3.rész Romantikus - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
3.rész Romantikus PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

Romantikus viselet

A cut a nappali frakk – esküvőkre délelőtt vagy délután már-már előírás lehet, ha romantikus, színpadias ceremóniára vágyunk.

Hozzá előírás szerint tradicionális csíkos nadrág szürke mellénnyel dukál, ezt hívjuk Stresemann-nak. Aki nagyon elegáns kíván lenni, szürke cilinderrel hordja. (Kérdés persze, hogy ha az ifjú pár így adjusztálja magát, meghívottai milyen áruhitel segítségével vesznek méltó ünneplőruhát?) Az öltözék Gustav Stresemann német külügyminiszterről kapta a nevét, aki 1925-ben a Locarno-konferencián viselte. Délelőtti eseményeken (moarning coat) hordták az urak, és aztán kombinációs változataiban terjedt el. Fekete-világosszürke csíkozású nadrághoz sötétszürke, egysoros zsakett illik, hozzá világosszürke mellény, szolid mintás nyakkendő és fűzős fekete cipő. A moarning dress a cutaway nappali változata, acélkék vagy szürke színű háromrészes egyszínű öltöny, vagy bézs mellénnyel kombinált. A cut kiváló öltözék a férfi tanúknak, örömapának vagy vőfélynek is. Ugyanakkor ez a ruhadarab – mely híven a szóhoz, cutaway, azaz elől kerekítve levágott szabású – hamar túlzóvá és nevetségessé válhat. Éppen stílusa az, mely miatt persze romantikusabb, repkedőbb hatású ruhákhoz a lehető legjobb választás. Nekem személyes kedvencem lágy esésű muszlinhoz és csipkéhez. Színében a mellény és plasztron passzolhat a menyasszonyi ruhához is, amennyiben a férfi mellény rózsaszínű, sárga vagy babakék.
Romantikus viselet
Angliában például nagy divat a cut színes mellénnyel és nyakkendővel. Ifjabb házaspárnak templomi szertartásra, kápolnában kifejezetten bájos viselet. A cut esetében kérdés, hogy lehetünk-e igazán kreatívak a kompozíció összeállításában. A válasz: igen, szemben a szmokinggal és frakkal, melyek csak feketék lehetnek, a cut retro hatása lehetővé teszi, hogy a jó ízlés határán belül érdekesebb színkombinációkat alkossunk. Persze kizárólag mellénnyel és plasztronnal – nem nyakkendővel – hordható. A hölgy eldöntheti, fátylat vagy fejéket választ: a romantikus hangulathoz a hajban kis virágok vagy gyöngyök is igen csinosak, persze ha az úron cilinder van és éppen Angliából jött, a hosszú fátyol kötelező. A cipő lehet csipke vagy szatén, sokszor a bőr túl nehézkes, azaz nem eléggé légies hatású a finoman libbenő ruhához. Az úr cipője lehet bőr, de inkább papucscipő vagy igen finom fűzésű, hegyes orrú, letisztultan elegáns. Igen csinos, és sokoldalúan hordható szürkéhez és feketéhez a fekete hasított bőr.
 
 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. május 24. csütörtök, 05:30