Az elegancia lehet adottság, de meg is tanulható!

Ajánlott irodalom:
Szűr Krisztina: "Stylist kézikönyv" I.- II. kötet, Regun Press Kiadó Kft. 2007.

 

scroll back to top