5. rész Extravagáns - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
5. rész Extravagáns PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

Extravagáns esküvő stílus

 

Az extravagáns szó mögött a szabványtól eltérő, néha polgárpukkasztó stílust sejtünk, mely előremutatóan kreatív, kissé dekadens.

 

 

Az extravagáns esküvő persze sok fajta módon lehet „szabványtól” eltérő. Míg az első három stílusjegyeit elsősorban a ruházat határozta meg, az extravagáns esküvő már magától a helyszíntől is lehet extravagáns. A manapság oly’ divatos víz alatti vagy levegőben kötött házasság (búvárok és pilóták esküvője esetén) vagy a tengerparti mezítlábas szertelenség - sok hollywoodi pár esetén - kissé kimódolt, de igencsak bohém változata az esküvőknek. Az ilyen rendezvényre persze az ifjú pár a körülményeknek megfelelően öltözik! Ilyen módon ezek pont annyira „antiesküvők”, mintha a pár más módon térne el a tradicionális esküvőszervezéstől.
Az extravagancia megnyilvánulhat a ruházat terén is! A ruha anyaga, fazonja vagy a díszítés módja, sőt a smink is lehet extravagáns. Hogy az összhatás mennyire polgárpukkasztó vagy bohém, azt az ifjú pár dönti el.

Sokan irtóznak a nagy felhajtástól, kell nekik a hivatalos papír, de amolyan anti-esküvőre vágynak, mert a tradicionális, „cukormázas”, nagyruhás és násznépes csindradattát nem szeretik. Az ilyen párok gyakran választják a polgári esküvőt, amolyan „írjunk alá és menjünk” - hozzáállással. Az egyszerű ruházat, mely jobb esetben is csak ünnepélyes, lehet egészen színes is: színes kiskosztüm vagy távolkeleti, esetleg olaszos hatású trendy darab is.
Extravagáns esküvő stílus
Az esküvői ruháknak fricskát adó, humoros párok az esküvői ruha szabását követve, de nem esküvői anyagból készült ruhát választanak. Ilyen lehet tradicionálisan fehér, de farmeranyagú ruha, de akár egy rövid farmerruha is, fehér csipke betétekkel, fátyollal. A ruházat lehet stílustörő és stíluskeverő is: farmernadrághoz csipke felső, tollal, strasszok... Az extravaganciát okozhatja a frivol, franciás fazon: aszimmetria, tüllszoknya, rövid fazon is! Külföldön már elfogadott trend a színes esküvői ruha ton-in-ton fátyollal, pld. vörös vagy ezüst színben. Mindezek eklektikáját a „valódi” esküvői kellékek emelik ki: selyempapucs, fátyol. Az extrém, drámai hatású ruhák anyaga luxusanyag, ára is az eget veri, de szabása és összhatása extrém - így pont megfelel a kreatív menyasszonyoknak. Az extravagancia kelléke és tettestársa lehet még a nadrág is. Miért? Merthogy ceremóniára a nadrág hölgyeknek nem illendő - ha egy ilyen darab mégis szándékosan esküvői ruhának készül, az magában is extravagáns. Végül a tradicionálisabb esküvői ruhák díszítése is lehet extravagáns: színes, drámai, feltűnő applikációk, meghökkentő alapanyagok.


Az extravagáns esküvő külsőségeinek megalkotásánál arra kell ügyelnünk, hogy ne „csúfoljuk” meg az esküvő intézményét, mert ezzel visszatetszést kelthetünk a vendégek körében. A vendégek szempontjából fontos az is, hogy a szervezésben figyelembe vegyük az általános ízlést: egy négy szülő, két testvérből álló ceremóniára lehetünk vagányan öltözve és választhatunk egészen furcsa helyszínt is, ha tudjuk, hogy a családban ez „elmegy”, de a tágabb baráti és családi kör már nem biztos, hogy tűri a túlzott polgárpukkasztást. A hatáskeltés – főleg a menyasszonyt érinti! – mindig ízléses, átgondolt legyen, sohasem öncélú. Utóbbi esetben feltűnési viszketegségben szenvedő, közönséges „perszóna” válik a „mutatós” menyasszonyból!


 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. március 21. szerda, 07:17