Az ápolt hajviselet - Tippek, Trükkök 1. - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
Az ápolt hajviselet - Tippek, Trükkök 1. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist - oktató   

   altAnnak érdekében, hogy frizuránk mindig megfelelő legyen, és elbírja a fodrászati beavatkozásokat, jó, ha megismerünk néhány hajápolási praktikát, melyeket otthon is elvégezhetünk.Ezek segítségével az esetleges bosszúságoktól és felesleges költségektől talán megkímélhetjük magunkat.

Hajdiagnosztizálás

A legfontosabb lépés a konzultációval párhuzamosan megállapítani a haj és fejbőr állapotát. A haj szerkezete és állapotának felmérése után tudunk igazán frizurát személyre tervezni. Az analízist vizuális úton, illetve tapintással is lehet végezni, vagy a modern technikának köszönhetően speciális műszerekkel, melyek képesek a hajszálat több ezerszeresére is kinagyítani.
Hajtípusok

Normál, egészséges haj
Tulajdonsága, hogy rugalmas, ellenálló, nedvességtartalma kiegyenlített, ezért jól formázható és több típusú frizura kialakítására alkalmas hajszerkezet. Általában nincs vegyszerrel kezelve, és nem igényel speciális ápolást.

 

Zsírosodásra hajlamos
 

A faggyúmirigy túlműködése okozhatja, illetve a hormonháztartásban előfordulható zavarok (gyógyszeres kezelések mellékhatása). Speciális tisztító hatású samponnal és ennek a hajtípusnak megfelelő utókezelőkkel ajánlott rendszeresen ápolni. Célszerű a túlzott fixáló anyagok használatának mellőzése és a könnyen kezelhető frizuraforma kiválasztása. Általában a hajfestésnek enyhén szárító hatása van , ezért a zsírosodásra hajlamos fejbőrre és hajra ajánljuk a hajfestést. A problémát a mindennapi szituációk, munkahely is kiválthatja, (pl. konyhai, éttermi dolgozók esetében vagy a rendszeres sapkaviselet és a rendszertelen étkezés).

Vékonyszálú
Ezen hajak esetében többnyire a genetikai adottságok játszanak szerepet. Csak felületileg tudunk változtatni az eredményesebb hatás elérésében, pl. megfelelő termékek (dúsító hatású anyagok) és találó hajvágás. Nem ajánlatos hosszú hajban gondolkodni, maximum váll vagy afeletti hajhossz az ideális mértékű. Látványos eredményt lehet produkálni a napjainkban igen kedveltté vált póthajak felhasználásával.

Száraz, sprőd haj
Nehezen kezelhető hajtípusnak számít, fokozott ápolást igényel. Leginkább hidratáló hatásaiban gazdag termékekkel kezeljük, mert a nedvességtartalma az ilyen hajnak alacsony. Ajánlott elkerülni a vegyszeres beavatkozásokat és a túlzott mechanikai hatásokat (mint pl. forró szárító, hajsütés, vasalás). Célszerű könnyen kezelhető formát vágni a minél rövidebb ideig tartó szárítás érdekében.

Törékeny
A törékeny hajak is az érzékenységükről híresek. Ápolásuk lényeges részét képezi a hajvég, itt különböző hatékonyságú

hajolaj használata ajánlott, hogy a szétágazott hajvégek továbbhasadását megakadályozzuk. Lehetőleg gyakran kell vágatni, szinte millimétereket a haj hosszából, ez az úgynevezett egészségügyi vágás. A frizuraformák kiválasztása az elérhető hajhossz lehetőségétől változhat.

Természetes göndör haj

Ápolására már egyedülálló termékeket fejlesztettek, melyek használatával a fürtök rugalmasabbá válhatnak. A túlzott vegyszeres beavatkozások roncsolhatják a haj szerkezetét, amitől elveszítheti rugalmas göndörségét. Ajánlott viselőjének megbarátkozni a természettől kapott adottságokkal, de ma már a szárítások speciálissá vált technikájának köszönhetően egyenesre is vasalhatjuk és kémiai termékek alkalmazásával tartósan ki is egyenesíthetjük.

