6. rész. - Az esküvő előkészületei – A meghívók kiküldése - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
6. rész. - Az esküvő előkészületei – A meghívók kiküldése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2011. május 18. szerda, 11:26

Esküvői meghívó

A több helyszínre szóló meghívókat nagyon rövid idő alatt kellet elküldeni minden meghívott vendégnek. A meghívóra választ kértek, mert ebből lehetett megállapítani azt, hogy hányan fogadták el a meghívást.


Ilyen előzmények után 2011 februárjában világszerte több ezren – köztük az uralkodók és az államfők is – izgatottan várták a postást, mivel ekkor kezdte a brit Királyi Posta kézbesíteni a meghívókat Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére. Nem volt könnyű összeállítani a meghívandó vendégek névsorát, Wilmos herceg és Kate gyötrő heteket töltöttek el a vendéglista összeállításával, valamint azzal, hogy kit, melyik helyszínre hívjanak meg.
Esküvői meghívó
A mintegy 1900 meghívót II. Erzsébet királynő nevében a Lord Chamberlain, a királyi háztartás kamarása küldte ki. A királynő arany dombornyomásos címerével díszített, 15x19 cm-es meghívó februárban és márciusban landolt a kiváltságosok postaládájában.

Fotó: az angol nyelvű meghívó minta, itt nagyban, hogy olvasható legyen .

Az elegáns meghívó, fehér  nyomtatott kartonlap volt. A diplomáciai protokoll szerint kézzel illik ráírni a meghívott nevét. A fekete betűkkel nyomtatott szövegen ez állt: 

"A királynő parancsára Lord Chamberlain ezúton hívja meg ………………………-t Őfensége a walesi herceg, Garter lovagja, Vilmos és Miss Catherine Middleton 2011. április 29-én, pénteken 11 órakor a Westminster Abbey-ben tartandó esküvőjére.

Öltözet: egyenruha, zsakett, öltöny, hölgyeknek szintén alkalomhoz illő öltözet az előírás. Választ kérünk az Állami Meghívók Titkárságára, Lord Chamberlain irodájába, Buckingham palota.”

Ami bonyolulttá tette a helyzetet, a meghívóknak is több variációja volt, mert nem mindenkit hívtak meg minden helyszínre.

Volt akit csak a Westminsteri Apátságba hívtak meg.
Mások két meghívót kaptak a borítékban: egyet a Westminsteri Apátságba az esküvői ceremóniára, továbbá egyet az esküvő után tartandó fogadásra.
A szerencsésebbek három meghívót kaptak a borítékban:
Westminsteri Apátságba szólót
A fogadásra szólót és
Az este 19 óra után kezdődő vacsorára szólót.

Akik elpostázták a meghívókat, azoknak nagy figyelemmel kellett ezt a munkát elvégezniük, ugyanis azt is leírták egy külön levélben, hogy a Westminsteri Apátságban, a megjelenő vendég hol foglal helyet.

A királynő szereti a világos, pasztell szineket. Ez alkalommal sárga volt a kalapja és színében ehhez illeszkedett az elegáns sárga kosztüm. 

Fotó: ide lehetne feltenni néhány kalapos fotót a hölgyekről kisebb méretben, de úgy hogy felismerhetők legyenek. A királynő sárga kalapjával kellene kezdeni, utána jöhetne a többi.

Nagy-Britanniában hagyománya van a kalapviselésnek, különösen az arisztokrácia körében.
A királyi család kalapmestere: Philip Tracy. /Nála dolgozott a magyar Erdei Ildikó kalaptervező is. / Ünnepi alkalmakkor királyi tradícióként már Kate is nagy kalapot fog viselni, egyébként hétköznap barettet, tollakkal. A kalapokat és a fejdíszeket is kézzel készítik. Mindegyik egy műremek, amit persze tükröz az áruk is. Egy kalap 200-300 ezer forint, a fejdísz hetven-kétszázezer forint. / Forrás: Kiskegyed. 2011.május 3.
 

 

scroll back to top