12. rész. - A menyasszonyi csokor - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
12. rész. - A menyasszonyi csokor PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin   
2011. május 15. vasárnap, 06:19
Menyasszonyi csokor
 
Sokáig találgatták, hogy milyen lesz a menyasszonyi csokor, de az biztos volt, hogy legalább egy mirtusz-ág lesz benne, ráadásul nem is akármilyen. A csokor öt virága ezen kívül mást és mást jelképezett. 
 
 
 
 
Még 1840-ben, Viktória királyné ültetett egy mirtuszbokrot az Osborne House kertjében, nem sokkal Albert herceggel kötött házassága után. Azóta nevezik a mirtuszt a szerelem virágának. Azóta minden királyi menyasszony levágat egy ágacskát arról a bokorról és belekötteti a csokrába. Illetve csokraiba. Történt ugyanis, hogy 1947-ben valaki "meglovasította" Erzsébet királynő menyasszonyi csokrát, ezért 1 hét múlva újra kellett készíteni az esküvői képeket, hogy rajta legyen a csokor  is. Diana éppen ezért, okulva az esetből, rögtön 3 menyasszonyi csokrot köttetett, hogy még véletlenül se történjen vele hasonló kellemetlenség.
Forrás: http://abcnews.go.com/International/Royal_Diary_Blog/royal-diary-kate-middletons-bouquet-feature-myrtle-flower/story?id=12921624
Menyasszonyi csokor
A hagyományos esküvők egyik fénypontja, mikor az újdonsült feleség eldobja menyasszonyi csokrát. Ez az esküvő viszont e tekintetben is kivételes volt. Ezt a hagyományt még az Anyakirályné, II. Erzsébet királyné édesanyja teremtette meg azzal, hogy a későbbi VI. Györggyel kötött 1923-as esküvőjén az oltár felé menet megállt és egy koszorút helyezett el a háborúban elesett testvére emlékére az Ismeretlen Katona sírján, ami egy első világháborúban elesett ismeretlen katona földi maradványait őrzi. Azóta minden királyi menyasszony így tesz, csak éppen kifelé menet az apátságból.  Viszont az újdonsült Katalin hercegné nem folytatta valamilyen oknál fogva ezt a hagyományt és nem tisztelgett a hősök emléke előtt.
scroll back to top