 

Forgók a hajban
A haj növekedési iránya is olymértékben meghatározhatja az ideális frizura választását, mint a különböző típusú fejformák. A forgók kialakulását hosszú évek alatt viselt, esetleg állandósult frizurák is befolyásolhatják. A hajvágással palástolhatjuk, de ki is hangsúlyozhatjuk az irányát a hajnak. A szárítással is alakíthatjuk a forgókat, de csak ideiglenesen.

Vegyszerrel kezelt (preparált) haj

Rendszeres ápolást igényel attól függően, hogy milyen jellegű vegyszeres beavatkozást alkalmazott a fodrász. A dauerolt vagy festett hajak - azon belül melírozott, színezett, szőkített - külön-külön kezelendőek. Az egyre világosabbra festett színek mind nagyobb hatású igénybevételnek vannak kitéve, de leginkább az egyszerre (nem egy időben végzett) festett és egyenesített vagy dauerolt hajak károsodnak. A helytelenül végzett kémiai beavatkozással (fodrászati műhiba) drasztikus eredmény produkálható.

Rövid frizurák esetében nem okoz túl nagy problémát a gyakori festés vagy egyéb vegyszeres beavatkozás, ami megbonthatja a haj szerkezetét, de a hosszú hajak esetében alaposan megfontolt döntéseken alapszik a végeredmény.

Hajhullás

A statisztikák szerint minden harmadik férfi és minden tizedik nő szenved a hajhullástól. Mit is nevezünk annak? Ha naponta több mint száz hajszál marad a kefénkben. A hajszálak törnek is és állandóan megújulnak - a semmi-sem-esik-ki törekvés irreális.

A hajszál 3-6 évig nő, aztán néhány hónapot pihen, majd a folyamat végén a szál kihullik, a tüsző újabb hajszálat növeszt ki. A nyugalmi állapotban a gyökerek magukba gyűjtik a növekedéshez szükséges ásványi anyagokat, hormonokat és vitaminokat. Normális esetben a hajszálak 80%-a növekedési, a maradék pedig nyugalmi állapotban van.

A hajhullás leggyakoribb oka a stressz, pajzsmirigyprobléma, fertőzés és az immunrendszer gyengesége. Előidézheti néhány gyógyszer vagy drasztikus fogyókúra is. A kisebb területekre korlátozó hajhullásnál a gyökér nem hal el. Ezért az okok megtalálása és kúrája után újra kinő a hajszál. Az androgenetikus hajhullásnál ez nem így van: a férfiak általában a halántéknál kezdenek kopaszodni. Sok nő is szenved ettől, aminek oka a férfihormonok túltengése. A férfiaknál a hormonokkal szembeni túlérzékenység okozza a kopaszodást.

Otthoni hajápolásunk

Hajmosás
A hajmosás az egyik legfontosabb kezelés a hajápolás tekintetében, nem csak a megfelelő sampon és utókezelő termékek kiválasztása fontos, de maga a művelet is. Általában kétszer kell egymás után hajmosást végezni. Első a tisztító jellegű hajmosás, a második fázisnál fejti ki a sampon speciális hatását, ekkor gyengébben dolgozzunk. Helyesen a műveletet úgy kell végezni, hogy a kezünkkel változtatjuk a hajmosás erejét, és kb. öt percig masszírozzuk a fejbőrt.

Hajápolás
Az ideális hajápoló szereket a hajtípustól függően kell kiválasztani, illetve az évszakok is befolyásolhatják döntésünket. Nyáron pl. célszerű UV-szűrő hatású termékeket választani, míg télen a szervezetben és így a hajszálakban, fejbőrben is keletkező vitaminhiány pótlására szolgáló hajápoló szereket válasszunk.

A jó minőségű eszközök
Nagyon fontos a jó állapotú eszközök választása és helyes használata. Kerüljük a sérült eszközök használatát, mert azzal a hajszálakban is kárt okozhatunk Legjobb az állati sörtéből vagy fából készült fésűk, kefék. Az egyszerűbb műanyag vagy fém eszközök elektromos feltöltődést is okozhatnak.

