4. rész Romantikus - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
4. rész Romantikus PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

 

Romantikus stílus

 

Bájos és ártatlan, fiatal és szertelen, pasztell színekbe csomagolt romantikus menyasszony - ez a kép lebeg ma sok házasulandó ara szeme előtt.

 

Ki ne szeretne bájos, szende és romantikus lánykaként oltár elé állni?! A mai rohanó világban a legtöbb „erős” nő is vágyik arra, hogy erre az egy napra védtelen és ártatlan kishölggyé változzon! Ha a klasszikus ara volt Hamupipőke, aki elnyeri a herceg kegyét és pompával vonul be a kastélyba, és ha a modern menyasszony hideg eleganciája Hófehérke, akkor a romantikus esküvő arája Csipkerózsika, aki aludva minden szépséggel rendelkezik, de életbe kell csókolni elvarázsolt világából. A romantika esküvője mai értelmezésben az álmodozó sejtelmesség stílusa, pihe-puha lágyság és röppenő kelmék, többrétegű ruhák jellemzik.
Az újfajta alapanyagok, áttetsző, de jól szabható textilek, a divatszakma fejlődésének köszönhetően varázslatos applikációk teszik lehetővé, hogy az ilyen igényes stílus teljes pompájában megjelent és az egész világon hódít.
Romantikus esküvő stílus
A romantikus esküvő színei a lágy, tört színek: a törtfehértől a pasztell rózsaszíneken és púdereken át a kékekig. Gyakran különböző csipkék, aranybeszövések is jellemzik. A ruhák pille könnyűek - ugyan a korzett és a széles aljú szoknya emlékeztet fazonjában a klasszikus stílushoz, a merevség és konzervatív szabásvonal távol áll tőle. Masnik és kis virágdíszek jellemzik. Egyszerű kis tüllszoknya adja a bőséget, de gyakran még ez is hiányzik. A ruha sokszor „esetleges” hatású - itt-ott felcsippentett részekből, tunikával, duplaszoknyával, leomló köténykével vagy mindenhol megkötetlen szalagokkal. Az anyag gyakran emlékeztet a múlt századi alsóruhák stílusára: finom szatént, leomló, fodros, szabás nélküli „négligé”-t hord a menyasszony.

A romantikus stílus elengedhetetlen kísérője a rózsa és más virágminták: ez hol sejtelmes művirágrátétekben jelenik meg, hol a ruha mintájában is. A csipke kontrasztos rózsaszínű vagy vörös hímzésével  sokszor virágoskertté varázsolja a ruhát, egészen mesebelivé téve az egész megjelenést. A romantikus menyasszony az ilyen ártatlan formában akkor hiteles, ha viselője fiatal, de legalábbis „babás” arcú, testalkata pedig nem túl asszonyos. A kisebb mellméret, kerekded vállak alapkövetelmények. A romantikus ruha kiegészítője a gyöngy vagy nyakba kötött kis anyagrózsa. Fátyol és rózsapárta, haj-koszorú is passzol hozzá.
A romantikus stílus újabb fajtája az extravagáns esküvővel rokonságot mutató csajos-dögös Lolita ruha. Lényege éppen az, hogy míg az extravagáns végzet asszonya bevallottan férfivaló vamp, díva, addig a romantikus Lolita szendének mutatja magát, pin-up girlökhöz hasonló romlatlan lányka, aki csodálkozó szemekkel néz a világba és nem érti, „mit néznek rajta”.

Ez a stílus megjelenésében romantikus, amennyiben a csipke, fodor, pasztell színek oldaláról vizsgáljuk. Ugyanakkor hiányoznak belőle az ártatlanság kellékei: fátyol helyett romantikus hajdíszek jellemzik. A ruha gyakran operál átlátszó és testre feszülő részekkel. Nem direktben mutatja meg a női bájakat, hanem hamiskás ellentétekkel bolondítja a férfinépet. Revütáncosnőkre jellemző tüll szoknyácska, elöl rövid, hátul hosszú fazon jellemzi, mindezt a könnyűvérűség hatása nélkül. Ez a fajta stílus jó stílusérzéket kíván, hiszen tudnunk kell, meddig mehetünk el - ne felejtsük, hogy mégiscsak esküvőről van szó. Mindenekelőtt jó alakú, formás, arányos menyasszony szükségeltetik hozzá. Olyan arc, amely nem lánykás, de formás és arányos, hogy „macskássá” tehessük. A Lolitás romantika akkor igazán stílusos, ha az egészben van egy kis fricska, egy kis paródia - túl dekoratív hölgyeknek nem, inkább a bevállalós, jó kedélyű nőknek ajánlott.

A romantikus ara vőlegénye viselhet mindenféle tradicionális ceremónia-öltönyt. Ellentétben a két előző stílushoz, a romantikus ruhához nem passzol a konvencionális öltöny, és a szmoking is csak akkor, ha színes kiegészítőket választunk. A designerholmik, finom csíkos longzsakettek már ide illőek, rózsával a reveren. A zsakett is kiváló választás lehet, akár jégkék, púder vagy óarany színben, mellénnyel is, mintha barokk színeket idézne! A cutaway-be bújtatott úr a romantikus ruha igazi lovagja. Ecru vagy világosszürke mellénnyel, dísztűvel a plasztronon régi korok földesura vagy hercege elevenedik meg, pont ahogyan a mesében.

A Loliták leendő férje inkább visszafogottan jelenjen meg: mivel a klasszikus esküvőhöz hasonlóan a színpad a nőé, ő alkalmazkodjon szmokinggal, visszafogott színekkel, mert a túlöltözött vőlegény a fricskákra vágyó menyasszony mellett már az eredeti szándékon túllőve végképpen vígjátékká alacsonyítaná az esküvőt.
A romantikus hatáshoz állnak közel a színes - gyakran igen erős színű ruhák is. Ezeket vagy menyecskeruhának viszik a menyasszonyok, vagy - a merészebbek - színes esküvői ruhának. Utóbbit az extravagáns stílus keretén belül tárgyaljuk.

Nagyon nagy divat ma a „retro” hangulatú ruha is, főleg a biedermeier vagy barokk ihletésű. A pici, pasztell virágos ruha menyecskeruhának nagyon romantikus, érdekes és extravagáns viselet, míg esküvői ruhaként a merészebb menyasszonyoknak ajánlható. A biedermeier korszakból ismert kis kerek, apró rózsás csokor, tört és pasztell színek, fakult olajfestményt idéző színkompozíció foglalja keretbe a stílust. Az urak alkalmazkodjanak a romantikus, kissé régmúlt időket idéző, melankolikus viselethez: színes mellény szmokinggal, vagy még autentikusabb formában longzsakett vagy ecru egysoros zsakett, esetleg cutaway passzol az ilyen női öltözethez - minél színesebb a hölgy, az urak annál inkább maradjanak öltözködésükkel a háttérben.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. március 21. szerda, 07:14