A vőlegény frizurája és sminkje - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
A vőlegény frizurája és sminkje PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   


A vőlegény frizurája és sminkje

Fontos, hogy ha lehet, a vőlegény arca se maradjon egy kis alapozó és púder nélkül. Nem teljes sminkre gondolok, de főleg melegben elkél egy kis segítség, hogy a fotókon egymás mellett állva, a menyasszony arcához képest a vőlegényé ne legyen túl „nyers”.

 

A vőlegényről általában nem sok szó esik, és olyan, mintha ő ki lenne hagyva a „buliból”, erről azonban szó sem lehet. A vőlegény frizurája legalább olyan fontos, mint a menyasszonyé, még ha ezt nem is tekintik egyenrangúnak. A vőlegény nem a menyasszony másodhegedűse, hanem méltó párja arájának. Hál’ Istennek elmúltak már azok az évek, amikor az „alul hármassal, felül kilenccel told le légyszi” kérésekkel jöttek a gépi vágásra vágyó fiúk. A világ változásával a férfiak kuncsafttá váltak a szépségiparban, nem ismeretlen fogalom manapság a metroszexualitás és minden velejárója.

 

 b_300_160_16777215_0___images_stories_After_Six_2011_2_Bild_07_(Medium).jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories_xxpasihaj_(1)_(Medium).jpeg b_300_160_16777215_0___images_stories_xxpasihaj_(3)_(Medium).jpeg

Elértünk végre oda, hogy divatba jött az ápoltság és a jó megjelenés. Ez reméljük, hogy semmiképpen nem a piperkőc, hiú és egoista attitűd erősödését hozza magával, de a hölgyek örömére jó arcszeszt és kölnit, manikűrözött körmöket mindenképpen! A fiúk manapság önként szépségszalonokba járnak, a bőrápolás már alap, a fodrásznál pedig – helyesen - nem ritkán a kívánt forma mellett színváltoztató szolgáltatást is igényelnek. Egyre több fiú szőkítteti, melíroztatja haját, de nem ritka a teljes hajszínváltoztatás sem (főleg a fekete szín a közkedvelt). Ne essünk túlzásba: a 80-as évek konkrét fehér csíkjai és német focista stílusa ma nem dívik. Egyre elterjedtebb az olyan fényesítő színezés, amikor a fiúk haján bámulatosan magas fényt érünk el anélkül, hogy a hajszín megváltozna. Egy-egy ilyen eljárással egészséges frizurát varázsolnak fejükre a szakemberek.

 

A vőlegény frizurájával is (hasonlóan a menyasszonyéhoz) az a teendő, hogy jó előre meglegyen az időpontja a fodrásznál, hogy ha esedékes a hajfestés, akkor a vőlegény is frissen „festve” érkezzen az oltár elé. Ma már az enyhén őszülő haj is természetesnek ható módon, szinte csak satírozva, festhető, ami ajánlott is, ha az úr kifejezetten sötétebb színtípusú – barna szem és haj.  A vőlegények haját a nagy napon egy mosással és formázással tehetjük megfelelővé, nincs vele sok munka, de elengedhetetlen. A formázáshoz ajánlott némi wax vagy a ma oly divatos hajformázó gumi használata. Viszont kerülendő a kőkeményre zselézett tüskés haj, ez már a múlté. Nem ritkán kérik a férfiak, hogy hullámos hajukat vasalják ki a fodrászok. Fordítva is eljárhatunk: egy kicsit hosszabb oldal- és hátsó részből álló frizura szépen néz ki enyhe, természetesnek ható hullámmal. Ne feledjük, azt a művi és ápolt, de igazinak ható és a teljes felületen kidolgozott hatást, amit nyugodtan fotózhatunk körben, csakis szakember tudja elkészíteni! Ne feledjük a pajeszt, nyakat – gondosan nyírt, szőrtelenített legyen. És még egy valami: nem csak a nagy napra kéne törődnie vele az uraknak, de ha máskor nem is, most fontos az orr- és fülszőr eltávolítása!
Az örömapáknak javasolt egy-két nappal az esküvő előtt formára vágatni hajukat, szakállukat, bajszukat, mert bár az ápoltság kötelező számukra is, a nagy napon erre biztosan nem marad idejük.

BARÁTOK...


A koszorúslányok és a tanúk ruhája általában stílusban megegyezik a menyasszonyéval, úgyhogy ezt a szempontot kell követni a smink esetén is. Ezt Amerikában és Nyugat-Európában általában úgy oldják meg, hogy a hölgyek az esküvő reggelén összegyűlnek és létszámuktól függően egy vagy két sminkes és fodrász készíti őket elő, így biztosak lehetnek az összhangban. Persze nem kell a koszorúslányoknak jellegtelen hasonmásoknak lenni, de a harmonikus összkép kellemes látvány lesz mind a ceremónián, mind a készülő fotókon, és ez az egymáshoz való alkalmazkodás nem kerül különösebb erőfeszítésbe. Ugyanakkor jó „muri” is, egy utolsó hölgypartivá válik, maradandó élmény marad. A kisgyerekeket, pici koszorúslányokat természetesen nem kell túlfesteni, de egy kis szájfény, esetleg szempillafesték jár a szép ruhához és komollyá teszi az alkalmat.


A barátnőknek azt érdemes szem előtt tartaniuk, hogy ez a menyasszony napja és a dögös és csajos, túl színes, pl. csillámos, hatalmas műszempillás arcfestés nem való esküvőre. Ez nem jelenti azt, hogy szürkén, unalmasan kell kinézniük, sőt! Az ő külsejüknek is szerepe van, ünnepélyes megjelenésük azt jelenti, hogy fontosnak tartják barátaik nagy napját. Sokan nagyon is sablonosan közelítik meg a témát: fekete-fehér ruhában, valami leengedett kóccal a fejükön jelennek meg. Ha a család tagjai vagy tanúk, illik kiöltözniük.

 

A fehér tabu, de a pasztell árnyalatok – kiskosztüm vagy komplé formájában – a lehető legjobbak esküvőre. Ehhez már egy decens smink is éppen elég, a hosszú hajat rendezetten, kis kontyban vagy masnival összefogva viseljék. A rövidebb hajú női meghívottak is fodrászolt állapotban érkezzenek. Az uraknak itt is könnyebb dolga van: a sötét vagy akár a drapp öltöny is megfelelő. A haj legyen frissen mosott, formázott. Természetesen fontos az esemény helyszíne – szabad tér vagy zárt hely- és stílusa is – nagyszabású vagy családias, romantikus vagy letisztultan modern – és az évszak is. Adott esetben polgári esküvőt tarthatnak ősszel is, amikor más ruhatár illik, azonban a rendezett megjelenés, az esemény emelkedettségére való tekintettel pedig az összeszedett stílus elvárt. Ma már alig valahová öltözünk ki – a színházi és báli ruhák is sokat vesztettek stílusokból. Használjuk ki, hogy az esküvőre emlékezetes formát hozhatunk!

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. május 24. csütörtök, 05:21