Tudatos főnözés
Frizurakészítés előtt, ha szükséges, használjunk hajtípusnak megfelelő formázó szereket. A szárítás irányát meghatározza a hajvágás iránya. Előfordulhat, hogy a kért elképzelés nem egyezik a kialakított hajhoz, ekkor vagy a szárításon kell változtatni vagy a hajformán. A hajszárításnál vigyázni kell túlzott hő alkalmazásánál, mert kiszáríthatja a hajszálat.

Csavarási módszerek
Hasonló odafigyelést igényel, mint a kézzel történő szárítás. Csavarók elhelyezésénél is figyelembe kell venni a kialakított frizuraformát, valamint a technikát is helyesen kell alkalmazni. A hajcsavarót tisztán leválasztott tincsre, a fejhez mérten 100-110 fokban kifésülve kell becsavarni úgy, hogy a csavarás közben a tincs feszes legyen. A csavarók nagysága és a haj hosszúsága határozza meg a hullám mértékét, de a frizura formája és a kívánt hajviselet is meghatározhatja a csavaró méretének választását.

Befejező termékek
A kialakult fazont elképzelésünknek megfelelően a befejező termékek segítségével hozhatjuk végső formára. Ezek egy részét vizes hajon használjuk, esetleg csavarás előtt, vagy a már beszárított formát rögzítjük, fényezzük minimális termék használatával. Általában ezek a termékek spray (pumpás, gázos), habok, krémek, zselék formájában léteznek, és fontos részét képezik a frizurakészítésnek.

Reális kérések
Az elképzelésünk megvalósításánál fontos, hogy figyelembe vegyük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, és ne rugaszkodjunk el megvalósíthatatlan célok irányába. Ez fennáll visszafelé is, tehát a fodrász elé sem állhatnak nem megvalósítható kéréssel ("hozott anyagból" dolgozik). A fodrászat szubjektív és szuggesztív dolog egyszerre, de a lehetőségekhez szabott.

 

Hajvágás
Vidal Sassoon világhírű fodrász nevéhez kapcsoljuk a hajvágás lényeges megváltozását. A hatvanas években kialakította a tematikus hajvágást, mely mérnöki precizitást igényel. Napjainkban is a hajvágás alapja e technika, de mára több művészeti csoport fejlesztésének köszönhetően folyamatosan bővül az ollóhasználat technikája. Körforgásképp visszatérnek hagyományosnak mondható frizurakészítési módszerek, melyet folyamatosan fejlesztenek és oktatnak az ismertebb szakemberek.

A hajvágás egyénre szabott művelet. Összetett dolog, mert nemcsak a hajat kell figyelni, hanem azt is, hogy miképp szeretnék viselni, és itt is az összhatásra kell törekedni (a hajviseletet is meghatározhatja az öltözködés, a munkahely és az életvitel).

Tartós hullám (dauer) készítése

Az új dauerolási módszereknél a vegyi hatás nem változott, de az eljárások folyamatában történt és történik sok újítás, ezzel nem kis örömöt okozva a hullámok kedvelőinek.
A dauervíz tioglikol savat tartalmazó vegyszer, tartós hullámosításnál a haj szerkezete a savak hatására felbomlik (diszulfidkötés és a só vagy ionkötés). Ez a művelet úgy, mint a vegyszeres egyenesítés is drasztikus beavatkozásnak számít, ezért különös odafigyelést igénylő eljárás. Felborul a fejbőr pH-értéke, de a fixálással együtt a hajban levő kötések új helyen rögzülnek. A fejbőr savtakarója az utókezelő termékekkel helyreállítható, de a regenerálódása a hajnak minimum 48 óra.


