4.rész Ráf - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
4.rész Ráf PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató www.stylestebook.hu   

 

Ráf

 

Maga a szó a német Reif (ejtsd rájf, magyarosan ráf, azaz pánt) szóból származik, és “hajráf” összetételben használjuk legtöbbször.

 

 

A hajráf rugalmas, a fül mögött érintkezik a fejjel, és a fejtetőn áthaladva keretezi, a földre merőlegesen, az arcot. Lényegében a hajat az arcból visszatartó funkciója van, és leszorítja a fejtetőn lévő hajtérfogatot. Legtöbbször keskenyebb, mint a diadémok vagy tiarák. Funkciója végett, ha rugalmas anyagból készül, nem kíván külön csatolást, ha fémből készül, és nagyobb a súlya, a tiarához hasonlóan a hajba is befűzik integrált oldalfésükkel. Sok hajráf körben, a belső oldalon minitüskékkel rendelkezik, melyek belesimulnak a hajba. A legtöbb ráf teljes, látható félkörforma, de a tiarához hasonlóan el is bújhat egy része a hajban. Főleg akkor lehetséges elrejteni, ha a hajat kontyba teszik, és ebbe dugják bele fentről a ráfot. Bájos stílus lehet göndör hajban is, mintegy bújkálva a rakoncátlan tincsek között. Sok típusa létezik, lehet strasszos, gyöngyös, anyaggal bevont, virágdíszes, tollas. Lehet díszítve körben kövekkel és gyöngyökkel, de aszimmmetrikus is, amikor a ráf csak rögzítő szerepet játszik, és a rajta helyet kapó masni, szalma-, selyem- vagy strassz dísz kap hangsúlyt. Különleges formája az ún. dinnyehéj, mely általában szövetből készülő, közepén kiszélesedő hajráf, kalappótlék.

MIRE ÜGYELJÜNK? A ráfok a lehető legsokoldalúbb kellékek, mert a fátylat is kiegészíthetik, de szerepelhetnek önmagukban is. Sokoldalú díszítésük lehet, mely akár hangsúlyosan megmutatva a teljes ráfot, akár csak hajdíszként kiemelve a rajta elhelyezett motívumot, létezik. Lehetnek fémből, selyem- és bársonyanyagból, bambuszból, szalmából – még felsorolni is nehéz. Lehetnek vékonyabbak és szélesebbek – utóbbiak a dinnyehéj nevű capletekhez tartoznak már. Gyöngy, kő, masni, virág….mindenféle dísszel készülhet, és kreatív díszítmények hordására is alkalmas a ráf. Akár ruhához is megalkothatunk egy speciális tüll-csipke oldaldíszt, mely a ráfnak köszönhetően betonbiztosan rögzíthető.

MIHEZ VALÓ? Bármilyen hajhosszhoz és esküvői stílushoz találunk megfelelő ráfot. Igen sokoldalú! Romantikus és klasszikus hajba, kontyhoz és rövid hajakhoz is kiválóan passzol! Szimpla, univerzális rögzítő-elemként, láthatatlanul megtartja a féloldalas tollas vagy szalma bóbitákat, kalpagokat is. Mindenképpen szettben alkalmazzuk: a fülbevaló és a nyaklánc menjen hozzá. Azt kell mérlegelnünk, hogy a ruha stílusához és az egyéb díszekhez szükséges-e még egy ráf is – ne essünk túlzásba!
 
 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. február 15. szerda, 06:50