2. rész Vidám - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
2. rész Vidám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

 

Vidám stílus

 

A party-jellegű, szabásvonalukkal és magas fényük miatt kicsit extravagánsabb öltönyök gyakran újszerű megoldásokkal operálnak: érdekes gallérok, paszpólozás, trottoár megoldások, extra gombolások, egyszínű helyett strukturált vagy csíkos alapanyag.

Nemzetközi katalógusokban after-six öltönyként, azaz este hat után hordandó öltönyökként találjuk meg. Ez a félünnepélyes és ünnepélyes öltönyöket jelöli, melyeket este, kiemelt alkalmakra, ill. diplomáciai eseményekre viselnek az urak. Ezek az öltönyök leggyakrabban egyszínű, esetleg törökmintás fémbeszövéses nyakkendővel, elegáns színű plasztronnal fordulnak elő. Alapanyaguk a poliészter adalék miatt nem csak szépen csillog, de nem is gyűrődik. Készülhet szürkében, feketében és cappucino barnában is. Emelkedettebb hatás érhető el, ha brokát mellénnyel viseljük – így alkalom nyílik arra is, hogy a menyasszonyi ruha színéhez komponáljuk. Nagy előny, hogy különféle kombinációkban informális vagy formális hivatali öltönyként is megállja a helyét – érdemes a minőségbe invesztálni. A party-öltöny további előnye, hogy bármilyen stílusú menyasszonyi ruhával csinos: a rövid, kissé bohókástól a modernig kiválóan mutat bármelyik mellett. Megfelelő színben, például fényes szürkében vagy barnában, romantikus csipkeruhákhoz is kiválóan idomul. Talán csak a krinolinos ruha az, melynek jobb „párja” a tradicionális szmoking vagy frakk. Gyakori kérdés öltözködésprotokollban, hogy a sima öltöny mitől lehet alkalmi, és mitől nem illendő viselni egy hivatali öltönyt. Kezdjük talán ott, hogy öltönynek a két, színében és anyagában is azonos részből, nadrágból és zakóból álló együttest nevezzük. Tradicionálisan az öltöny 3 részes – hiszen nem illik a puszta mellet „mutatni” még ingben sem. Nem véletlen, hogy jól nevelt úr rákérdez, hogy leveheti-e a zakóját társaságban. Amennyiben minőségi, sötétebb színű – szürke, kék, fekete - hideg gyapjú (cool wool, tropical) öltönyről van szó, ez kiváló lehet a házasulandók barátai, családja számára minden évszakban. Azonban a menyasszonyi ruha mint olyan, nagyestélyi viselet – ehhez ünnepélyes öltözék, per definitionem szmoking vagy frakk illene. (Nem véletlen, hogy a rövid ruha - nem hogy a nadrág-, igen kétséges, hogy passzol-e egy ilyen eseményhez.)

Amennyiben kreatívabban szeretnénk tehát öltönyt passzítani hozzá, muszáj anyagában vagy díszítésében olyat választani, mely megfelel a kihívásnak. A sima öltöny – bármennyire exkluzív és drága is - legfeljebb esti informális alkalmakra megfelelő – azonban az esküvő nem szerződéskötés és nem kiállítás-megnyitó. Nem véletlen tehát, hogy a party öltöny fényes anyagú, brokát plasztron és mellény egészíti ki. Így léphet be az alkalmi öltöny kategóriájába a barna szín is, mely különben nem „after-six” szín. Sok öltöny ún. kombinált kategória – vagy a mellény, vagy a nadrág más színű, mint a másik két darab. Legjellegzetesebb példa erre a dinner jacket vagy a cut, de party öltönyöknél is találunk éppen elég hasonlót. Itt azt ajánlom, mérlegeljünk, hogy a menyasszonyi ruha stílusa mennyire fennkölt, tradicionális. Minél inkább az, annál inkább közelítsünk a klasszikus ízléshez, azaz válasszunk szmokingot ill. frakkot, de legalábbis 3 részes, nagyon exkluzív designú öltönyt. A megfelelő férficipő letisztult, erősebb fűző, lyukazás, és csat nélküli, hogy a nadrág akadálytalanul csússzon a rüsztre. Talpa vékony, lehetőleg bőr. A hölgyek cipője szatén és finom bőr is lehet, a legklasszikusabb az elől zárt. Hátul lehet pántos. A nadrág élvasalt, manapság szűkebb szárú, azonban kerüljük az utcai viseletben trendy, lógó fazont: a fenéken akkor szép, ha kisimul, de nem kap be és korca szépen megül a csípő felett. A mellény minden esetben elfedi, nem lóghat ki az ing kis csíkja vagy a nadrágkorc! Az emelkedett öltönynadrágon nincsen hajtóka, és ahogyan haladunk a felsőbb kategóriás ceremónia öltözékek felé, övük sem lesz – fura is lenne, ha a spanyolöv alá eldugnánk, nemde?

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. május 25. péntek, 04:38