A dauercsavarók méretének megválasztását meghatározhatja a kívánt hullám kialakításának erőssége és a haj hosszúsága. Ma már korszerű termékeket alkalmaznak a fodrászok, viszont nagyon fontos a gyártók által előírt használati utasítást és hatóidőt betartani és a hajtípusnak megfelelő fokozatú vegyszert kiválasztani a kívánt és sikeres cél érdekében. Ajánlott a hajszín változtatásának mellőzése, az egy időben végzett hullámosítás és festés súlyosan károsíthatja a hajszálakat! A hajszín változtatása és a hullámosítás között minimum 48 óra szünetet ajánlott tartani.
Az új dauerolási módszereknél a vegyi hatás nem változott, de az eljárások folyamatában történt és történik sok újítás, ezzel nem kis örömöt okozva a hullámok kedvelőinek. A nők több mint ötven százaléka szeretné, ha hullámos volna a haja. Első helyen állnak a lágy, napjainkban igazán trendi kócos hullámok kedvelői, a természetesebb jellegű irányzatot képviselő frizurákat viselők száma.

Sokan félnek a vegyszeres beavatkozástól, a haj göndörítése közben kialakulható káros következményektől, de napjainkban több vezetőkozmetikai cég rengeteg kutatást végez, hogy minél újabb és a haj szerkezetét egyre kíméletesebben formáló termékeket gyártsanak. Újdonság például az amino-tartóshullám, mikor is a folyamat közben aminosavat és proteint juttatnak a vegyszerrel a hajszál belsejébe, ezáltal gyorsabb a regenerálódási folyamat és rugalmasabb marad a haj szerkezete.

A túlzottan igénybevett hajak esetében persze nem ajánlott a dauerolás, de a legérzékenyebb hajszál esetében inkább a zselés készítmények használatát részesítsék előnyben. A zselé védőrétegként tapad a sérült hajrészekre és a vegyszeres folyadék csak az egészséges területeken nyitja meg a haj szerkezetét.
A hullámosítás több formája létezik, így például a drót szerkezetű kukac-csavaró, spirál, formadauer savas és enyhén lúgos hatású szerekkel. A szabálytalan hullámok nemcsak irányukban, de nagyságukban is különböznek egymástól. Alkalmazhatóak rövid és hosszabb frizurák esetében egyaránt.

A savas dauervizek hatóanyaga a tioglikolsav-glicerinészter nevű vegyület, ez a kémiai alkotóelem szerves része a modern dauerolás területén. Savas kémhatásának köszönhetően nem borul fel a fejbőr pH értéke, gyorsabban regenerálódnak és rugalmasabb, erősebb szerkezetűek maradnak a hajszálak.
A drótcsavaróval készített hullám igazán ,,trendi" végeredményt biztosít. A szabálytalan hullámok nemcsak irányukban, de nagyságukban is különböznek egymástól. Alkalmazhatóak rövid és hosszabb frizurák esetében egyaránt.

Akik a határozottabb, erőteljesebb hullámokat kedvelik, általában úgynevezett forma dauert készíttetnek. Ez az eljárás a frizura viseletével, fésülési irányával erősen összefügg. Készítése különböző méretű csavarók használatával tehető változatosabbá, meghatározható tényező azonban a forma mellett a haj hosszúsága is. A formális dauerolásra építkezve, a rendszeresen alkalmazott göndörítésnél gyakran specializálódnak a szakemberek az úgynevezett hajtő dauerolásra. Ezen eljárás úgy történik, hogy a hajvég egy zselés védőrétegbe csomagolva taszítja el magától a vegyi anyagot, így a haj szerkezete nem reagál a beavatkozásra, csak a szabadon hagyott felületnél lesz aktív az eljárás (nagyon ajánlott a különösen érzékeny hajak esetében).

A spirál alakban készített speciális hajcsavarók használatával végzett göndörítés már sokkal időigényesebb művelet, leginkább félhosszú hajformához ajánlott. Tudni kell, hogy sokkal szabályosabbak az elkészített hullámok, mint bármelyik dauerolási technikával készített frizuránál. Rendkívül látványos az elkészítési folyamat is, és a végeredmény sem kerüli el a csodálkozó tekinteteket. Az egymás mellett, párhuzamos sorokban épített spirális hullámok rendkívül erőteljesen megmutatkozhatnak például a nyári hónapokban, vízparti helyeken töltött aktív pihenés közben.
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2010. szeptember 01. szerda, 18:30