9.rész. Esküvői fejdíszek- Capletek - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
9.rész. Esküvői fejdíszek- Capletek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató www.stylistebook.hu   


Caplet

 

A caplet szónak a divatszakmában két értelmezése van: jelöli a vállra tehető rövid keppet is, de leginkább a karimátlan, formázott kalpagok gyűjtőneve.

 

 

 

(Eredetileg caplet: ovális műtőstálka) A kapszula szóból ered, és az olyan fejfedőkre alkalmazzák, melyek gömbhéj formájúak. Előnyük, hogy a fejformát követve hordhatóak, azonban nem kell a fejbe húzni őket. Az ilyen mértani fél-kalpag formák igen divatosak voltak a középkorban is, de például az 1950-es években is reneszánszukat élték. Legszebb példái a stewardessek toque kalapja, de ide sorolható a pillbox (pirulásdoboz) kalap is, Jackie Kennedy kedvence.

Caplet Caplet
Gyakori az arcba húzott kis fátylas típus is. Ezek a karimátlan kalapok inkább szabott, mint formázott darabok. Esküvőre gyakoribb a formázott – félgömb formára keményített vászon alapú és utána beborított -  selyemcaplet. Készülhet ezen felül szalmából, láthatatlanul kis fejrésszel és applikált amorf tüll- vagy selyem masni dísszel. A fejre tett bázisrészre selyemvirágokat, tollakat, geometrikus térelemeket is szoktak rögzíteni, így a caplet a lehető legvariábilisabb forma. Manapság örömanyák kedvenc fejéke, de különféle formáit szívesen hordják a celebek, nemzetközi arisztokraták is.


MIRE ÜGYELJÜNK? A capleteket vagy titkos csattokkal, fésűkkel, vagy a tarkóra, haj alá húzott gumival rögzítik a fejen. Egyszerűbb kosztümökhöz, modern szabású ruhákhoz valók. Attól függően, hogy milyen anyagból és milyen méretben készül, kalap- és fejdísszerű is lehet – gondosan mérlegeljük, vagy kérjük ki profi tanácsát a választásnál. A selyem és szalma alapanyag lágyabb, tavaszi kosztümhöz vagy nyári kompléhoz való. Szövetruhához merevebb szövetből, vagy gyapjútompból készültet válasszunk. Rendkívül hangsúlyos, figyelemfelkeltő darabok! Fontos, hogy fixen álljanak a fejen – egy fotózáson nem biztos, hogy lecsúszik, de a hosszabb esküvő alatt kellemetlen meglepetést okozhat egy caplet.
 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. február 15. szerda, 06:45