1. rész Elegáns öltönyök - esküvőre - www.protokoll-info.hu - Dr. Vámos Lászlóné Protokoll szakértő weboldala
1. rész Elegáns öltönyök - esküvőre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szűr Krisztina stylist-oktató   

 

Elegáns öltöny

Az esküvőn is igen fontos a partnerek öltözék-harmóniája. Cikkemben szándékosan az urak felől közelítem meg az elemzést – ennyi kijár nekik, hiszen általában az esküvőn az ő személyük és ruhatáruk másodlagos szokott lenni.


A megszokott szmoking és /krinolinos ruha társításon kívül sok olyan egymáshoz illő „partner look” létezik, melyek a romantikus, klasszikus vagy éppen modern, de akár extravagáns esküvőhöz is kiválóan illenek. Összeállításunkban most néhány exkluzív esküvői ruhát és öltönyt mutatunk be, melyek elegánsak, újszerűek, ugyanakkor a maguk módján klasszikusak is. A csodálatos reklámképeken túl egy saját kettőst is fotóztunk szándékosan valós körülmények között, hogy megfelelően példázzuk a stílust. A példák mentén néhány olyan gyakran feltett kérdésre is válaszolok, melyek az esküvő öltözködésprotokollját érintik.

A klasszikus esküvői stílus ismérvei: finom színek, minőségi alapanyagok és kifinomult szabások. A ceremoniális, mégis fiatalos és modern szabásvonalú öltönyök, melyek igényes kidolgozásúak és alkalmi alapanyagból készülnek, a klasszikus öltözeteknek, mint a szmoking, cut és frakk, ma egyértelműen alternatíváivá váltak. Ez az öltönytípus jóval kevésbé tradicionális, nem csak esetileg hordható, és egyszerűbben alkalmazkodik a női ruhához, a teljes menyasszonyi öltözékhez. Természetesen a klasszikus stílus jól megfér az újdonságokkal és némi pompával, hivalkodással is: érdekesebb paszpólozással vagy karcsúsított fazonokkal. A 2012-es szezon újdonságai az innovatív szabászati megoldások, melyeknek például elemei, hogy már szélesebb, hegyesebb végű reverfazonokat látunk, az öltönyök szabása slim-fit, azaz karcsúsított.

Elegáns öltöny

A hölgyek blézereihez hasonlóan, melyeket a nemzetközi divatbemutatókon láthattunk, az uraknál is hegyesebb, megemelt válltömés kerül előtérbe. Jellemzőek az enyhén ferdén elhelyezett zsebfedők. Feltűnő újdonság, hogy az öltöny zakója vagy enyhén kerekített, vagy erőteljesen cut–lekerekítést kap, miközben hossza csak 80cm körüli! A legtöbb zakó hátul sliccelt. Gyakran a bevágott zsebek mentén, a szélein paszpól fut végig, az előrehelyezett duplapaszpól is jellemző, és sok a dísztűzés.

A színharmónia is újszerű: nem csak az öltönyszínhez komponált decens együtteseket látunk, hanem szándékosan kontrasztos megoldásokat is – világos, fehér vagy szürke mellényt sötét öltönnyel. A tradicionális pasley vagy pöttymintán túl újdonság a halszálka mintázatú mellény és francianyakkendő. A színekről szólva uraknál most trendy, mégis klasszikus öltönyárnyalatok a fekete, ébenfa szín, antracit és ezüstszürke, törtfehér és gesztenyebarna, míg hölgyeknek a fehér és törtfehér különböző árnyalatai, vagy a drapp és arany, pezsgőszín kombinációja ajánlható. Újdonság a csíkos hatású anyagstruktúra alkalmi öltönyön. Faconné-csíkos öltönyök is láthatóak, nemes gyapjú-selyem vagy magasfényű gyapjú-poliészter minőségben. A mattabb hatású szövetek esti középfénnyel kevésbé feltűnőek, és a mélyen ülő struktúracsíkos, finom fényű mikro csíkokkal kidolgozott öltözékek is kissé visszafogottabbak. A másik fajta csík a nemes kord-bicolor hatás, melynek magas fénye van. A magas fény, mely szinte a hölgyek lamé anyagára hasonlít, újdonság az urak viseletében, és előrevetíti a prognózist, mely szerint az urak a jövőben egyre kihívóbban, színesebben és pompázatosabban fognak öltözködni! 

Igen fontos, hogy a férfi öltözék feltűnő díszeit, mint egy fényesebb szaténdíszítés vagy a brokát mellény, összeegyeztessük a menyasszonyi ruhával mind stílusában, mind színében. Alapvető elvárás, hogy a ruha és öltöny színtípusa és tónusa is passzoljon: aranyló, vagy erősen krémes színű ruhához a fekete is mindig megfelel, de a barna is csinos, sőt gyakran előkelőbb, lágyabb hatást ad, és választékos kombináció. A rózsaszín vagy hófehér, tehát hidegebb összhatású ruhához inkább fekete és szürke passzol. A menyasszonyi ruha stílusához válasszuk meg az öltöny struktúráját is: a magasfényű vagy csíkos alapanyag determinálja a ruha stílusát is – nem mindegy, romantikusan bájos, vagy távolságtartóan hideg egy női öltözék.

Az öltönyhöz igazodik az ing: fontos a szín, azaz hogy fehér, törtfehér vagy vanília színű, szmoking ing vagy sima nyakú, és nyakkendő vagy plasztron, csokornyakkendő illik-e hozzá. Különös szerepet kapnak a kiegészítők, mint uraknál a cilinder, hölgyeknél a fátyol, fejdísz, ékszerek. Ezeknél is ügyeljünk az összképre: a díszhalmozás nem vezet jóra! Mindig együtt szemléljük a hölgy és úr ruházatát és díszeit.

A ceremónia-öltöny eleganciáját minden esetben az összehangolt látvány hozza, stílusát plasztron, mellény, mandzsettagombok, spanyolöv, csokornyakkendő húzza alá. Fontos szerep jut a cipőknek is: a férfi öltöny szárához igazítsuk a színt: fekete velúr és lakkcipő, tompa barna vagy fémes szürke is elképzelhető, kellő ízléssel választva. A hölgyek általában fedetlen dekoltázsához a fátyol és ékszer kiválasztása alapvető: a meleg anyagszínekhez arany és gyöngy, míg a hidegekhez strassz és ezüst szín való. A fátyol díszítése lehet csipkés, köves is, vagy egyszerű tüll, puritán hatású. Díszes fátylat csak a kifejezetten a ruhához passzoló csipkével vagy kövezéssel társítsunk. A női cipő színére ügyeljünk: mindig kissé tompább és sötétebb legyen a ruhánál. Általában jobban beválik a sima, díszítés nélküli cipő, de ha tökéletesen harmonizálót sikerül a boltban kapnunk vagy csináltatni szeretnénk, nem kizárt a gyöngyös vagy köves topán sem.

 

 

scroll back to top
Módosítás dátuma: 2012. május 24. csütörtök, 05:25